Početna Ekonomija Herceg Novi sve bliži regionalnom vodovodu: Direktne benefite imaće 70.000 građana Herceg...

Herceg Novi sve bliži regionalnom vodovodu: Direktne benefite imaće 70.000 građana Herceg Novog, Tivta, Bara, Ulcinja i Kotora

12

Na V sjednici Odbora direktora Regionalni vodovod Crnogorsko primorje DOO, kojom je predsjedavao Budimir Šaranović, analizirani su podaci o uslovima funkcionisanja preduzeća tokom posljednjeg kvartala, a potom su se svi sa menadžmentom obišli trasu kojom će proći cjevovod za pruključenje Herecg Novog na regionalni vodovidni sistem, saopšteno je iz kompanije.

Foto: Regionalni vodovod

Sa zadovoljstvom je konstatovano da je Regionalni vodovod uprkos posljedicama epidemije Covid-19 u cjelosti ostvario svoju osnovnu funkciju kontinuiranog snabdijevanja vodom za piće pet opština Crnogorskog primorja, uz veoma važan i održiv progres više razvojnih projekata koji se istovremeno realizuju u ukupnoj vrijednosti od 24 miliona eura, uz saradnju i podršku Vlade Crne Gore i iz kreditnog aranžmana sa EBRD. Od ovih projekata, kako je saopšteno, direktne benefite će imati građani u pet opština na primorju.

Članovi Odbora direktora i menadžment Regionalnog vodovoda obišli su trasu novog cjevovoda koji se gradi na teritoriji opštine Tivat za spajanje Herceg Novog na regionalni vodovodni sistem. Do sada je iskopano 861 m rova i postavljeno oko 800 m cjevovoda, da bi se danas asfaltirala završena dionica trase, čime se saobraćaj u ovom dijelu trase u cjelosti normalizuje. Otvoreni su radovi na drugoj sekciji dionice, od novog kružnog toka u naselju Seljanovo prema Opatovu.

„Sa zadovoljstvom mogu da istaknem pozitivne utiske članova Odbora direktora za dinamiku realizacije zahtjevnih radova, posebno u kontekstu vremena koji obilježava covid kriza. Specifični građevinski radovi, zahtjevni tehnološki procesi koje realizuje specifična radna snaga, ukazuju na kompleksnost izazova da se u ovim vremenima, realizacija ovog projekta ne zaustavi. Infrastruktura je preduslov razvoja svakog društva, pa i crnogorskog. Neka istoričari sude zašto bivše države u okviru kojih je decenijama bivstvovala Crna Gora, nisu izgradile potrebnu infrastrukturu za razvoj naše države, kao što je to realizovano u drugim republikama SFRJ, ali sadašnje generacije treba da su ponosne na sve što smo uradili za Crnu Goru odlučnom vizijom državne politike obnove državnosi i ekonomskog razvoja. Crna Gora se promijenila posljednjih decenija zahvaljujući politici Vlade Crne Gore, koja između ostalog podržava razvoj Regionalnog vodovoda, jer on generalizuje veoma značajne multiplikativne razvojne efekte i sveukupne društvene benefite većeg kvaliteta života oko 70.000 naših građana”- naglasio izvršni direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić.

Herceg Novi dobija 130 litara sekundnih iz regionalnog vodovoda

Građevinski radovi na spajanju opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod počeli su u godini u kojoj se obilježava decenija od početka kontinuirane isporuke vode za piće opštinama na Crnogorskom primorju. Postavljanjem cjevovoda završava se prva faza radova izgradnje ovog sistema. Za potrebe priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem neophodno je izgraditi 3,2 km cjevovoda prečnika 500 mm na potezu od prekidne komore Tivat do Opatova, nakon čega će građani Herceg Novog koji žive na rivijeri od Svete Neđelje do Zelenike dobiti 130 sekundnih litara vode za piće iz sistema regionalnog vodovoda za Crnogorsko primorje.

Od toga će hercegnovski dio poluostrva Luštica dobijati 70 litara u sekundi, čime će ovaj projekat dodatno unaprijediti ambijent za realizaciju turističkih projekata i na tom dijelu opštine Herceg Novi, jer će se prvi put na poluostrvu Luštica obilježiti kontinuirano snabdijevanje vode za piće.

„Sve radove izvodi konzornicijum tri crnogorske građevinske kompanije, što takođe ukazuje na veliku pozitivnu promjenu crnogorske privrede, jer su samo prije deset godina sve slične radove na izgradnji Regionalnog vodovoda gradile isključivo inostrane kompanije. Stoga, Regionalni vodovod sasvim opravdano ima slogan: „Projekat koji je promijenio Crnu Goru!”- istakao je Goran Jevrić.

Podrška građana

Mještanin Đenovića, Dejan Mujić, kao mladi preduzetnik Herceg Novog misli da je priključenje Herceg Novog na Regionalni vodovod od izuzetne važnosti za sve građane i privrednike:

“Na prostoru naše opštine realizuje se nekoliko krupnih investicija kojima će posebno značiti trajno rješenje problema vodosnabdijevanja u našem gradu, jer kao građani znamo kako izgleda biti bez vode u ljetnim mjesecima, i zato u potpunosti podržavam ovu investiciju Regionalnog vodovoda i Vlade Crne Gore” – istakao je Mujić.

Tivćanka Marija Heškovačević, pored čije kuće se izvode radovi primjećuje:

,, Radovi su veoma složeni, jer se izvode pored naših starih kuća koje su sagrađene na izvorima, na vodi. Toliko je bilo i slatke vode i vode iz mora, i to ih je sprječavalo u izvršenjima tih poslova. Izvođači su divni ljudi, Miloš Vuksanović od prvog dana kada je sve ovo počelo, on je sa svim mještanima popričao, kada su počeli radovi davali smo i primjedbe, jer nam je bila galama i tome slično, on je čutke i sa svima popričao, i zaista mu svaka čast. Ako smo mi nešto doprinjeli da poslovi budu brže realizovani, biću ponosna. Mi lično nismo vezani za ovaj vodovod, mi smo ovdje kao uslužna djelatnost, jer ovaj vodovod ide za Herceg Novi. I oni pate toliko godina, i kada bi mi sada davali primjedbe i to sprječavali ne bi nikada tu vodu dobili. Lično nama ne znam koliko to može koristiti, ali bilo kome da koristi mi smo srećni ”-poručila je Heškovačević.

12 Komentari

 1. Promjer cijevi koji je ostavljen je dovoljan za Portonovi i malo nesto za Rivijeru, ajmo malo realno bez politikanstva! Hn ima dobru vodu iz plata koja je odlicnog kvaliteta, a zasto su se placale takse na regionalni pri izgradnji u Igalu i Hn e to vec bi bila stvar za tuzilastvo u nekoj normalnoj drzavi jer se zna kao sto sam pomenuo da taj promjer ne moze da dobaci ni do Zelenike!

  43
  3
 2. Teško da će to biti kvalitet i čistoća vode koja je dolazila Novljanima sa Plata pa i ako je nekada nije bilo ,ovako će bit još skuplja a bljutavija i pojedini će opet morati da je kupuju,sve po jadnom narodu!!

  58
  6
 3. Mi nećemo imati koristi, samo štete. Biće voda mnogo skuplja a koliko će snabdijevanje biti sigurno to je veliko pitanje. Trenutno stanje je zadovoljavajuće, ja lično sam protiv regionalnog vodovoda u HN.

  88
  13
   • Juce je smrdjela i ova nasa sa cesme u Meljine.Racuni su za vodu katastrofa ne znam samo kako to obracunavaju,sto voda,sto struja sto smece.Zakidaju nas najmanje 20e mjesecno.Na racun za struju prosli mjesec 10e vise zbog gubitka na mrezi.Smece ni da nam ga iz kuce nose,oni i njihova cistoca.Zao mi je one zene koja na ove vrucine cisti ulice gledam je svaki dan.Dok drugi samo stekaju i gomilaju nase pare.Podjite do izvora da vidite razliku u vodi,da organizam procistite.Garantujem vam da mi je pomogla vise nego prolom za bubrege.Podjite do Trebjesina i natocite za zdravlje ili u Bijelu kod Bogorodicne crkve

    13
    2
   • Mitre slabo si informisan. Neuporedivo kvalitetnija i nekoliko puta jeftinija je voda sa Plata. Pa 100 puta do sada je to rečeno i argumentovano…

    34
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code