Početna Politika HERCEG NOVI TREBA NOVU VLAST, A NE NOVE IZBORE!

HERCEG NOVI TREBA NOVU VLAST, A NE NOVE IZBORE!

0

Herceg Novi je nakon prijevremenih lokalnih izbora, nastalih nakon višemjesečne krize vlasti, doživio prekompoziciju političke scene.

Dominantne su liste građanske orjentacije, prvi put od 2000.godine.
Svojim glasovima to su izdejstvovali upravo građani i građanke Novoga. Zato je na svim nosiocima osvojenih mandata velika odgovornost. Ne smiju prevariti građane, ne smiju dozvoliti da se kriza lokalne vlasti nastavlja odlaganjem pregovora, postavljanjem nerealnih uslova, ucjena, izazivanjem novih izbora.
Isključive izjave – nećemo sa ovima ili sa onima, dok se ne promjene, dok ne urade ovo ili ono, nisu mudre. Nisu u skladu ni sa onim što nam stalno, kao papagaji, ponavljaju da im je briga o gradu i građanima jedini interes.
Unutrapartijske sujete, ambicije, inat, koštali su Herceg Novi od marta ove godine totalne blokade rada Skupštine, kadrovskih promašaja i prazne kase u više preduzeća i ustanova, izopštene Turističke organizacije, a onda i vanrednih izbora. Odlivao se ko zna gdje novac građana, poreskih obveznika i propušteno je mnogo prilika da se opštinska i kasa njenih preduzeća pripuni.
U očekivanju konstituisnja Skupštine i nove koalicione vlasti u Herceg Novom sve je i dalje paralisano. Brojne odluke i projekti koji se ne mogu usvojiti bez Skupštine, od projekta poput Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju do usvajanja budžeta za iduću godinu.
Pri tom priča o novim izborima, jer je navodno dogovor o koalicionoj vlasti nemoguć, uzima maha. To je ne samo prosipanje magle, nego vremena i novca i nešto što, nakon svega, Novjani ne zaslužuju. Građani su konačno rekli svoje, potpuno odgovorno i u velikom broju, čak njih 68,4 odsto je glasalo i ispunilo svoju građansku dužnost, pokazalo šta i koga hoće, a šta neće. Kaznili su na vanrednim izborima 14-naeastogodišnje aktere u vlasti zbog loše rabote, međusobnih podjela i potenciranja ličnih interesa. Ostali su oni koji treba da se međusobno ili opet sa njima dogovore.
Pustiti grad da trpi i propada još mjesec do konstituisanja Skupštine i koalicione vlasti, je mnogo, a kamoli još šest i više mjeseci do “spasonosnih” novih izbora. I to samo zato što neki ne mogu sa ovima ili onima, a pri tom se stalno pokrivaju flokskulom da sve čine u interesu grada.
Odbijanje razgovora o budućnosti Herceg Novog je nepoštovanje volje građana iskazane na uprvao završenim i proglašenim legitimnim izborima, bez ijedne primjedbe. Neozbiljno je to raditi ili pozivati na pregovore preko medija, svojih, ili drugih, svejedno.
Narasli GARD treba da spuste svi. Razgovarati se mora. Sa kafom, ili bez kafe. Ne u kuhinjama i kafanama, već ozbiljno, bez publike, za stolom, oči u oči.
Jer, istina je da narod očekuje novu odgovornu vlast, a ne nove izbore! Sa rezultatima proteklih izbora, sa voljom i strpljenjem Novljana i Novljanki više nema igre. Dođe li kojim slučajem do novih izbora, tamo pred ljeto, na njima bi upravo sadašnji dobitnici mogli biti gubitnici, a najveći upravo građani.
Zato treba svi da izvuku pouke i priznaju koliko ih je proteklih mjeseci koštala isključivost, bahatost, umišljenost, sujeta, koju su pripisivali drugima, a upravo oni kao pojedinci bili ovjenčani tim lošim osobinama. Nova vlast u Novom, oličena u 18 ili više odbornika u Skupštini, zato treba da bude plod razboritog dogovora.
Moguće je da partneri budu DPS(13) i Izbor(9),ili sa njima još i SDP(2) i Novska lista(2). Moguće je i da DPS bude u vlasti sa SNP-om (koji ima 5 od 8 odbornika koalicije). Ili Izbor sa koalicijom SNP-DF -NS i Novskom Listom ili SDP-om. Sve je moguće, a šta je najbolje za grad, ne za pojedince i partije, to sada treba da u ime svih nas odluče oni koje smo birali.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code