Herceg Novi u evropskoj porodici karnevalskih gradova – FECC

Herceg Novi u evropskoj porodici karnevalskih gradova – FECC

2808
3
Podijeli

Na generalnoj Skupštini Federacije evropskih karnevlaskih gradova u Valeti, na Malti, Hreceg Novi i NVO Maškare, zvanično su od danas postali članovi  FeCC-a.

Obnavljanju članstva značajno je doprinijela i novska nevledina organizacija “Maškare”, koja je, kao karnevalska grupa, primljena u Federaciju.

Picerija i restoran

Kao udruženje Novljana koje radi na promociji, očuvanju i afirmaciji karnevalske tradicije grada 2015. godine „Maškare“ su dobili  mogućnost da učešćem na Riječkom karnevalu predstave svoj grad i nakon 33 godine ponovo otvore vrata za saradnju sa ostalim najboljim karnevalima u regionu.  Uz pomoć Opštine Herceg Novi u poslijednje dvije godine obišli su 11 karnevala predstavljajući naš grad.

“Time smo pokazali ozbiljnost, volju i značaj ponovnog prijema grada u FECC, ali i onoga čemu težimo nakon prijema – organizacije velikog međunarodnog karnevala u Herceg Novom, sa ciljem obogaćivanja kulturno-turističke ponude “, kazao je Ivan Peulić iz NVO Maškare.

Zanimljivo je da je predsjednik Federacije prilikom upoznavanja sa našim predstavnicima pohvalio Praznik mimoze, na kojem je bio 1991. godine.

Članstvom u FECC Herceg Novi dobija šansu da kao grad učestvuje na inostranim karnevalima, poput onih u Španiji, Portugalu, Grčkoj, Italiji, a onda i da grupe iz tih zemalja budu naši gosti.

FECC je osnovan 1980. godine i od tada okuplja javna tijela, nevladine i amaterske organizacije, radi očuvanja i promovisanja karnevalske tradicije kao kulturnog nasljeđa svakog od članova.

Skupštini je pored Peulića, prisustvovao i sekretar za kulturu, Radovan Bulajić.

3 Komentari

  1. Svaka cast Ivane,malo ko zna koliko si zapravo puno uradio za promociju ovog grada.
    Kamo srece da je vise karnevala a malo manje politike,tako bi barem naterali vlastodrzce na svim nivoima da malo cesce menjaju maske nusicevih likova,ovako ostaje nam da svi skupa “uzivamo” u satiri svakodnevnice.

    6
    5

Ostavite komentar

*

code