Početna Društvo Herceg Novi u projektu „Grad po mjeri mladih”

Herceg Novi u projektu „Grad po mjeri mladih”

0

Preko Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Opština Herceg Novi će učestvovati u projektu pod nazivom „Grad po mjeri mladih”, koji se realizuje u saradnji sa NVO Juventas i Direktoratom za mlade, koji ga i finansira. Projekat će biti realizovan tokom 2019. godine, saopšteno je iz lokalne uprave.

Ilustracija

– Ono što nas posebno raduje jeste podatak da se aktivnosti poklapaju sa našim Lokalnim akcionim planom za 2019. godinu – ističe sekratarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo.

Picerija i restoran

Kako najavljuje, u planu je otvaranje hercegnovskog Omladinskog centra i postoje naznake da se može očekivati podrška Direktorata za mlade u dijelu opremanja jednog ovakvog prostora.

Projekat „Grad po mjeri mladih” biće realizovan u dvije faze. Prva, koja će biti sprovedena do jula, obuhvata obuku službenika zaduženih za sprovođenje omladinske politike i po jednog od mladih odbornika iz redova pozicije i opozicije.

Osim toga, u  Herceg Novom će biti organizovani info dan, kako bi se omladinska politika približila što širem krugu ljudi, kao i Okrugli sto na temu aktivnosti u oblasti omladinske politike.

U drugom dijelu godine planirano je formiranje Foruma mladih u saradnji sa lokalnim đačkim palamentima, a koji će brojati do 20 učenika. Cilj je uključivanje mladih u procese donošenja odluka i aktivnije povezivanje sa lokalnom upravom.

Brojne aktivnosti u oblasti omladinske politike

Prema riječima Zaambelić Pištalo, tokom ove godine planirano  je još nekoliko projekata u koje će biti uključeni mladi Herceg Novog.

– Izdvojila bih jedan koji koji spaja kulturu i edukaciju. U avgustu će 40 mladih  iz grada izvesti operu na temu vršnjačkog nasilja. Radi se od projektu koji će se realizovati u saradnji sa Fondacijom Operosa i čiji je cilj afirmacija mladih iz našeg grada – ističe ona.

Zambrlić Pištalo navodi i druge brojne aktivnosti u oblasti omladinske politike koje su u planu za naredni period.

– U planu je i priprema Odluke za podršku preduzetništvu mladih, koja je sada u formi nacrta, kao i aktivnosti na organizaciji obuka kada je riječ o deficitarim zanimanjima. Sve ove aktivnosti su definisane Lokalnim akcionim planom, a sredstva su predviđena budžetom Opštine Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje će ih realizovati u saradnji sa partnerima koji su aktivno učestvovali na izradi Strategije – najavljuje Zambelić Pištalo.

Podsjeća da su u toku pripreme za radionice na temu narkomanije, koje će biti realizovane uz podršku Centra bezbijednosti Herceg Novi. U maju je planirano  gostovanje pozorišne predstave koja se bavi temom reproduktivnog zdravlja, a koju će pratiti i tribina za mlade.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code