Herceg Novi u projektu za dijalog među različitim generacijama

Herceg Novi u projektu za dijalog među različitim generacijama

0
Podijeli

Naredna dva dana u Herceg Novom će se održati seminar projekta “The road of the citizen in the mirror of history”, u kojem je Opština Herceg Novi partner Javnoj ustanovi „Dom umjetnosti i obrazovanja“ iz Viljnusa (Litvanija), obrazovnoj asocijaciji „INSIGNARE“ iz Portugala, Mađarskom udruženju za regionalni identitet (MIRE)  i litvanskim osnovnim školama „Milikonių“ i „Kriukų“.

Projekat je odabran u okviru programa „Evropa za građane“ i vrijedi 120.000 eura. Cilj je da se podstakne dijalog između različitih generacija, kako bi se pokazao značaj prava i sloboda zagarantovanih u Evropskoj uniji.

Picerija i restoran

Predstavnici partnera do sada su učestvovali na dva međunarodna događaja projekta – u litvanskom gradu Kaunasu i mađarskom gradu Tate.

U oba grada održane su radionice/probe na kojima su se učesnici iz četiri partnerske zemlje upoznavali i uz pomoć saradnika koji se bave pozorištem osmišljavali skečeve. Potom su priređeni događaj u školama gdje su  odigrana po tri skeča Forum teatra.  Kroz ove skečeve su predstavljene situacije kršenja osnovnih ljudskih prava sa kojima se možemo sresti u svakodnevnom životu. Učesnici su razgovarali sa publikom, pokušavajući da pronađu različita rješenja i izvuku poruke i zaključke kako svako od nas treba da se ponaša da bismo zajedno doprinijeli zaštiti prava i dostojanstva svake ličnosti. Pored toga, na događaju su odabrani gosti govorili o pravima i slobodama građana koje su zagarantovane Poveljom Evropske unije o osnovnim pravima i primjernima njihovog kršenja. Na kraju programa prikazan je film koji su svi partneri zajedno pripremili, o iskustvima, izazovima i trenutnom stanju u oblasti ostvarivanja ljudskih prava u Crnoj Gori, Litvaniji, Portugalu i Mađarskoj. Slično nas očekuje i u Herceg Novom.

U Herceg Novom će boraviti učesnici iz svih zemalja, koji će prisustvovati radionici, a centralno dešavanje planirano je sjutra, u Osnovnoj školi „Dašo Pavićić“ od 14.30 sati. Glavna tema događaja biće problem vršnjačkog nasilja, uzroci i način borbe protiv te pojave. Obratiće se rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Branka Mračević, ispred UNICEF-a Nada Đurović Martinović, psihološkinja škole “Dašo Pavičić” Vanja Nuhefendić, a nakon toga će uslijediti forum teatar i skečevi polaznika male škole glume.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code