Herceg Novi u znaku džeza

Herceg Novi u znaku džeza

0
Podijeli

Spektakularnim dvoipočasovnim koncertom na Trgu od muzike kod Muzičke škole, sinoć je otpočeo trodnevni III Jazz Bay Herceg Novi Montenegro festival.

jazz festival 240816 1Atrijum Trga od muzike bio je ispunjen do posljednjeg raspoloživog mjesta za sjedanje, dok je publika konstantno pristizala tokom trajanja programa.

Picerija i restoran

Čast da otvori festival, pripala je američkom saksofonisti, Bradford-u Charles-u Leali-ju, koji je proteklih dana držao radionice big banda polaznicima u Muzičkoj školi.

“Divno vas je sve vidjeti ovdje, divno je biti u ovom divnom gradu. Ono što pokušavamo da radimo kao džez muzičari, kao vaspitači i roditelji, je da damo djeci, studentima, iskustvo života. Pokušavamo da dijelimo ne samo muziku već i naše iskustvo, kulturu, naše dobro i loše. Pokušavamo da ih naučimo, da nauče sebe, da je veoma važno ovo što prenosimo na mlađe generacije, jer ovo je budućnost. Zato vam hvala što ste ovdje ne samo da podržite ovaj događaj, već zato što podržavate i muziku uživo. Festival sada može da počne”, poručio je Leali na otvaranju.

jazz festival 240816 3Direktorica festivala i Muzičke škole kazala je da zahvaljujući podršci lokalne samouprave festival ove godine doživljava svoju pravu formu i namjenu:

“To su koncerti eminentnih jazz muzičara i edukacija mladih džezista. Polaznici jazz radionica imali su priliku prethodnih pet dana da se druže sa svojim predavačima, Anuš Apojan i Bredfordom Lilijem i da na taj način prošire svoja znanja ali i steknu neka nova znanja i iskustva iz ove oblasti”, kazala je Karadžićka.

jazz festival 240816 2Nakon toga, ona je polaznicima radionica uručila zahvalnice za učešće, ali i iskoristila priliku da zahvali svima koji su pomogli održavanje festivala.

Koncertna noć bila je podijeljena u tri segmenta, tokom kojih su se predstavili polaznici big band i vokalnih radionica škole, njih 16 – Balkan Youth Jazz orchestra, kojim je dirigovao Bradford Leali, saksofonista iz USA.

Nakon njih, nastupio je maestralni Claus Raible International quartet (Claus Raible – klavir, Bradford Leali – saksofon, Dušan Novakov – bubanj, Milan Pavković – kontrabas), kojima se kasnije pridružila specijalna gošća, vokalna solistkinja Jelena Jovović. Kombinacija ovo četvoro instrumentalista i Jelene Jovović, uz kompozicije koje su odabarali, konstantno je držala “tenziju” u publici, koja nije jenjavala od početka do kraja programa. Publika je performere konstantno pratila ovacijama i aplauzom, a najvećim su nagrađeni na kraju koncerta.

Jazz Bay Herceg Novi Montenegro biće nastavljen večeras, koncertom dva kvarteta – Olega Kireyev-a i Anush Apoyan. Početak koncerata je u 20 h na Trgu od muzike.

Završno, treće veče festivala biće upriličeno na Kanli kuli sjutra veče. Novskoj publici sviraće bend Vasila Hadžimanova, a početak koncerta najavljen je u 21,30 h. Kako su saopštili iz JUK Herceg Festa, prodaja karata po cijeni od 5 eura biće na blagajni dvorane Park od 9 do 12 sati kao i od 18 do 20 sati, na tvrđavi Kanli kula od 9 do 21 sat i tvrđavi Forte mare od 9 do 20 sati.

Festival organizuje Muzička škola Herceg Novi, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi, lokalnom Turističkom organizacijom, JUK Herceg Fest, u okviru projekta Evropska prijestonica kulture 2021.

Nema komentara

Ostavite komentar