Početna Društvo Herceg Novi uskoro dobija Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti

Herceg Novi uskoro dobija Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti

3

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predstavnici Opštine Herceg Novi danas su posjetili Javnu ustanovu Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Udruženje roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak Sunca”. Najavljeno je da će Herceg Novi uskoro dobiti Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti, kao i da će lokalna uprava nastaviti da se sa posebnom pažnjom odnosi prema ovoj kategoriji građana.

Foto: Služba za informisanje OHN

Dnevni centar i “Zrak sunca” posjetili su predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić, potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić i sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić.

Nacrt lokalnog akcionog plana Opštine Herceg Novi u oblasti invalidnosti završen je nakon nekoliko mjeseci rada i za očekivati je da naredne sedmice bude raspisana javna rasprava , kazala je potpredsjednica Opštine Vesna Samardžić.

U izradi ovog važnog dokumenta učestvovale su sve relevantne institucije čija djelatnost je usmjerena na rad sa osobama sa invaliditetom, kao i nevladin sektor.

“Imali smo ideju da uključimo što više subjekata, kako bismo radili na onome što su stvarne potrebe Herceg Novog kada je ova oblast u pitanju. Želja nam je da u narednom periodu uradimo što više i na taj način poboljšamo položaj osoba sa invaliditetom u našem gradu”, istakla je Samardžić.

Ona je dodala da se podrška lokalne uprave osobama sa invaliditetom ogleda kroz dobru saradnju sa ustanovama i organizacijama koji se bave ovim pitanjem, dodjelu sredstava za projekte i aktivnosti, kao i kroz prilagođavanje gradske infrastrukture.

U saradnji sa Agencijom za izgradnju i razvoj grada, urađen je koncept prilagođavanja pješačkih staza za teritoriju Igala, tačnije lokacije Ilijin park, ulice Sava Ilića, Pete crnogorske brigade i Norveške, i izgrađeno 15 rampi na trotoarima i javnim površinama.

„Završen je i projekat za 45 rampi na trotoarima duž Herceg Novog, Savine i Meljina. Takođe su predviđene taktilne površine na kružnom toku u Meljinama i na raskrsnici kod semafora na Toploj. Početak radova na rampama očekujem početkom naredne godine, a nakon toga ćemo ići dalje sa projektovanjem i rampi na rivijeri“, rekla je Samardžić.

Podsjetila je i da je u saradnji sa mjesnim zajednicama jedna plaža u Meljinama prilagođena osobama sa invaliditetom, a u Bijeloj je rampom omogućen pristup objektu Mjesne zajednice, u kojem se nalazi i ispostava Građanskog biroa.

Takođe, na osnovu Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, Opština je sprovela proceduru i započela izdavanje znaka pristupačnosti za vozila kojima se prevoze lica sa invaliditetom.

Sekretar za društvene djelatnosti i sport, Darko Klasić kazao je da je izgradnja trotoara na Toploj dobar primjer kako jednu javnu površinu prilagoditi i olakšati svakodnevnicu osobama slabije pokretljivosti.

On je istakao da novske nevladine organizacije koje su usmjerene na rad sa osobama sa invaliditetom imaju posebno mjesto kada je u pitanju vrijednovanje projekata i raspodjela budžetskih sredstava za nevladin sektor. Pohvalio je saradnju sa Udruženjem roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Zrak Sunca”, organizacijom „Nova šansa u Novom“, Udruženjem gluvih i nagluvih i Organizacijom slijepih i slabovidih.

„Nevladine organizacije nam se obraćaju i daju konstruktivne predloge koji su uvijek dobrodošli. Držaćemo se principa koji su zasnovani na humanosti i uvijek biti tu da saslušamo i pomognemo“, zaključio je Klasić.

3 Komentari

 1. Ograda stepeništa skalinade koja od bivšeg Zanatskog (danas parkiralište) vodi prema pijaci je ljeti dobrim dijelom zakrčena ugostitelskim namještajem tako da invalidi nisu u stanju da se pridržavaju za tu ogradu. Svakog ljeta gledam jednu ženu sa teško oboljelom nogom kako se muči da bi došla do svog stana na skalinadi. Vlasniku ugostiteljskog objekta (“Prostorija”) je to potpuno svejedno isto kao i nadležnim organima. Da vidimo da li će “Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti” bilo šta pomjeriti sa mjesta, ili će se sve svesti na povremeni EPP program.
  Novi je krcat “crnih tačaka” gdje čovjek mora stalno uzase imati anđela čuvara da nebi završio u Risnu ili na groblju.
  Kako bi bilo da se Redakcija Jadrana raspita kod invalida šta ih u gradu muči.
  Prije koju deceniju sam na gradilištu teško povrijedio stopalo. Docotao sam do Doma zdravlja. Ljekar je pogledao stopalo i rekao mi da se prvo vratim kući i donesem dokumentaciju da bi mi ukazao pomoć. Moja lična isprava mu nije bila dovoljna. Sedmicu kasnije sam se htio voziti autobusom Gradskog saobraćaja do Doma zdravlja. Autobus je bio prilično pun, a šofer mi je rekao da: “neće da me primi baš zato što imam ozlijeđenu nogu”!!! U kulturnim i civilizovanim državama se ovakve stvari A – ne događaju i B – ako se i dogode, onda se sankcionišu!

 2. Da nije Aleksandre u tom centru ne bi Vam se strva znalo,nego c Vam i ona poc pa sto ce te onda ?
  A ova Samardzicka svuda nos gura ,da joj opstine nije i Djurovicka i ona ne bi sto imale cinjet osim nedje u studentsku sluzbu se zaposlit.

  2
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code