Herceg Novi živi sa Filmskim festivalom: Kada je pozlilo belgijskom reditelju svi...

Herceg Novi živi sa Filmskim festivalom: Kada je pozlilo belgijskom reditelju svi su priskočili

5
Podijeli

Proteklih dana na 32.Filmskom festivalu Herceg Novi-Montenegro film festivalu smjenjuju se filmovi u tri takmičarske selekcije, kao i pratećoj Kino Evropa , sa ponoćnim projekcijama i dnevnim reprizama, ali i brojni gosti grada i festivala. Šta se sve dešava prije i poslije projekcija i koliko  Hreceg Novi brine o filmskim stvaraocima govori i sljedeći primjer.

Dokumentarna selekcija okuplja svijetska ostvarenja i filmovi stižu iz svih djelova svijeta. Ove godine  na festivalu su bili reditelji iz Poljske, Kine,  Hrvatske, Srbije, Norveške, Austrije, Ukrine, Italije i Belgije.

Picerija i restoran

Jedan od  njih je i Deni Pitsaev, koji se predstavio dokumentarnim filmom “U traganju za Denijem”.

Deni Pitsaev je rođen u Čečeniji, a odrastao je u Almatiju, Sankt Petrsburgu i Parizu. Nastanjen je u Briselu, gdje je diplomirao režiju i audiovizuelnu  umjetnost. Njegov film  “U traganju za Denijem” publika je mogla da vidi u okviru dokumentarne selekcije Filmskog festivala u Hreceg Novom, 3. avgusta.

Belgijski  reditelj  sinoć se iznenada našao u lošem zdravstvenom stanju, pozlilo mu je dok se spremao da pogleda film na Kanli Kuli. Zaposleni na festivalu su brzo reagovali i odveli ga u hercegnovski  Dom zdravlja.

U situaciji kada ne poznajete grad, kada ne znate jezik, a neophodna vam je ljekarska  pomoć, užasan je osjećaj, ispričao je on. Međutim,  počevši od šofera Zeljka Vukotića, koji je sve vrijeme bio kraj njega, do osoblja u Domu zdravlja i angažovanih na festivalu, Deni je mogao da se osjeća kao kod kuće.

Filmskom festivalu je kasno sinoć stiglo i pismo od njega  u kom se zahvaljuje na gostoprimstvu i obećava da će pričati o gradu, ljudima i Festivalu, tako “ušuškanom i lijepom”, da to nikada prije nije vidio. Piše da je oduševljen koliko su ljudi dobri i topli. Posebno je zahavalan Željku vozaču, koji je, bez obzira što ne zna engleski, odlučio da ostane s njim sve vrijeme. O svemu što je doživio govoriće u Belgiji i u Francuskoj.

Osim toga, Dom zdravlja nije želio da naplati uslugu, koja se naplaćuje strancima, jer je to bio njihov doprinos festivalu.

Deni danas napušta Crnu Goru i Herceg Novi koje će, sigurno, nositi u srcu.

5 Komentari

 1. ovogodišnji festival nam je bio šoder, ali da vidite kako umijemo da se staramo o gostima kad dobiju temperaturu!
  … čovjeku će od cijelog festivala najviše ostati u pamćenju šofer Vukotić!?
  Alo, ljudi? Uzmite napišite kako je protekao festival, zašto je organizacija bila tako jadna? Zašto se nisu pojavili dobitnici na Kuli na kraju, kad je to i bit festivala? Zašto nije bilo 3 krštena filma? Zašto nema ex yu produkcije?
  Kakav dom zdravlja i šofer Vukotić!? Kojima baj d vej, svaka čast…

  1
  1

Ostavite komentar

*

code