HERCEG NOVIM LUTA 120 PASA

HERCEG NOVIM LUTA 120 PASA

292
0
Podijeli

azil dizdarica2Psi lutalice, kojih je u Herceg Novom uvijek bilo, ovih dana, primjećuju mještani, kreću su u čoporima i po petnaestak. Na to su nam ukazali iz Kumbora odakle mole da upozorimo građane da se na području tog mjesta, iznad bivše kasarne krece čopor od bar 15 pasa lutalica.
“Osim buke koje stvaraju, psi su jako agresivni i u kasnim noćnim satima spremni da napadnu. Jedan napad se dogodio prije dva dana, zbog čega sam i zvao nadležne u Opstini Herceg Novi i obavijestio ih o incidentu. Istina, napad se na sreću završio bez povreda” – piše nam slušalac i čitalac portala Radija Jadran iz Kumbora. U JP “Čistoća” obećavaju da će problemi sa psima lutalicama biti rješeni tokom ovog i narednog mjeseca.Niko nema precizan podatak o broju pasa lutalica koji slobodno jezde novskim ulicama, ali po procjeni JP “Čistoća” potrebno je zbrinuti oko 120 lutalica na području od Igala do Kamenara.
– U skloništu za zaštitu napuštenih i izgubljenih pasa na Dizdarici, nalazi se 46 pasa, 37 odraslih i 11 mladih, a od početka ove godine usvojena su samo 3 psa – kazao nam je direktor “Čistoće”, Borivoje Bonić.
U protekle 3 godine, od kako radi azil za pse, sa ulica je uklonjeno 793 pasa, najviše tokom prošle godine 336. Oni se nadaju da će do kraja ove godine biti značajno manje prikupljenih pasa lutailca. Potrebno je stalno kontrolisati dio u Igalu, posebno oko Instituta i u Trebinjskoj ulici, kao i u Herceg Novom kod hotela Plaža, u naselju Topla II i III, ali i na rivijeri u Kumboru, Baošićima i Kamenarima.
– I pored angažovanosti ovog preduzeća, štetan
uticaj napuštenih životinja ne može nikada u potpunosti da bude riješen. Prvenstveno zbog neodgovornog odnosa dijela vlasnika pasa. Nakon svake turističke sezone broj napuštenih životinja poveća se i do 15% – objašnjava Bonić.
Zato on smatra neodgovornim da za taj problem bude kriva samo služba prikupljanja. Jer nedostaju finansijska sredstva, kao i zakonski akt o obavezi čipovanja pasa radi kontrole vlasnika.
Inače nedavno je na društvenoj mreži FB pokrenuta stranica “Azil za napuštene pse Herceg Novi”, na kojoj stalno obavještavaju o stanju u ovom skloništu i objavljuju fotografije pasa koji se mogu udomiti.
Bonić kaže da nema saznanja o tome, ali da svakako to smatra pozitivnom akcijom, kako bi se psi zbrinuli na duži period, jer kako kaže aktivnosti NVO skoro da su potpuno zamrle u ovoj oblasti.

Foto: Facebook

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code