Početna Društvo Hercegnovki penzioneri posjetili kompaniju 13.jul – Plantaže

Hercegnovki penzioneri posjetili kompaniju 13.jul – Plantaže

5

Da penzionerski dani ne moraju da se provode samo kod kuće, u šetnjama uz more ili u igranju društvenih igara, pokazuju hercegnovski penzioneri, koji su na cjelodnevnom izletu u podgoričkim Plantažama.

Njih oko 70 iz svih mjesnih udruženja organizovano su posjetili, mnogi od njih prvi put, više od pola vijeka staru crnogorsku kompaniju 13. Jul – Plantaže, jednu od najvećih i najznačajnijih proizvođača grožđa, vina i lozove rakije u Jugoistočnoj Evropi.

Za njih je organizovan obilazak najprije čuvenog podruma vina Šipčanik, koji je osim skladištenja „pića bogova“ u posljednje vrijeme sve više mjesto na kojem se održavaju razne zabavne manifestacije.

Vodič podgoričke kompanije, Bojan Bracanović, upoznao je novske penzionere sa istorijatom kompanije, sortama vina koje se uzgajaju na Ćemovom polju, nakon čega su penzioneri degustirali tri vrste:

„U osnovnoj varijanti buke nudimo tri vina iz klasik segmenta – Krstač, Vranac i Vranac Pro corde uz bruskete sa sirom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Nudimo i varijante od 5 vina, uz predjela, ručkove i slično, odnosno „zahtjevnije“ varijante, kazao je Bracanović.

Nakon degustacije, penzioneri su vozićem obišli impozantni vinograd na 2.300 hektara.

Neki od penzionera kazali su Radiju Jadran da su proveli divan dan na Plantažama, upoznali se sa radom jednog od privrednih brendova Crne Gore i regiona, zahvalivši ujedno menadžmentu kompanije koji su, kako kažu bili odlični domaćini.

Inače, Plantaže lidersku poziciju u regionu potvrđuju proizvodnjom od oko 22 miliona kilograma vinskog i stonog grožđa godišnje, kao i godišnjim plasmanom više od 16 miliona flaširanih proizvoda u preko 40 zemalja svijeta.

Njihov vinograd na Ćemovskom polju, deklarisan kao najveći vinograd u jednom kompleksu u Evropi, sa 2310 hektara nasada u jednom komadu i oko 10 miliona čokota vinove loze, koji na više od dvije trećine njeguje autohtone sorte vinove loze, veliki je ponos Crne Gore. Prerada grožđa i proizvodnja vina odvija se u tri vinska podruma ukupnog kapaciteta od oko 330.000 hektolitara, a najveći dio proizvodnje vina odvija se u najmodernijem podrumu.

Najstariji podrum Plantaža, Lješkopolje, renoviran je i pretvoren u podrum za odležavanje specijalnih serija u kojem se danas proizvode najbolja vina iz premium i ultra premium segmenta, a rekonstrukcijom i otvaranjem vinskog podruma Šipčanik 2007. otvoreno je novo poglavlje ove vinarije.

Vina Plantaža do sada su osvojila više od 800 nagrada i priznanja na međunarodnim ocjenjivanjima, a prisutni su na svim kontinentima (osim Afrike) i gotovo da nema zemlje u koju ide samo jedna vinska etiketa

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code