Hercegnovska likovna scena – dokaz da je grad budan

Hercegnovska likovna scena – dokaz da je grad budan

6
Podijeli

U Galeriji “Josip Bepo Benković” publici su se sinoć na jubilarnoj 20. Hercegnovskoj likovnoj sceni, predstavila 54 umjetnika koji žive u Herceg Novom ili su na neki drugi način povezani sa ovim gradom.

Otvarajući izložbu kustoskinja, Jasmina Žitnik ističe da Scena postaje i ostaje ključna za umjetnički život grada. Stručnjaci koji su izabrali radove ostavili su, kako je kazala, gledaocima jedan prostor bez komentara, za lične ocjene i utiske.

Picerija i restoran

– Dvadeseta Hercegnovska likovna scena obuhvata i prezentuje različite medije, pa tako govori kroz slikarstvo i grafiku, kao i kroz skulpturu i koncept. Predstavlja paletu raznovrsnih ličnih izraza, nekih uspjelih, nekih možda manje, sa otvorenim vratima za usavršavanje likovne poetike. Poput albatrosa, krilima štiti i čuva renomirane umjetnike, kao i manje više, poznata imena – kaže Žitnik.

Mlada umjetnica, Jelena Garić predstavila se spontanim performansom, koji je uključio kolaž pod nazivom “Ko si ti” i njen kostim Alise u zemlji čuda.

– Rekla bih da najljepše stvari ispadnu spontano i neplanirano. Ja nisam planirala performans, već sam htjela da prosto budem dio slike, na neki način, ali da opet ne budem dio nje. Cijelog života pitamo se ko smo i tražimo odgovor na to pitanje. Mislim da je suština i prava sreća spoznati ko smo – objašnjava ona i dodaje da “smo svi mi Alise u zemlju čuda”.

Prema riječima Tomislava Tome Stanića, Scena je dokaz da Herceg Novi, iako djeluje pospano po mentalitetu, to, ipak nije.

– Koliko se na ulici spava, između zidova ljudi su, ipak, budni. Novi ima nešto da pokaže, zato se i organizuje Hercegnovska likovna scena. Ovo je nešto što Herceg Novi ima kao svoju ličnu kartu, što je ostalo od onih godina kada je postojala Umjetnička škola – ističe Stanić mlađi.

Zajednička izložba novskih autora svake je godine bolja, ocjenio je slikar Goran Vukčević, koji obećava i svoju izložbu u skorijoj budućnosti.

– Ima raznih tehnika i senzibiliteta. Vrlo je interesantno. Dobro je što su izmiješali, malo kao, pod znacima navoda, jače autore sa ovim slabijim, tako da je uravnoteženo – navodi on.

Širi se umjetničko sazvježđe grada

Na 20. rođendan izložbe koja pripada samo Novljanima, Žitnik se osvrnula i na početak, kada je bila osmišljena kao izložbena i likovna manifestacija okrenuta akademskim umjetnicima Herceg Novog, “u čemu je neminovno postojao momenat opetovanja”.

Vremenom su šansu dobili i neafirmisani umjetnici, a Scena postala prostor za nadmetanje akademskih i neakademskih slikara.

– Na ovaj način Likovna scena dobila je donekle fluidan karakter. Broj izlagača, njihov sastav stalno se mijenja, a u likovno sazvježđe grada uspisuju imena umjetnici koji žele da predstave sebe svojim radom. Kritčki gledano, Likovna scena prošla je razvoj od truda i nastojanja, to su bili tek počeci i nagovještaji tendencije predstavljanja u najboljem smislu, čemu se izgleda sada teži – navodi ona.

Kao izložba, Scena u kontinuitetu traje 20 godina, a sa njom Galerija ulazi u Novu godinu, kao i u 52. Zimski salon, ističe direktorica Ivana Palikuća.

– Tradicionalne stvari u Galeriji  traju. Decembar je interesantan, jer 15. decembra 1966. godine sama Galerija je osnovana, pa nam je cijeli decembar u znaku proslave jubileja i rada – navodi ona.

Na zidovima Galerije je paleta od 60 radova rađenih raznim tehnikama, od tradicionalnog ulja na platu, preko skulptura i grafika do savremenih kolaža. Izložba će biti otovrena do početka Hercegnovskog zimskog salona u februaru.

6 Komentari

    • E nisam baš anoniman, a ne i genijalac. Ali ne trebaju teške riječi ,kad budem želeo i imao potrebu da nešto pokažem,pokazati ću.Zato je i salon tu da oni koji danas imaju potrebu da nešto pokažu, mogu to i da urade.Nivo je taj koji je,bilo bi dobro da je mnogo veći ,ali sretan sam da je onaj koji je ,da nije mnogo niži.Zato nije presudan ,mnogo je važnije da oni koji rade i oni koje to interesuje mogu doći i biti tu.Mnogo toplih pozdrava i želja.

    • Nepotrebna reakcija,jer svaki rad je dobar a ovaj nosi dozu entuzijazma,a to nam stvarno treba.Kvalitet dobar ili loš u ovom trenutku nije najvažniji,kontinuitet je neophodan i divan i to je tu.Za svaku pohvalu.

      3
      4

Ostavite komentar

*

code