HERCEGNOVSKA RIVIJERA ŽEDNA PREKO VODE

HERCEGNOVSKA RIVIJERA ŽEDNA PREKO VODE

472
0
Podijeli

kumbor mjestani i gostiKada turistička sezona doživljava zenit po broju turista i potrošnji, priča o njenom naličju „ne pije vodu” u oficijelnoj javnosti, pa i u medijima. Ipak, negativna ocjena sezone u Herceg Novom, zbog nestašice vode, teško da se može zataškati. Nju ne spori ni prvi čovjek opštine Dejan Mandić, a ministar turizma Branimir Gvozdenović je prošle sedmice ponudio pomoć opštini, ne samo u priključenju na Regionalni vodovod za dvije godine, već i za rješvanje subjektivnih slabosti u lokalnom sistemu.
Gvozdenović je izgovorio rečenicu: „Ako Herceg Novi nema vode, to znači da Crna Gora nema vode”. I odmah povukao konkretne poteze. Kako Radio Jadran saznaje, za dan-dva biće nađeno alternativno rješenje da se iz Tivta pošalje malo vode presahlim Kamenaraima i Bijeloj. Onda bi za ostala mjesta na rivijeri takođe bilo dovoljno da se napoje iz lokalnog izvorišta. Ali, “ne lipši magarče…”, mještani i turisti Kumbora, Bijele i Kamenara koje je obišao Radio Jadran i više su nego revoltirani. Govore nam o poptpunom odsustvu odgvornosti za to što trpe žeđ i pored 500 sekundnih litara vode sa Plata i preko 100 iz lokalne Opačice. Sumnjaju i da Novi šalje vodu Tivtu. Ogorčeni su zbog velikih gubitaka na mreži i neznanja ili nemoći nadležnih u „Vodovodu” da ravnomjerno rasporede vodu cijeloj opštini.
kumbor mjestani i gosti2U Kumboru na vijest o našem dolasku okupilo se 50-tak mještana i gostiju. Vaso Krivokapić kaže da ovo sramota za cijelu državu i za našu opštinu:
“Nemamo vode. Niko nije nigdje napisao niti objavio restrikciju vode. Kako ljudi da žive na ovoj vrućini bez vode? Ima li mogućnosti da nam neko pomogne?”
Boban Bogdanović je posebno ogorčen što iz „Vodovoda”, kako kaže, obmanjuju javnost tvrdnjama da sa Plata stiže samo 350 sekundnih litara vode:
– Pročitao sam na portalu Jadrana izjavu direktora pogona HE Dubrovnik, Mata Miškovića da šalju 500 sekundnih litara vode preko Konavala za Novi. Osim toga, iako stiže manje, zar smo mi građani drugog reda? Zašto se ne rasporedi voda, pa ako treba da restrikcije imaju i Herceg Novi i Igalo?”
Olga Blažević pored muka sa vodom ukazuje da u Kumboru kubure sa fekalijama, koje teku niz potok i ulice, pa u more:
– Zovemo inspekciju kažu da nemaju lampe da vide gdje je pukla cijev. Htjela sam da ih odvedem sa mojom, ali neće iz auta da izađu. Na plažama nema korpi za otpatke, mjesto je prljavo. Mi ćemo trpjeti, ali ne vjerujem da će ovi turisti doći iduće gpdine.
I zaista gosti se okuplili s mještanima ispred Mjesne zajednice i negoduju. Došli su na odmor ne znajući da će se on pretvoriti u pravu moru i trku za vodom:
kumbor mjestani i gosti3Aleksnadar Živković iz Beogarda nam priča da je stigao po preporuci u mirno mjesto sa supugom i djetetom:
„Kumbor je divno mjesto koje ne postoji na Jadranu, odgovara nam, jer ne prolazi jadranska magistrala. Sve je savršeno osim vode. Krevet plaćamo po 8 eura, ali svaki dan ostavljam porodicu na plaži i trčim da sakupim 20 litara vode, za tuširanje i sudove. To je nečuveno u 21. vijeku”.
I Olja Ćorović nam priča da imaju kuću u Kumboru, ali njena djeca su otišla da ljetuju u drugom mjestu, jer u Kumboru nema vode. Mlada žena iz Banja Luke samo je prokomentarisala da više nema namjeru da dolazi ni u Kumbor niti u Crnu Goru.
gojko vujnovicNo, u priobalju Kumbora i stiže nešto vode, ali na 150-200 m od obale ni kapi. Predsjednik MZ Gojko Vujnović, koji nemoćno sliježe ramenima i komenatriše da je ovo što se dešava u Kumboru sramota za opštinu i državu, vodi nas u zaselak Đilovići i domaćina Voja Đilovića, pomorca.
Vojo je doveo prije 30 godina ženu sa Kube, koja ne može da vjeruje da bi i poslije toliko godina crkli od žeđi da nije nešto vode u bistjerni i naravno one kupovne. Voda kao da je „od zlata”.
djilovic vojo“Uopšte nema vode. Čuvamo kišnicu. Sve se sasušilo. A ustvari pukla je još i cijev. Dolje Rusi imaju dva bazena i tri kuće. Ja pola godine zapomažem da dođu iz „Vodovdoa”. Jesu bili 4 puta, ali ništa nijesu učinjeli” – priča nam ozlojeđeni Vojo Đilović.
I mještani Bijele trpe restrikcije, mnogi su ugradili hidrofore i tako se snalaze. Mišo Krivokapić, Dragan Novaković i Petar Popivoda, zamjeraju prvom čovjeku novskog „Vodovdoa” koji je iz njihovog mjesta, a ne čuje vapaje građana. Jer, pored vode, veliki problemi su i otpadne vode.
Ni u Kamenarima nema dovoljno vode. Donji dio mjesta ima restrikcije, a više zone presahle. U Đurićima zatičemo familiju Andrić sa lijepom kućom i baštom. Slavicu Andrić pitamo kako uspjeva da održi baštu kada nema vode iz gradskog vodovoda:
slavica andric– Imamo bistjernu i hidofor, a plaćamo vodu i za to imam sva dokumenta. Ovo je greota, ima naroda koji nema bistjernu. Da vidite kad dolazi popodne voda ovom donjem dijelu kako svi trče uzbrdo sa plaža da uhvate koji litar. Imamo nesposobne ljude koji ne znaju kako da dovedu vodu, a znam da bi nam i Kotor mogao dati vodu – tvrdi Slavica Andrić.
Ovoga puta Novom će izgleda pomoći privremeno Tivat, što će biti i zvanično poznato za dan-dva. Međutim, ostaju otvorena pitanja: zar je trebalo čekati ministrovu posjetu za takvo rješenje, zar Herceg Novi nije mogao ranije da se priključi na Regionalni vodovod, kao Kotor i Tivat, zar Herceg Novom sa oko 60 hiljada stanovnika i turista nije dovoljno postojećih preko 600 sekundnih litara vode sa Plata i Opačice….. i još mnoga za koje ima odgovora, ali nema odgovornih.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code