Početna Kultura Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti od 16. do 30 aprila

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti od 16. do 30 aprila

7

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti – 23. HAPS trajaće od 16. do 30. aprila, a koncept je definisan naslovom „Pozorište i bajke“. Pet večernjih predstava i još tri predstave u sklopu HAPSića stižu iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a planirani su i bogati prateći programi. HAPS će u saradnji realizovati Javna ustanova kulture Herceg-fest i titular festivala Hercegnovsko pozorište, uz finansijsku podršku Opštine Herceg Novi i gradske Turističke organizacije.

Ovo je  rezime sastanka u Kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi, na kome su juče u atmosferi dobre saradnje i  podrške razgovarali: predsjednik Opštine Stevan Katić, sekretarka Sekretarijata za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, savjetnica predsjednika Opštine Tamara Vujović, direktor Turističke organizacije Herceg Novi Pavle Obradović, direktorica Herceg-festa Gordana Porobić Krcunović, predsjednik Upravnog odbora Herceg-festa Bobo Milanović, selektorka ovogodišnjeg HAPSa Milina Kovačević i u ime Hercegnovskog pozorišta Vitka Vujnović.

U okviru HAPS-a planirano je pet večernjih predstava:

16. april – Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama, Narodno pozorište Sarajevo

17. april – Šćeri moja, Crnogorsko narodno pozorište

26. april – Za umrijet od smijeha, teatar „Rugantino“ i Kazalište „Planet art“ Zagreb

28. april – Bajkoholik, Pozorišna trupa U.R.A. Beograd

30. april – I živjele su sretno…?, GK Scena “Gorica” Velika Gorica

Sve večernje predstave biće igrane u Dvorani Park, sa početkom u 20.30 sati.

HAPSić je nakon izvjesne pauze opet dio festivala, kao snažna podrška edukaciji najmlađe pozorišne publike. Ove godine obuhvata tri predstave:

18. april – Bajke mog detinjstva, Pozorište lutaka „Pinokio“, Zemun

24. april – Vuk i sedam jarića u muzeju bajki, Dječje pozorište Republike Srpske, Banja Luka

27. april –  Modro blago, Gradsko pozorište Podgorice

Dječje predstave u Dvorani Park planirane su od 19 sati.

Prateći programi 23. HAPS-a

Najavljeni su i prateći programi 23. HAPSa: predstavljanje knjige „Četiri ludila“ Miloša Latinovića (19. april), likovna/strip radionica i izložba učenika JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” koje će voditi Ksandra Popović i Filip Andronik (gost Hercegnovkog strip festivala), kao i otvaranje izložbe „Bajke“ i nastup hercegnovske grupe P.R.C. (20. april). Biće održane i pozorišne radionice: za djecu na temu „Bajke za sve uzraste“ (9 – 14 god), a za odrasle „Građenje lika kroz Arhetip“ (voditelj: Slađana Vujović, asistent: Senka Domović Bulut –  21. april).

Pedesetogodišnje uspješno djelovanje hercegnovskih EXODUSa ravno je bajci pa je sastavni dio 23. HAPSa i njihov koncert Exodus – prvih 50 godina, veče sjećanja. Održaće se 25. aprila.

Na sastanku je dogovoreno da će poslije vaskršnjih praznika biti organizovana konferencija za novinare povodom početka 23. Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti.

7 Komentari

 1. Milina je dostojna zamjena za Koprivicu. Jos kad pogura Pistalo i Vitka iz sjenke, uspjeh je zagarantovan. Nastavljamo gdje smo stali prije 2 godine. Aferim!

 2. S koca I konopca bez koncepta. Jedino eto Modro blago sto cemo vidjeti novska predstava Dejo, Slavic, rezirala Stasa Kopribica, pisao Stevo po Kosticevom romanu koji se dogadja u Novom. Zasto u prigramu nisu navedeni aitori predstava. To se vazda I svuda radi.

  19
  8
 3. Moram da kažem da sam razočaran izborom predstava. Prošle godine je bio jasno profilisan koncept i gledali smo neke od najaktuelnijih i najkontroverznijih predstava u regionu, posebno genijalni Jami distrikt.
  Ove godine ima svega i svačega, ali predstave nisu ničim povezane, nego šta dođe na red, a nisu ni naišle na neki odjek u kritici i publici.
  Jedino mi je drago da će domaća publika moći da vidi predstavu Šćeri moja, koja je izvanredna, ali je ona imala premijeru 2016.

  18
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code