Hercegnovske “Maškare” primaju nove članove: Za tradiciju i prijateljstvo širom svijeta

Hercegnovske “Maškare” primaju nove članove: Za tradiciju i prijateljstvo širom svijeta

0
Podijeli

Dolazi vrijeme maškara u kojem sve postaje moguće i ništa nije zabranjeno, a svako ima priliku da barem kratko snove pretvori u ono što želi. No, biti član NVO Maškare u Herceg Novom osim toga znači i duga i lijepa putovanja, prijateljstva i zabavu.

Nastoje da osvježe organizaciju, pa u petak, 23. novembra, pripremaju „audiciju“ za prijem novih članova u, kako kažu, „porodicu koja njeguje tradiciju maškaranja sa prijateljima širom svijeta“. Audicija će biti održana u prostorijama zgrade Novljanke na Toploj, na I spratu, u 19 h.

Picerija i restoran

Jedan od pokretača ove organizacije, osnovane 2014. godine i dugogodišnji karnevalista, Ivan Peulić, objašnjava da prave „audiciju“ zbog  velikog interesovanja Novljana:

– Ljudi su prepoznali to što radimo, cijene trud koji ulažemo i žele da nam se pridruže. To nam mnogo znači, jer smo grad koji ima tradiciju maškaranja, koju želimo da nastavimo i omasovimo. Stoga pozivamo sve koji žele da dođu, od 16-50 godina. U planu je dosta putovanja, samo u sljedećoj godini očekuje nas odlazak na 7 karnevala po zemljama regiona, plus turneja sa karavanom Praznika mimoze. To je zaista prava prilika da kroz druženje širimo poznanstva, njegujemo maškaranje i učvršćujemo poziciju grada kao karnevalskog – ističe Peulić.

Ova organizacija za sada broji 40 stalnih članova, koji su stalni učesnici Praznika mimoze, ali i drugih karnevala u Crnoj Gori i regionu. Tokom sljedeće godine u planu je učešće na karnevalima u Rijeci, Strumici, Pančevu, Štuju, Šapcu, Leskovcu, Budvi, Kotoru i Tivtu. Osim toga, karavan 50. Praznika mimoze trebalo bi da posjeti čak 50 gradova, među kojima su Novi Sad, Beograd, Banja luka i drugi.

NVO Maškare biće i sljedeće godine angažovana za izradu maskote Praznika mimoze, karnevala, a planiraju da, simboličnom proslavom obilježe 5 godina postojanja, o čemu će više detalja biti poznato u susret 50. Prazniku mimoze.

Podsjetićemo da su na generalnoj Skupštini Federacije evropskih karnevlaskih gradova u Valeti, na Malti, Hreceg Novi i NVO Maškare, zvanično od 16. maja prošle godine postali članovi FeCC-a. Obnavljanju članstva značajno je doprinijela i novska NVO  “Maškare”, koja je, kao karnevalska grupa, primljena u Federaciju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code