Početna Društvo Hercegnovske srednjoškolce zaintrigirala priča o vojnom pozivu i ljetnjem vojnom kampu

Hercegnovske srednjoškolce zaintrigirala priča o vojnom pozivu i ljetnjem vojnom kampu

10

Salu Srednje mješovite škole Ivan Goran Kovačić u Herceg Novom ispunili su učenici koji su s pažnjom pratili dva izlaganja predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore o vojničkom pozivu. Neki od njih kažu nam da neće imati mnogo dileme oko izbora budućeg zanimanja:

– Zainteresovan sam za vojni kamp koji se ljeti održava za srednjoškolce i razmatram mogućnost daljeg školovanja u Vojsci – rekao nam je učenik hadži Luka Krivokapić.

Mladima su prikazana dva kratka promo filma Vojske CG, a onda ih je potpukovnik Perica Bojičić upoznao sa obavezama i aktivnostima Vojske Crne Gore, raspodjelom jedinica pješadije, mornarice i vazduhoplovstva, prednostima i manama vojnog poziva, kao i sa brojnim mogućnostima koje pruža izbor vojničkog poziva.

Učenicima drugog i trećeg razreda prezentovan je 4. Ljetnji vojni kamp za mlade, koji ce trajati od 23. juna do 7. jula i kojem će pored 45-oro djece iz Crne Gore, prisustvovati i mladi iz Makedonije, kao i iz jedne od NATO partnerskih država.

– Mladima su najinteresantniji logorovanje, alpinizam i rafting rijekom Tarom, naučiće i mnoge druge stvari, koliko je to moguće za 15 dana, ali cilj nam je da im približimo vojni poziv – rekao je potpukovnik Bojičić

Posebna pažnja bila je posvećena stipendijama za studiranje na inostranim Vojnim akademijama u SAD-u, Italiji, Grčkoj, Makedoniji, Hrvatskoj, a uskoro će otpočeti saradnja sa Austrijom i Bugarskom. Trenutno se na Vojnim akademijama u inostranstvu školuje 38 kadeta, od čega je devet žena, istakao je Bojičić.

Zainteresovani kandidati moraju ispunjavati uslove kao što su godine (od 18 do 21), visina, težina, vrlodobar uspjeh tokom 3. i 4. razreda i makar ocjenu 4 iz engleskog i matematike.

Potporučnica Marija Knežević srednjoškolcima je govorila o svom iskustvu na Vojnoj akademiji u Makedoniji, kao i o boravku na misiji u Avganistanu.

– Vojna akademija itekako doprinosi jednom mladom čovjeku da izgradi sebe, ne samo kao oficira, već kao zrelu ličnost u privatnom životu – rekla je ona.

Veliki broj učenika se prijavio za Ljetnji kamp, jer kako kažu, žele da se oprobaju u ulozi vojnika.

10 Komentari

 1. Baš lijepo.
  Brkovićeva unuka stipendista države u ß
  Švajcarsku, Gvozdenović 370 000 za školivanje đece, a vi đeco ostajte ođe školujte se, pa će te na branik otadžbine u Siriju.

  4
  1
 2. Pricali su nam o Nato-u i ispirali mozak o kampu u Kolasinu… Gubi smo cas zato sno dosli a koliko nas zanima cg vojska to malo sutra… Neka vode u kamp sinove i cerke politicara mi necemo.

  8
  3
  • Bravo djeco , budite pametniji od nas starih prdonja sto vas uvalismo u ova govna.
   Ne vjerujte starijima nista nego pravite buducnost svojoj djeci bolju nego sto smo mi napravili za vas, jer ovo sad napravise dzukele, ulizice , poltoroni, kukavice i ostala gamad.
   Ne gledajte ko je ko nego samo kakav je ko i ne cutite nikome.
   Ne dozvolite nikome veca prava nego stio ih dajete sebi.

   10
 3. Prenosim komentar “Savina”
  “Kad vidim da su se svi ”Cg princevi”pocevsi od malog Blaza pa nadalje,
  prijavili za odsluzenje vojni roka,onda ce i moj sin skupa sa njima.
  Ovako,zaobidjite nas sa vasom propagandom.”
  …………………………………………………………………………………
  Izjava na svom mjestu,neka malo sinovi “vrhuske” obuku uniformu,
  neka ginu za 250e.Skoro svaki od “djemperasa” ima sina pa
  neka ga posalje na obuku i pravac Afganistan,Sirija,Irak…
  Ako nema sina,mogu i kcerke da posluze…Do kada ce samo
  djeca od sirotinje da stradaju za tudje interese?

  30
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code