HERCEGNOVSKE VOJNE PENZIONERE U STRAZBURU ZASTUPAĆE BLAGOTA MITRIĆ

HERCEGNOVSKE VOJNE PENZIONERE U STRAZBURU ZASTUPAĆE BLAGOTA MITRIĆ

235
0
Podijeli

herceg novi centarUdruženje vojnih penzionera u Crnoj Gori, nakon negativne odluke Ustavnog suda Crne Gore vezane za ustavnost Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obeštećenju, obratiće se međunarodnom sudu u Strazburu.
– Hercegnovski vojni penzioneri prikupljaju potpise ovlašćenja svih članova za tužbu u Strazburu – rekao je za Radio Jadran predsjednik Udruženja vojnih penzionera, Pavle Pavlović.
U Crnoj Gori ima oko 3.000 vojnih penzionera, a u Herceg Novom ih je 600 i po riječima Pavlovića oni ne traže ništa drugo osim da im se zakonom stečena prava priznaju i da se ta procedura ispoštuje u donošenju novih rješenja.
– Tražimo da se sadašnja penzija obračuna po vojnim propisima iz 2010. godine, da se uveća penzijski osnov za 20 odsto, kao i naknadnih 2,6 odsto na 2012. godinu. Zatim, da se obračuna kamata na preostalu razliku, kako je zakonom i obezbijeđeno, a to je 2 odsto. Potražujemo razliku penzije za period od 2004. do 2007. godine – kaže Pavlović. Glavni odbor Udruženja vojnih penzonera odlučio je da svoja prava nastavi da ostvaruje pred međunarodnim sudom u Strazburu. Ovo pravo moći će da ostvaruju samo oni penzioneri koji budu potpisali punomoćje advokatskoj kući Mitrić koja će ih zastupati.
Problem je nastao 2004. godine kada je Srbija odlučila da poveća penzije za 20 %, a Crna Gora u tom trenutku odlučila da samostalno finansira vojne penzionere koji žive u državi, što je dovelo do toga da ih ovo povećanje penzije nije obuhvatilo.
Vojni penzioneri tvrde da su po ovoj i ovakvoj odluci zakinuti za 15 milona eura. Mnogi su i dalje stambeno nezbrinuti, pa u posljednjih 12 godina ni jedan novski penzioner nije dobio stan.
– Što je najgore nema nas ni u planovima ni za ovu ni za narednu godinu i 76 lica nije riješilo stambeno pitanje – kaže Pavlović.
Zbog svega toga osnovana je NVO “Beskućnik”, rekao je on.
Uz sve probleme koji ih tište godinama, u ovom Udruženju se pripremaju za obilježavanje 20 godina postojanja, kada će objaviti i monografiju, koja će koštiti između 5.000 i 6.000 eura.
Ovaj jubilej bio je i povod da se proteklog vikenda okupe na Podima na tradicionlnim sportskim susretima penzionera.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code