Početna Društvo Hercegnovski hoteli, posebno ACD u Meljinama, pretrpjeli velike štete u poplavama

Hercegnovski hoteli, posebno ACD u Meljinama, pretrpjeli velike štete u poplavama

9

U velikom naletu padavina i vjetra nevolje su zadesile i pojedine herecegnovske hotelijere. Teško je pogođen ACD u Meljinama, gdje je pričinjena velika materijalna šteta, a komisija za procjenu tek treba da dođe, kazao je za Radio Jadran direktor, Miro Đurković.

Prema njegovim riječima, voda je prodrla u tehničke prostorije, gdje se nalazi najskupocjenija i najsofisticiranija oprema, poput velikih bojlera, kotlova, elektronike i vešraja.

– Samo je vrijednost vešeraja 80 hiljada, a bio je potpuno pod vodom u visni od 2 metra. U garaži i tehničkim prostorijama bila je oko 1.90, što znaći da su svi uređaji, mašine i tehnika poplavljeni. Poplavio je i konferencijski centar sa opremom. Tu je voda bila oko metar i po, što je, takođe, velika šteta  – navodi on.

Đurković je kazao da su u hotelu već angažvene sve ekipe koje su montirale opremu, jer je sve uništeno u poplavi i moraće da se mijenja. Odvezena su samo danas 3 kamiona, odnosno oko 15 tona posteljine, robe, tepiha uskladištenih u magacinskim prostorima i vešeraju, jer je sve bilo prekriveno blatom.

U hotelu si već počeli saniranje štete i angažovano je 15 radnika. Đurković procjenjuje da je u hotelu bilo oko 600 kubika vode.

– Voda koja se stvorila na sporednoj ulici, prema ordinaciji Stojovića, gdje su kontejneri, napravila je bazen dubine skoro 2 metra. Ta voda nije imala gdje da otiče, jer ovdje je samo jedan mali šaht, za odvod sve te vode, a drugi je zapušen. Ukazivali smo predsjedniku Opštine i svima da će biti problema, jer i kad je mala kiša stvori se pola metra vode, pa ni auta tuda ne mogu da prođu – objašnjava on.

Čak i taj otvoreni šaht tokom poplave zatvorio je nanos otpada. U hotelu je isključena struja na dva dana. Otkazane su posjete nekih grupa, ali neki gosti su ostali.

I Hotel Lighthouse u Igalu zbog konfiguracije terena gotovo svake godine ima problem sa poplavama, pa je menadžment praktično uigran kada dođe do takvih situacija.

Kako je kazao menažer, Željko Vlaović osoblje je reagovalo i spasena je oprema, ali stradali su vešeraj, kuhinja i magacinski prostor, cjelokupni restoran i prostorije Fakulteta za pomorstvo.

Kakva je situacija u hotelu Palmon bay, za koji je Radio Jadran na dan nevrijemena imao informaciju da je poplavljen, danas nismo mogli saznati, jer se nam se niko iz menadžmenta nije javljao na telefon.

Hoteli Park, Delfin u Bijeloj i Play u Igalu prošli lišo

Bez posljedica prošli su hoteli kompanije Carine, Park i Delfin, kao i hotel Play.

Kako je kazao drektor Carina, Čedo Popović iako je pala ogromna količina vode, jedan od razloga za štetu je i ljudski faktor, odnosno nemar i neažurnost.

U hotelu Park smješteno je nekoliko porodica koje su u poplavama ostale bez krova nad glavom.

Prema riječima direktora Sportskog centra Igalo, u čijem okviru posluje i hotel Play, Radovana Ralevića na hotelu su prije zimske sezone urađene pripreme za ovakve situacije.

Iako je u njemu bio planiran prihvat porodica kojima su domovi stradali tokom nevremena, niko nije zatražio smještaj.

9 Komentari

 1. Komentar je 100% u pravu. Radio sam Magistarski, kao jedan od najboljih studenata fakulteta (prosjek 9, 38) – (sada u Meljinama), na temu “Kriza i Odrzivi razvoja turisticke destinacije HN“. Jedino moj rad – “ORGINALNI“ nije prosao, jer je tamo komunisticka klika izabira FALSIFIKATE po sistemu “ajd` Alija(policijo) da je vise vojske“. Ovdje niko nista ne zna. Klipani vode politiku. Tako su nam i Stanisica Dubravu razorili. Ja se selim – a Vi? Ja sam s
  Srbijanac, koga skoro svi mrze: Prof. Isakovic Milan. BANDO!!!! PS. Nadam se da ce mi moji ucenici dati podrsku kada saznaju kroz kakav pakao prolazim. Jedino u njih vjerujem!!! Gradjani imajte petlju, a Vi seljaci, trpite i dalje!!!

  7
  1
 2. To su nove nasminkane gradjevine gdje nije uradjena ni drenaza ni vodena zastita kako treba ..to ne treba da placa opstina ..svi subjekti koji su u Bussiness ..morali bi imati odgovarajuce osiguranje za rizike..i za zastitu gosti i radnika..ili ne mogu da operisu..to jest rade.
  A ako su imali registrovane izvodjace radova ti isti bi morali da imaju svoje osiguranje za kvalitetu izvedenog posla i ako se ustanovi propust onda njihovo osiguranje placa stetu …
  Bolje Kvalitet nego Kvantitet..
  Interesuje me jeli bilo poplava na Lustici Bay..?
  Kao sto neko od Komentatora rece ..Prirodno je da nema poplava na terenu kao HN..jer bi voda trebala da ode u more ako nigdje drugo ali pregrade ..zidovi..i ljudski faktor nedaju vodi da tece…

  15
  1
 3. Ništa, brate, nego ti ajde, pa crvenim sprejom označi gdje ne bi smjelo da se gradi, kad to znaš, da ne strada narod uzalud.

  5
  19
 4. Žao mi je svake štete i svih vlasnika objekata, ali ovo je sunovrat Stambeno komunalnog preduzeća i ppslijedica megalomanske nekontrolisane betonizacije.
  Da li ste vidjeli poplavljen neki objekat od prije 40 i više godina.
  Građevinari su prethodno osmatrali teren u svim ekstremnim meteo uslovima.
  E na osnovu toga negdje se grade objekti, negdje sade masline, ili krtola, a ostane nešto i zeleno.

  34
  1
 5. Ogromnu izgradnju hotela, kuća, vila, kafića i drugih građevina nije pratila odgovarajuća infrastruktura, kao putevi, kanali, tumbini i kao uvijek, slaba organizovanost za reagovanje u ovakvim nevoljama. Nekada su ljudi na vrijeme planirali komunalnu infrastrukturu, kako bi preduprijedili veće štete. Kao stariji čovjek, sjećam se kako je građen stari “donji” put od Kumbora do Bijele. Na svakih 50 metara ispod kolovoza je bio mali tunel, zvani tumbin, koji je mogao da primi svu vodu koja bi se slivala, a konali pored puta su redovno čišćeni. Glavni putevi su ostali istih gabarita, a izgradnja pritisla svaki metar slobodnog zemljišta. Sada se ceh plaća prirodi koju uništavamo svaki dan.

  45
 6. To je tako kad se gradi tamo gdje ne bi smjelo!
  Gdje su profesiinalci da na terenu izvide moze li se graditi prije dobijanja dozvola?
  Suvise se bahato ponasamo prema prirodi pa nam ona na ovaj naci i uzvraća.
  Inace, ovo je dobar primjer kako svaka ta ustanova a i privatnici moraju imati osiguranje protiv ovakvih nedaca. Nece valjda Opstina (narod) ove stete plaćati!

  45
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code