Početna Naslovna Hercegnovski hotelijeri o prijedlogu podrške: Prvi korak dobar, ali oporavak turizma moguć...

Hercegnovski hotelijeri o prijedlogu podrške: Prvi korak dobar, ali oporavak turizma moguć tek za godinu

19

Prijedlog premijera Markovića da se sa oko 5 miliona eura budžetskih sredstava podrži hotelska privreda odnosno sačuvaju uposleni, značajan je i pozitivan početni podsticaj i jedino moguć u ovom trenutku, smatraju neki novski hotelijeri koji su prisustvovali sastanku. Prijedlozi su u skladu s onim što je moguće u ovom trenutku učiniti kao pomoć iz Vlade da se preživi.

U turistički oporavak krećemo sa istih stratnih pozicija sa daleko razvijenim zemljama, sa višedecenijskom turističkomm tradicijom, smatraju novski hotelijeri.

Još nemaju preciznu sliku predstojeće sezone, s obzirom da je predsezona izgubljena. Nadaju se najboljem scenariju, odnosno da se makar dio zarade ostvari od jula do početka oktobra.

Naši sagovornici tvrde da stalne radnike nijesu otpuštali, te da su radnici uredno pirmali mjesečne zarade. Prethodni period iskorišćen je za usavršavanje kadrova i sitne intervencije u hotelskim objektima.

Hercegnovsku turističku privredu predstavljali su pomoćnik izvršnog direktora Portonovi rizorta, Stevan Milić, vlasnik kompanije Casa del Mare, Nikola Milić, vlasnik kompanije Carine, Čedo Popović, kao i vlasnik kompanije Lighthouse, Ranko Jovović.

Stevan Milić: Ovo je prvi i važan korak u godini izazova

U Portonovom su zadovoljni tokom i ishodom sastanka koji je organizovan na inicijativu premijera i zahvalni na tom izuzetno važnom koraku koji je napravljen, kaže nam pomoćnik izvršnog direktora za operacije i član upravnog odbora Portonovi Resort Management Company, Stevan Milić.

– Sastanak je bio veoma produktivan i vjerujemo da je razmjena mišljenja, viđenja trenutne situacije i mogućih daljih aktivnosti jedan od prvih koraka koji će nam svima pomoći u ublažavanju posljedica koje pandemija ima na globalnom nivou. Ovo je svakako jedan od prvih koraka, veoma značajan i osnova jer već sada vidimo da je pred nama jedna izazovna godina i da će brojni faktori uticati na dalji razvoj. Predstavnici industrije su iznijeli niz predloga koje će Vlada dalje razmotriti, i nadamo se da će određeni dio biti usvojen i time se pomoći kako turizam, tako i sveukupna ekonomija. Ono što je svakako velika nepoznanica jeste kako će se prije svega odvijati globalna situacija sa avio saobraćajem i saobraćajem uopšte, što umnogome utiče na turizam. Vjerujemo da imamo puno posla pred nama, ali nas ohrabruje spremnost svih strana da sarađuju i da zajednički iznađemo najbolje rješenje u novonastaloj situaciji – istakao je Stevan Milić.

Nikola Milić: Važno je s Vladom i bankama naći rješenje

Prema riječima vlasnika lanca butik hotela Casa del Mare, Nikole Milića, na ovaj način Vlada je pokazala da je svjesna važnosti turizma čiji prihodi čine četvrtinu BDP države:

Foto: casadelmare.me

„Razgovor je bio dobar, konstruktivan, jasan i ohrabruje, da postoji volja da zajedno nađemo rješenje i iz ove situacije najprije izađemo, a onda stvaramo i kvalitativne prednosti, da budemo jači i bolji u vremenu koje je pred nama. Šteta neće biti mala, s obzirom da je riječ o globalnoj krizi koja je pogodila svijet, a turizam na globalnom nivou „spustila“ i „nultirala“ turističke destinacije“, ocijenio je Milić.

Ipak, kako je istakao na sastanku, u svemu ovome trebalo bi vidjeti jednu ozbiljnu priliku:

„Destinacije koje su stotinama godina bile ispred nas i razvijale turizam, a mi se ozbiljno bavili turizmom unutar države od obnove nezavisnosti i „jurili“ za njima, sada mi se čini da je prilika da krenemo sa istih startnih osnova kao i oni. Trenutne mjere Vlade korespondiraju sa mogućnostima koje Vlada u ovom momentu ima. Mislim da je važno da u saradnji sa Vladom i bankama iznađemo zajedničko rješenje kako da prevaziđemo loše finansijske tokove u narednih godinu – godinu i po, kada očekujemo da bi sve trebalo da se vrati u normalnu, a mi da nastavimo tamo gdje smo stali“, ocijenio je Milić.

Čedo Popović: Svako mora da snosi dio tereta

Sličnog je stava i vlasnik kompanije Carine, Čedo Popović, koji je takođe ocijenio pozitivnim iskorakom predložene mjere, pohvalivši i kreditne linije Investiciono razvojnog fonda po povoljnim uslovima. Nezadovoljan je kako kaže „reakcijama“ bankarskog sektora, koji je morao imati više „senzibiliteta“:

„Mislim da se Crna Gora generalno dosta dobro snašla u ovoj situaciji. Sa druge strane, Vlada radi ono što može i mislim da su to dosta značajne mjere, jer će biti nadoknađen dio zarada. Mislim da je taj prvi potez Vlade sasvim korektan kako bi se pokrio dio zarada, ali ne možemo svi očekivati ni da će Vlada ili Opštine sve isfinansirati i sami da čekamo kada će nam neko nešto dati. Većina se ne bavi biznisom od juče. Zaradu u jednom dijelu ne možemo očekivati, ali sa ovim ćemo moći da „preživimo“ i koliko toliko normalno funkcionišemo“, naveo je Popović.

Ono što je po njemu najbitnije jeste da u ovakvoj situaciji svako mora da snosi dio tereta:

„Smatram da ovoga puta bankarski sistem u Crnoj Gori nije bio na nivou, nikome ne daju kredite, jer nije suština u prolongiranju kamata koje su dosta velike. Banke sve funkcionišu i ako su im prema nekim navodima kamate bile oko 150 miliona eura u prošloj godini, pa i polovina od toga, morale su da izađu sa boljom „situacijom“, što je i na jučerašnjem sastanku bila dominantna priča“, dodao je Popović.

Hotelijeri još uvijek nemaju preciznu sliku predstojeće sezone, s obzirom da je predsezona izgubljena. Još se nadaju najboljem scenariju – da se makar dio sezone realizuje od jula do početka oktobra.

Naši sagovornici tvrde da stalne radnike nijesu otpuštali, te da su radnici uredno pirmali mjesečne zarade. Prethodni period iskorišćen je za usavršavanje kadrova i sitne intervencije u hotelskim objektima.

Jovan Vukalović: Očekujemo mjere podrške države, ali i Opštine

Podsticaji koje je najavio predsjednik Vlade su za sada u formi razmatranja, podsjeća izvršni direktor komapnije Lighthouse, Jovan Vukalović.

– Izvjesno je da će država izaći sa konkretnim mjerama podrške i očekujemo da iste budu predstavljene u narednim danima. Mi samo apelujemo da budu donesene u najskorije vrijeme da bi se primjenjivale. Mi smo kao kompanija kroz članstva u poslovnim udruženjima predložili jedan broj mjera koje bi bile značajne za prevazilaženje ove teške situacije za sve kompanije iz sektora turizma i ugostiteljstva. Nadamo se da će što veći broj tih predloga biti usvojen i da ćemo tako sačuvati što više radnih mjesta.

Kompanija Lighthouse of Montenegro zapošljava 50 stalno zaposlenih i mjere su nam neophodne kako bismo zadržali zaposlene koji su naš najvrijedniji resurs.

Nastojali smo ove, kao i svih prethodnih godina, da zadržimo što više zaposlenih tokom zimskog perioda, čak i kada nije postojala potreba za svima – ističe Vukalović.

Lighthouse je jedan od rijetkih hotela koji je radio preko čitave godine u prethodnom periodu. Međutim, situacija izazvana pandemijom novog korona virusa ih je u potpunosti poremetila, jer su svi njihovi objekti trenutno zatvoreni, što u mnogome otežava izmirenje tekućih obaveza prema zaposlenima.

– Situacija je posebno složena jer se pandemija javila u periodu nakon zimskih mjeseci kada su resursi kompanija dobrim dijelom istrošeni za izmirenje obaveza tokom zimskih mjeseci kada redovan priliv nije dovoljan da se sve obaveze servisiraju iz tekućeg poslovanja. Pored navednog očekujemo i određene mjere lokalne uprave koje će biti usmjerene ka hotelijerima i ugostiteljima u pogledu oslobađanja plaćanja dijela lokalnih poreza i komunalnih naknada, jer samo zajedničkim naporima možemo izaći iz ove situacije, gdje će se mjerama sagledavati duži period ne samo period trajanja posebnih mjera – ističe Vukalović vjerujući da će s njihovim resursima, uz najavljene mjere Vlade i lokalne uprave izaći iz ove situacije u što kraćem roku.

Ipak, ne može niko predvidjeti kako će se odvijati ovogodišnja sezona, a Vukalović se nada da će uspjeti da iskoriste bar jedan dio takozvanog “špica”, kako bi bar dijelom ublažili pad prometa.

– Neizvjesno je kolike će biti posljedice ove pandemije na ekonomiju. Budući da su 95% gostiju u Crnoj Gori strani gosti, sezona će zavisiti prije svega od otvaranja granica i stabilizacije ekonomske situacije u zemljama iz kojih dolazi najveći broj naših gostiju. Shodno tome, stabilizacija zdravstevene situacije u Crnoj Gori jeste prvi korak, ali za predviđanje turističke sezone je potrebno sagledati širi zdravsrveno-ekonomski ambijent – zaključio je Vukalović.

19 Komentari

 1. Ma kakva sezona,od svih zemalja jedino je moguce da Hrvatska dobije kojeg turista jer mislu otvorit granice za neke EU zemlje.Ovi iz EU ce samo u EU i to je to.

 2. Đe je Turistička Organizacija Herceg Novi da nas obraduje statstičkim podacima? Ne moraju biti previše tačni – to im nije nikada bila namjera. Ali – neka nas obraduju, neka nam daju nade da nam je lakše…

  4
  2
 3. Hrvatska veoma inteligentno i ozbiljno pokušava da spasi svoju turističku sezonu time što se udvara tržištu Austrije, Češke i Slovačke. Ako uspiju da dogovore otvaranje granice prema te tri države, moći ćemo gledati na “čudo” sa one strane Debelog brijega…

  8
  2
 4. Ne treba brinuti za sezonu. Litije će okupiti vjernike iz regiona, kao i do sada, samo brojnije. Oni moraju negdje da spavaju s obzirom da će litije biti svakodnevne u trajanju od po osam sati dnevno. Iznajmljivanje panagija, 5 e dnevno. Iznajmljivanje parola, 2 e dnevno. Mobilni mikrofon za vikanje parola 7 e dnevno. Koncerti Georgijeva tokom cijele sezone. Besplatni jer Opština plaća svaki dan po deset hiljada. I još kupanje u pravoslavnom moru. Nikad bolja sezona.

  9
  25
 5. Ovoga Markovica je sam Bog poslao medju nas narod.U ovako teskim momentima pomoci turizam sa 5 miliona.Svaka cast zaista.Hvala.Da niste ovakav iznos uplatili ne znam sta bi bilo.Sve bi propalo.Ali svaka cast i za ideju.Jako odgovorno.E boze dragi.

  15
  7
 6. Imam 55 godina i fakultetsku diplomu , ali nemam zaposlenje. Nisam konkurentna na tržištu rada. Izdajem tri apartmana i od toga izdržavam dva studenta i sebe.
  Otprilike 80 % godišnjih prihoda ostvarivali smo ljeti.
  Sada smo ostali bez prihoda .
  Znam da nisam jedina. Jedino mi ostaje da ono što smo sticali cijeli život prodam u bescijenje da preživimo.
  Čitam u novinama da će bogati iz ovoga izaći još bogatiji i kupovaće firme , apartmane, hotele … u bescijenje.
  Nažalost, ovako će biti.

  46
  7
 7. Herceg novi ce uvek imati goste iz srbije,nas grad nasi radnici,jednostavno uzivam doci tu,kao sto bi vas uvazeni potpresednik rekao nasa srbija na moru

  25
  24
 8. Ништа другари : сад подигните цијене, смањите порције, што више столова нагурајте па и то мало народа што сједне следећи пут вам неће динара оставити. Е да, обавезно смањите плате тако да наши људи не би радили него увезите македонце и босанце па их израбљујте.

  Спортски поздрав

  47
  8
 9. Cu ovoga Ceda sta se on javlja zna se ciju su Hoteli koje on predstavlja. Kuku onome ko mora poc radit kod njega nego nije udario na radnika koji cemu pokazat zube. Pa ce se vratit okle je sljega.

  46
  8
   • Malo si profulao ????
    Napisa covjek da bez otvorenih granica nema sezone i ti ga napade koji je konobar bolji hahahah otisla ti “centrala” od ovog karantina i da znas prijatelju nisi jedini ko prezivi bit ce pacijent za psihijatriju nece nas puno ostat normalnih (pocev od mene , mislim da ce mi trebati par psihologa i psihijatara).
    Pozdrav

    13
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code