Početna Društvo HERCEGNOVSKI INTELEKTUALCI PREDALI INICIJATIVU ZA POSTAVLJANJE BISTE ZUKU DŽUMHURU

HERCEGNOVSKI INTELEKTUALCI PREDALI INICIJATIVU ZA POSTAVLJANJE BISTE ZUKU DŽUMHURU

0

Kao što je nedavno i najavio našem radiju književnik Miraš Martinović, on je danas i zvanično uručio inicijativu 14 hercegnovskih intelektualaca, među kojima je i crnogorski slikar Vojo Stranić, za postavljanje biste Zuku Džumhuru. Inicijativa je adresirana na predsjednika opštine Dejana Mandića i nadležne službe i Sekretarijate.

– Osjećajući respekt i poštovanje prema djelu Zuka Džumhura, sjećajući se njegovog gotovo dvodecenijskog boravka u Herceg Novom, a posebno doprinosa koji je kroz svoje emisije HODOLJUBLJA, kroz reportaže i tekstove objavljivane u ondašnjiim prestižnim jugoslovenskim medijima, dao afirmaciji našeg grada, predlažemo da se ovom svestranom umjetniku, piscu i putopiscu u Novom koji je mnogo volio – podigne spomen bista – navodi se, pored ostalog, u inicijativi.
Ova grupa Novljana sugeriše da bista bude postavljena u blizini bivše kafane HERCEGOVINA, kod hercegnovske pijace, gdje je Džumhur provodio sate u razgovoru sa prijateljima i poznanicima.
Džumhur je umro u Herceg Novom 1989. godine, gradu u koji je došao i često govorio da se u njemu „živi od sunca, zbog sunca, za sunce”.
Inicijativa je nesumnjivo opravdana, više godina pominjana, pa su njeni potpisinici uvjereni da su se konačno stekli uslovi da ideja o postavljanju biste Zuku Džumhuru bude i realizovana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code