Početna Društvo Hercegnovski PUP treći put vraćen Opštini na korekcije: Od komunalnih naknada samo...

Hercegnovski PUP treći put vraćen Opštini na korekcije: Od komunalnih naknada samo 1,7 miliona eura

19

Nacrt PUP-a za Opštinu Herceg Novi, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kada je i posljednji rok, biće iz Vlade treći put vraćen na doradu lokalnoj upravi. Ipak, korekcije su minimalne, tehničke prirode, a moraju biti usklađene sa Prostornim planom posebne namjene za obalno područje (PPPNOP), uvjerava sekretarka za prostorno planiranje i izgradnju, Marina Sekulić:

– Imali smo sastanak u resornom Ministarstvu prošle nedjelje, vratiće nam Nacrt PUP-a ponovo na doradu. Ali, nije riječ o suštinskim velikim korekcijama, već manjim, tehničke prirode, vezane za izradu plana, pravilnika, regulativa i slično. Naredne nedjelje biće nam dostavljene primjedbe koje moramo da iskorigujemo – kaže Sekulić.

Prema njenoj procjeni, korekcije bi trebalo da budu usaglašene do kraja naredne sedmice, nakon čega će dokument ponovo biti poslat Ministarstvu održivog razvoja i turizma na ocjenu. Zakonski rok za usvajanje PUP-a je kraj godine, pa Sekulićka vjeruje da bi se Odluka o osvajanju mogla naći najkasnije na posljednjem godišnjem skupštinskom zasijedanju, uobičajeno dva ili tri dana pred Novu godinu.

Sa druge strane, nedonošenje krovnog planskog dokumenta za Opštinu, u ovoj godini umanjilo je broj zahtjeva za izdavanje saglasnosti na idejna rješenja, pa je do sada od podnijetih oko stotinu, saglasnost dobilo 50 podnosilaca. Stoga je i Uprava lokalnih javnih prihoda u ovoj godini inkasirala „samo“ 1,7 miliona eura od naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, mada se do kraja godine očekuje još, kazali su nam u Upravi.

U odnosu na prošlu godinu, to je, za sada, 630 hiljada eura manje, jer je tokom prošle godine od naknade za komunalno opremanje zemljišta prihodovano 2.330.000 eura. Procenat naplate u prošloj godini iznosio je 95%, dok je u ovoj, do sada procenat naplate 57% od planiranog.

Podsjetićemo da „korekcija“ PUP-a u MORT-u traje više od pola godine, iako je bilo najprije najavljeno da bi PUP mogao biti usvojen na novskoj Skupštini još sredinom ljeta.

Građani su tokom Javne rasprave o Nacrtu PUP-a Herceg Novog sa Izvještajem o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, dostavili ukupno 788 primjedbi. PUP-om je obuhvaćena cjelokupna površina opštine od 23,5 hiljade hektara, a ovaj planski dokument trebalo bi da važi do 2030. godine.

19 Komentari

 1. A sta da radim ja koji sam kao mnogi sve platio od geometa do notara do takse p predao u katastar a oni mi nisu na vrijeme poslali papir za gradjanski biro tako da sam to predao malo kasnije i dobio kovertu da su mi odbili zbog kasnjenja moze li mi neko reci sta da radim

 2. “Načelnica” sa Cetinja….bez kvalifikacija za tu funkciju osim po rodjačkim vezama sa predsjednikom opštine,radi samo za lične i rodjačje interese….sramota za hn

  17
  6
  • Postovani Privremeni, bas ste se lijepo i nazvali….! Steta da Vam nezadovoljstvo dusom vlada, pa komentarisete i pisete neistino i neprovjereno! Ako bi mozda malo zrelije pogledali grad i osvrnuli se oko sebe, sigurna sam da bi imali bolji komentar za mladu, uspjesnu i istinski vrijednu nacelnicu, osim ovog : ‘ pa babu i po stricevima’!

 3. Ne vraca se PUP zbog nestrucnosti obradjivaca, vec zbog interesa velikih investitora kojima Ministarstvo “mora” izaci u susret, poput kompanije “Carine” i slicne.

  21
  4
 4. Ako se neki dokument više puta vraća nižoj insistuciji na doradu, ispravku, itd..,. to jedino može da ukaže da je osnovni obrađivač nekompetentan, nestručan, neškolovan. Ovo govorim iz svog višegodišnjeg radnog iskustva. U normalnom svijetu, osnovni obrađivač bi morao da podnese konzekvence ( degradiranje u službi, otkaz…). Jer, sve ovo košta, pada na teret redovnih platiša poreza, koji u krajnjoj liniji plaćaju nečiji nerad, neznanje, voluntarizam…Da li iko u opštini vodi računa koliko je sati i sati ( plaćenih papreno) izgubljeno na nečiju nestručnost. Valjda je to danak partijskom zapošljavanju.

  23
  4
  • Ti si sigurno za svoje vrijeme odradio i pokazao puno ,osjeca se da ovo pise neka sujetna osoba ,bolje da potiisne svoju sujetu za dobrobiit potomaka.

 5. I za djelove gdje postoje važaći planovi,do dozvole nikada doći,ja mogu samo reći da je to korupcija,jer ljudima otežavaju vađenje dozvola.Nikada gore nije bilo. Komunalije nisu sredstva koja se koriste za plate ,nego za infrasrtukturu grada,i onaj ko ih usmjerava na plate može otići u zatvor ,jer je to krivično djelo

  29
  2
  • Meni je hit sledeći slučaj.
   Građanin N.N. podnio zahtjev za legalizaciju potkrovlja.
   Po važećem planu ucrtano potkrovlje.
   U urbanizmu kažu da ne mogu da daju legalizaciju, jer plan ne sadrži “smjernice za regularizaciju neformalnih objekata”.
   Kakav formalizam, kakvi legalisti.

   15
   4
 6. PUPom su planirali školu na Igalu u okviru vlasništva Instituta. S’obzirom da je Institut mjesovito vlasništvo, te da je u postupku privatizacije, takav predlog neće proći u ministarstvu. Opštinari se prave ludi i zanemaruju zahtjev gradjana Igala i Ministarstva da odrede drugi lokalitet za izgradnju te škole. Na kraju će Igalo ostati i bez sadašnje škole u okviru Instituta i bez nove škole koju je Vlada Crne Gore obećala čim Opština da lokaciju. Nažalost predsjednik opštine iako Igaljanin ne želi da pomogne svom mjestu, već daje samo politikantske izjave. Da je u pitanju Topla Mića bi to odavno rešio na zadovoljstvo svih.

  25
  4
  • Igalo* Mića i radi sve ovo,jer on sve odlučuje,Katić se mnogo ne mješa u svoj posao. Obećavaju,obećavaju,prave komisije ,odbore,zapošljavaju istomišljenike ,itd,itd

   12
   1
 7. Potpuno su nebitne sve korekcije od strane ministarstva,to je samo forma ,ministarstvo nije ulazilo u sustinu niti je to njihov posao. Ko je god imalo upoznat sa sustinom zna da je plan katastrofa za ovaj grad ,i jos ce smanjiti investicije,najvise lokalnom stanovnistvu, pa time i prihode opstine.Neka neko od ovih koji rukovode opstinom zahtijeva da svi koji su ucestvovali u izradi plana stanu pojedinacno imenom i prezimenom i brane plan a ne da se to gura na odbornike .Ne pamtim vecu podvalu prema odbornicima ,iako dugo pamtim .

  32
  2
 8. Otkazi, nestrucni ljudi rade u agenciji, kao i u Sekretarijatu. ima pravilnik, zar su toliko glupi sa im 3 put vracaju. Da sse plan radi skoro 3 godine. Da li ima odgovornosti? I koliko je svako odlaganje kostalo Opstinu. Ko nije strucan neka ide!!!!

  37
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code