Početna Društvo Hercegnovski srednjoškolci na Danima demokratske i eko kulture u Zemunu

Hercegnovski srednjoškolci na Danima demokratske i eko kulture u Zemunu

0

Delegacija JU SMŠ “Ivan Goran Kovačić”, predvođena direktorom Momirom Dragićevićem, učestvovala je od 28. februara do 3. marta na Danima demokratske kulture – Ekološko razgibavanje, u Zemunu.

Hercegnovsku školu su predstavljali profesor Alen Lalovac, učenici Anđela Damnjanović, Ivana Marić i Balša Milošević. Osim hercegnovskih srednjoškolaca, na Danima su bili učesnici i škole iz Ivanjice, Čačka, Banja Luke, Kranja, Kosovske Mitrovice, Budimpešte, Sremske Mitrovice i škole sa Kipra.

Domaćin manifestacije bio je Učenički parlament Zemunske gimnazije pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun. Partneri u realizaciji programa bili su Zavod za zaštitu prirode Srbije, Poljoprivredni fakultet, i JKP “Zelenilo – Beograd”.

Buđenje svijesti i aktivizam mladih u zaštiti životne sredine kroz razmjenu ideja i iskustava sa gimnazijalcima iz drugih zemalja regiona i Evrope, cilj je manifestacije, koja je, kako navode iz naše škole, ojačala saradnju između hercegnovske i gimnazije u Zemunu kroz različite ekološke aktivnosti i predavanja.

– Tokom boravka u Zemunu, predstavnici naše škole su učestvovali u aktivnostima “Očistimo Zemun” i sadnji zelene spirale, a nakon toga bili akteri Eko kviza i predavanja o zagađenosti zemljišta. U arheološkom parku Viminacium, učenica naše škole Anđela Damnjanović učestvovala je u okruglom stolu “Ekološki aktivizam gimnazijalaca u Srbiji” – informišu iz Srednje škole “Ivan Goran Kovačić”.

Učenici su se u arheološkom parku upoznali sa radionicama starih zanata (kovanje starog novca, kaligrafije, pletenje i pravljenje mozaika od stakla na glini). Posadili na desetine sadnica bršljana i kleke, čime su ozelenili kraj oko termoelektrane Kostolac 2.

Nakon četvorodnevne manifestacije dogovorena je dalja saradnja između JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” i Zemunske gimnazije.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code