Početna Društvo Hercegnovski “Vodovod”: Saučešće porodicama stradalih i rukovodstvu HE “Plat”

Hercegnovski “Vodovod”: Saučešće porodicama stradalih i rukovodstvu HE “Plat”

0

Nesreća, koja se juče dogodila na HE “Plat” u Cavtatu, nastajanjem požara u hidrotehničkom tunelu, pri čemu su stradali radnici hidroelektrane, pobudila je duboko saosjećanje u hercegnovskom “Vodovodu i kanalizaciji”, kao i Opštini Herceg Novi, saopšteno je iz tog preduzeća. Izgubljeni su životi dva radnika, dok se za jednim još intenzivno traga, saopšteno je iz ovog preduzeća.

– Iskreno saosjećamo sa porodicama postradalih i sa rukovodstvom HE “Plat” u ovim teškim momentima i izražavamo saučešće – navodi se u saopštenju.

Herceg Novi je uvezan u sistem Hidroelektrana na Trebišnjici i indirektno sa HE “Plat”. Odnosno, dio vode iz Trebišnjice preusmjeren je za snabdijevanje Herceg Novog.

– Iako su hidroelektrane u tehničkom smislu, u pogledu korištenja vodnih snaga, makrosistemi prema hercegnovskom cjevovodu, koji količinski isporučuje mnogo manji dio, naša uvezanost je postojana iako uzročno-posljedična. Hercegnovska potreba za tom vodom je nenadoknadiva i teško zamjenljiva –  podsjećaju u saopštenju “Vodovoda”.

Moguće je da će kvar na HE “Plat” uzrokovati posljedice na cjelokupnom sistemu hidrocentrala koje koriste vode rijeke Trebišnjice, kako smatra direktor HE “Trebinje”, Gordan Mišeljić. Zbog havarije, obustavljen je dotok vode ka Platu, ali ne i ka Herceg Novom. Danas kao i juče, kontinualan je dotok od 470 l/s.

Direktorica hercegnovskog “Vodovoda”, Olivera Doklestić razgovarala je sa direktorom konavoskog vodovodnog društva, Markom Glavićem, te prenijela izraze saučešća zbog tragedije na HE “Plat”, u ime predsjednika Opštine Herceg Novi, kolektiva hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije” i u svoje lično ime.

I dalje se ne zna koji su uzroci nastajanja požara, a na mjesto nesreće stigli su forenzičari iz Zagreba. U toku je policijski uviđaj.

Svakako će biti potrebno dosta vremena dok se ispitaju sve činjenice i otkrije uzrok havarije koji je odnio živote nesrećnih radnika. Telefoni na HE “Plat” su nedostupni zbog uviđaja, do daljnjeg, navodi se na kraju saopštenja.