Početna Društvo Hercegnovski vrtić u projektu za tolerantan vrtić i tolerantnu školu

Hercegnovski vrtić u projektu za tolerantan vrtić i tolerantnu školu

1

JPU Naša radost ove godine dio je međunarodnog projekta „Say hello to the world” – „Promahajmo v svet”, kojeg je je osnovao FINI Zavod Radeče, delo za mlade, 2011. godine. Ideja je da se djeca usmjere na stvaralaštvo, uključivanje u različite projekte, te da se povežu po cijelom svijetu, putem aplikacije „My hello”, koja omogućava ustanovama koje učestvuju u projektu nesmetano i sigurno međusobno povezivanje.

To znači povezivanje vaspitnih grupa sa različitih geografskih podneblja i razmjenu jezičkih, kulturnih, tradicionalnih običaja i iskustava.

– Zadatak naših mališana je da na što maštovitiji način predstave sebe, svoj grad, kulturno nasljeđe, svoju zemlju. Takođe, povezivanjem putem video konekcije proširivaće saznanja o drugim jezicima, običajima i načinu života u drugim zemljama, čime će se razvijati osjećanje tolerancije i poštovanja različitosti. Starija grupa vaspitne jedinice Topla je povezana sa grupom djece iz vrtića “Raudonkepuraute” Kaunas, Litvanija – objasnili su iz hercegnovske predškolske ustanove.

Međusobno povezivanje video mrežom omogućuje djeci da se vide uživo, komuniciraju, nauče strane riječi, upoznaju različite kulture, običaje, način života. Djeca mogu jedna drugima pokazati kako se igraju, kakve pjesme pjevaju, u kakvom okruženju žive, kakvu hranu jedu, kakav jezik govore.

Jedna od aktivnosti projekta je program „Pet prstiju” koji sadrži pet tema kroz koje prolaze djeca pod mentorstvom vaspitača. Nakon obrade pojedine teme, slijedi predstavljanje vrtićkoj djeci s kojima se sarađuje u projektu putem videomreže. Trajanje projekta u jednoj pedagoškoj godini je šest mjeseci.

Svaki vrtić i škola uključeni u projekt „Say hello to the world” koji uspješno sprovode projekat na kraju dobiju častan naziv „Tolerantan vrtić/Tolerantna škola”.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code