Početna Društvo Hercegnovski vrtići spremni za 1000 mališana

Hercegnovski vrtići spremni za 1000 mališana

4

Za javnu predškolsku ustanovu “Naša radost” nova radna godina počinje 3. septembra. Kao i lani u četiri vaspitne jedinice, sa jaslicama, Igalo,  Zelenika, Topla, Bijela, Savina-prostor u Srednjoj školi i Zadužbini Ukropina u Igalu,  upisano je 1000 mališana.

Zbog toga što još nije osposobljen vrtić na Savni i ove godine mališani do 3 godine sa tog područja boraviće u objektu Zadužbine, a oni od 3-6 godina, u Srednjoj školi, u adaptiranim učionicama.

Tokom ljeta bio je dežuran vrtić u Igalu, gdje je bilo oko 100 djece, kao i prošle godine.

Svi objekti će dočekati mališane osvježeni i uređeni. Zamijenjeni su parketi, drvenarija, gdje je to bilo potrebno i svi su okrečeni. Obavljena su redovna ispitivanja vode u Institutu za javno zdravlje, kao i deratizacija, dezinfekecija. Te aktivnosti se, po zakonu, obavljaju  četiri puta godišnje.

U ovoj predškolskoj ustanovi ima dovoljno, 53  vaspitača, 18 medicinskih sestara, sa zamjenama i mnogo više. Njihov rad organizuju i podstiču pedagog i psiholog, pod rukovodstvom direktora.

Cijene boravka godinama nijesu mijenjane, pa je 40 eura boravak za mjesec. Dijete može da provede u ustanovi najduže devet sati, odnosno vrata vrtića su otvorena od 6 do 17 časova.

Roditelji u ponedjeljak kada budu dovodili djecu treba da donesu i uvjerenje izabranog pedijatra da su zdrava.

Najbolje: Odlazak u vrtić sa 2 i po godine

Mnoga djeca provode najveći dio djetinjstva u vrtićima, u radosnom druženju, igri, učenju, problemima vezanim za odrastanje i snalaženje u nepoznatim situacijama.

Prvi koraci u nepoznato i novi svijet  često su trauma  za djecu i za roditelje i startelje, praćeni suzama, strijepnjom…Vječitu dilemu je li i kada je najbolje upisati djete u vrtić za Radio Jadran razriješava dječija psihološkinja, Jelena Pejović, iz hercegnovskog Doma zdravlja:

– Svako dijete je individualno. Ali možemo reći da je za najveću grupaciju  uzrast od 2,5 godine najbolja dob za polazak u vrtić. Ako ima, naravno ko da čuva dijete. Ako nema, onda su jaslice u redu. Jer, period od 2,5 godine znači da je dijete dovoljno socijalno spremno da uđe u grupu, a onda i da ima koristi od toga što je u vrtiću, što ima vršnjake u okolini.

U tom periodu bi svako dijete trebalo da krene u vrtić, bilo da ima ili nema ko da ga čuva, preporučuje Pejović.

Neki roditelj sa godinu šalju dijete u jaslice, da bi navodno ojačalo, iako to nije neophodno. Pejović, savjetuje da potraže, ipak, mišljenje pedijatra. Jer, pitanje je koliko je to dobro da bi djeca stvarala imunitet.

U jaslicama  bi trebalo da jedna osoba brine o jednom djetetu, ali kada je grupa veća, nedovoljno je da sa djecom bude jedna ili dvije osobe, smatra ona. Sa druge strane, nekim roditeljima je izgovor da mališane ne šalju u vrtić zbog čestih infekcija, iako djeci treba takvo okruženje, objašnjava Pejović.

Rekonstrukcija vrtića na Savini na jesen

Nakon što je vrtić na Savini zbog klizanja terena zatvoren prije skoro dvije godine, napravljen je  glavni projekat  za njegovu totalnu obnovu, a procijenjena vrijednost radova sa opremanjem i uređenjem je 2,1 milion eura, saopštili su ranije iz Ministarstva prosvjete.

Završena je sanacija terena, a radove na 500 kvadarta, je izvodio Intermost iz Podgorice. Rekonstrukcija objekta planirana je ove jeseni.

Sredstva za taj posao trebalo bi da su obezbijeđena iz kredita KFW banke i kapitalnog budžeta Crne Gore.

Sanacija klizišta počela je krajem oktobra prošle godine.

Inače, Javna predškolska ustanova „Naša radost“ je otvorila  vrata davne 1978.god. (kao samostalna organizacija). Tada je otvoren novi objekat vrtića na Toploj, za  230-oro djece, a  do tada su radili u kući Iva Andrića (dvije vaspitne grupe) i po jedna vaspitna grupa u Igalu, Zelenici i Bijeloj.

4 Komentari

  1. Samo da jos ne bude haos sa dobijanjem potvrda u Domu zdravlja kao prosle godine kada smo zbog lose organizacije morali odlagati polazak djece u vrtic.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code