Početna Kultura Hercegnovski zimski likovni salon – značajna referenca u stvaralaštvu svakog likovnog umjetnika

Hercegnovski zimski likovni salon – značajna referenca u stvaralaštvu svakog likovnog umjetnika

8

Dodjelom priznanja nagrađenim, u prestižnoj hercegnovskoj galeriji Josip Bepo Benković, uz simbole Herceg Novog – mažoretke i mimozu, brojnu publiku, otvoren je 51. Hercegnovski zimski likovni salon. Ovogodišnja je postavka presjek regionalne likovne scene.

Zbog atmosfere, sureta sa umjetnicima, mimoze koja nagovještava lijepe dane, otvaranjem Hercegnovskog zimskog salona kao da počinje proljeće, kazao je predsejdnik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, Igor Rakčević otvarajući postavku 23 autora iz Crne Gore i regiona.

– Salon se godinama mijenjao. Mjenjao je koncept, ulogu i prirodu, ali je uvijek bio i jeste značajna referenca u stvaralaštvu svakog likovnog umjetnika, od osnivanja do danas, a nema razloga da tako i ne ostane. Možda je ovogodišnja koncepcija koncepcija promocije regionalnoih sudionika u kulturnom životu, na tragu izazova novog doba. Vitalnosti i prestižnosti salona, kao već prepoznatog kulturnog kontinuiteta – kazao je on.

Za Rakčevića Zimski salon ne smije da zavisi od dnevnih i lokalnih politika, jer je njegov značaj iznad toga. Na njemu se dešavaju stvari koje ostaju trajno dobro crnogorske kulture.

Presdjednik Skupštine opštine Herceg Novi, dr Miloš Bigović, pun satisfakcije zbog činjenice što je sa izuzetno velikim uspjehom organizovan ovogodišnji Zimski salon obećao je punu podršku lokalne uprave, kako bi Salon iz godine u godinu bio bolji.
Selektor Salona, Vojisalv Vojo Kilibarda, argumentujući moto salona Sve[obuhvatno], objasnio je da je želio da obuhvati sve medije, od suptilnog crteža do provokativnih radova.

Laureat ovogodišđnjeg izdanja Zimskog salona, Zdravko Delibašić Beli, koji prvi put izlaže na Salonu, ali i u Herceg Novom, otkriva za Radio Jadran da je izenađen nagradom, jer je nije očekivao. Konkurencija je bila izuzetna među akademskim slikarima iz regiona.

Njegov nagrađeni rad „Mirovi“ dio je ciklusa koji je započet prije nekoliko godina, a još je u nastajanju.

– Inspirisan tom nekom Njegoševom idejom mirova, odnosno mira u množini, rađenih u jednom nespecifičnom odnosu drveta, uglja, hermetički zatvorenom u vakum prostoru koji sačinjavaju staklo i drvo. Kada je riječ o poetici tog rada, to je za mene igra svjetla i tame u kojoj obično prevlada svjetlo. A ponekad zna da opiše ili da predstavi neku figuru ili lice, koje upravo iskazuje to stanje mira – objasnio je on.

Drugu nagradu žirija, za djelo „Sjaj“ osvojio je Nikola Simanić, treću za skulpturu pod nazivom „Koketa“ dobio je Željko Reljić. Žiri je ove godine posebno pohvalio rad Nade Arnaut, simboličnog imena „Desire“, ogledalo u kojem se ogleda kritika savremenog društva – narcističkog u svojoj srži i spremnog da se utopi u pogledu samog sebe.

Posebnim priznanjem za dugogodišnju podršku, doprinos i afirmaciju Zimskog salona nagrađena je istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zeković.

Nagrade je obrazložio i dodijelio predsjednik žirija, dr Vuk Vuković.

Ovogodišnje izdanje Hercegnovskog zimskog salona biće otvoreno do 1. marta.

8 Komentari

  1. jedan od najboljih salona do sada. svidja mi se sto su svi umetnici svoji i razliciti. svaka cast i ziriju koji je imao duha da spoji ovoliko razlicitih poetika i dobrih biografija. domacini su perfektno ugostili publiku i goste. veliki pozdrav

  2. Predsjednik Udruzenja likovnih umjetnika Crne Gore je isto znacajna referenca narocito ako je privatizovana i traje skoro deceniju i po! Jedino se kod nas ne postuju mandati i obavezni izbori! 🙂

    3
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code