Početna Društvo Hercegnovsko turističko udruženje: Boravišnu taksu mogu naplaćivati i agencije

Hercegnovsko turističko udruženje: Boravišnu taksu mogu naplaćivati i agencije

11

Već godinu turističke agencije u Herceg Novom obavljaju prijavu boravka turista i naplatu boravišne takse. Priča iz TO da je zbog njihove blokade računa, sada nemoguće  da se u Herceg Novom naplaćuje boravišpna taksa, jer ne rade info biroi, nije tačna. To je kazao na današnjem pressu, predsjednik UO Hercegnovskog turističkog udruženja, Ranko Šabanović.

Hercegnovsko turističko udruženje je osnovano prije 15 mjeseci, ima 20 aktivnih članova – turističkih agencija, rent a car agencija, vlasnika autokampova i izdavaoca privatnog smještaja.

– Skoro sve aktivne turističke agencije su naši članovi, tako da smo ostvarili pravo aktivnog učešća na sjednicama Skupštine opštine na kojima je turizam na dnevnom redu. Na osnovu Zakona i Statuta Turističke organizacije, ostvarili smo pravo članstva našeg predstavnika u Skupštini turističke organizacije. To ćemo pravo iskoristiti čim se steknu zakonski uslovi. Naime, očekujemo da će nova vlast formirati novu Skupštinu turističke organizacije i tada ćemo mi kandidovati našeg predstavnika – istakao je Šabanović.

Ako je TO Herceg Novi u blokadi, to je problem jedne vrste, ali turističke agncije obavljaju prijavu gostiju i naplaćuju boravišnu taksu već godinu, kaže Šabanović:

–   Radili su to prije 5-6 decenija  Turistička društva, a radiće agencije i kada nas ne bude. Prema tome, ako to danas ne može da radi TO, to ne znači da mi ne možemo i da se posao ne može završiti. U većem dijelu Opštine to sada i radimo a u pregovorima smo  da pokrijemo i neke lokacije za koje nemamo interesa da radimo cijele godine.

  U ovoj NVO, koje okuplja sve važne subjekte u turizmu, žele da, kako kažu,  zaustave paniku, koju su posljednja dva mjeseca širili predstavnici Turističke organizacije,  da se gosti neće imati gdje prijaviti, ako Turistička organizacija ne otvori svoje punktove. Turistička organizacija treba da radi poslove propisane Zakonom i svojom Odlukom o osnivanju, navode oni.

– U proteklom periodu smo pokušali da ostvarimo komunikaciju i saradnju sa Turističkom organizacijom i Opštinom, na žalost, na više dopisa koje smo slali sa tim ciljem, nikad nam nisu odgovorili. Nadamo se da će se to promijeniti i pozivamo subjekte koji će činiti novu vlast da čim prije završe konstituisanje nove Skupštine turističke organizacije, kako bi se stvorili uslovi za deblokadu rada i računa Turističke organizacije. Turistička sezona je več počela i samo zajedničkim snagama i uz punu saradnju možemo ispraviti, ili barem umanjiti sve propuste u pripremi sezone – ističe Šabanović.

Iz Hercegnovskog turističkog udruženja mole takođe nadležne iz Turističke organizacije da strpljivo sačekaju neminovne promjene, da ne čine nezakonite radnje.

– Da ne sklapaju ugovore na koje nemaju pravo i zbog kojih mogu imati posljedice, s obzirom na probleme koje su nam u prošlosti pravili pojedinci iz Turističke organizacije, sigurno nećemo ćutati – poručuju iz ovog udruženja.

Boravišna taksa u Hreceg Novom iznosi 90 centi , a jedna od inicijativa Hercegnovskog turističkog udruženja biće da ona bude različita u sezoni i vansezoni.

11 Komentari

 1. svi privatnici posteno ali preko drzavne kase tj.povecanje nameta.Sve kroz rukavice uz pomoc partijskih kolega i vlasti.Ova drzava nikad ne moze ici naprijed dokle god funkcionise mito korupcija politika nesposobnost laz prevara itd.Toliko o nasim biznismenima na ex YU prostoru opljackali drzavu i prave monopol Agrokor Delta Vektra sve od narodnih para .

 2. Dvoje divnih ljudi!Da su svi u turizmu ljubazni i predusretljivi kao njih dvoje sve bi lakse bilo.Iz iskustva znam da kad prijavu rade njihove agencije nema nikakvih nedoumica i problema.Sve se zavrsi na jednom mjestu i o nicemu ne mislis.Nema cekanja,uslovljavanja,redova u posti,probllema sa inspekcijom,gosti zadovoljni i sve funkcionise.
  Ovo nisu lovci na fotelje,rade ovo godinama i to veoma uspjesno!

  14
  10
 3. Samo mi nije jasno otkud on u turizmu?! Pa jos popuje sta i kako treba raditi, a nigdje ne pominje da, za razliku od punktova TO, naplacuju prijavu sramnih 2 e po prijavi. I to im je sva kreativnost! Vala ne zasluzuju ni tu jednu poziciju u skupstini to hn.

  25
  6
 4. TI BI SABANOVICU DA NAPLACUJES GOSTIMA I GAZDAMA OD 2 DO 5 EURA PO KARTONU A TURISTICKA JE TO RADILA DZABE NA ZADOVOLJSTVO I GOSTIJU I DOMACINA.U TOME JE PROBLEM PLUS MALVERZACIJE SA BORAVISNOM TAKSOM .TU TE SRBI

  38
  6
 5. I 2 eura po prijavi ili kartonu kao da je od zlata.Ako kapunjere za prijavu gostiju ne prorade eto para.Svi sto bi trebali da budu nosioci turisticke aktivnosti smislaju godinama sisteme kako uzeti sto vise para za nista.I uraditi sto manje korisnog za turizam.

  34
  6
 6. Predsjednik turističkog udruzenja profesor matematike? o zemljo Indijo, dokle će se svak petljat u tudji posao, dokle će se turizmom u Herceg novom baviti električari, stolari, zavarivači, šnajderi?
  Oće li ovaj biti i direktor TO?

  39
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code