Početna Naslovna HET ne planira duži remont tunela ka HE Dubrovnik: Neće biti restrikcija...

HET ne planira duži remont tunela ka HE Dubrovnik: Neće biti restrikcija vode

6

Kao i prošlog, tako će i ovog ljeta  Herceg Novi imati uredno snabdijevanje vodom iz sistema Hidroelektrana na Trebišnjici, odnosno iz Goričkog jezera.

Nakon teške havarije, koja je imala tragične posljedice za trojicu radnika, ponovo radi HE Dubrovnik, ali dovodni tunel od Goričkog jezera ka tom velikom elektroenergetskom objektu u Platu, neće biti remontovan-potvrdio je Radiju Jadran izvšni direktor Direkcije za upravljanje sistetom u HET-u, Alekdandar Vujić.

To znači kontinuitet isporuke skoro 500 s/l vode koja u Herceg Novi dolazi posredstvom vodostana “Plat”,  22 km dugim cjevovodom kroz Konavle.

-Tokom redovnog godišnjeg remonta sistema HET-a, jedna od aktivnosti koja se ne planira  svake godine  je i sanacija dovodnog tunela za HE Dubrovnik, tokom kojeg imamo bezvodno stanje u tunelu. Na dijelu tunela koji je pod nadležnošću HET i ERS tokom prethodne godine , zbog poznatih okolnosti i havarije nismo bili u mogućnosti realizovati pomenute aktivnosti- kazao nam je Vujić.

On tvrdi da se nakon ponovne sinhronizacije  na mreži i angažovanja  HE Dubrovnik poslije sanacije,  svakodnevno  mijenja voda u tunelu koja dolazi do hercegnovskih potrošača.

–  Pored toga se čiste i  rešetke ulazne građevine , tako da kontrola kvaliteta vode koju sigurno provjeravate, ne bi trebalo da odstupa od ranijih analiza. Ove godine se ne planira duži remont, osim redovne revizije postrojenja- navodi Vujić.

Za razliku od prije desetak godina kada je Herceg Novi trpio velike restrukcije ne samo zbog čišćenja i remonta hidrotunela, čime je ostajao bez 70 odsto svojih potreba za vodom, već i zbog političkih prepucavanja predstavnika vlasti u Konavlima i čelnika hecegnovskog Vodovoda, saradnja je sada profesionalna i korektna.

-Komunikacija sa kolegama iz HE Plat  i Vodovod Herceg Novi je uobičajena i sva sporna pitanja se jednostavno rješavaju  na obostrano zadovoljstvo, a potvrdu možete dobiti sa druge strane-kaže nam Vujić.

Na naše pitanje kako je situacija sa pandemijom korona virusa uticala na poslovanje HET-a, on nije detaljisao. Samo je potvrdio da “kao I u svim drugim segmentima, pandemija  korona virusa negativno utiče i na poslovanje sistema HET-a”.

Podsjetimo, cjevovod kroz Konavle u Hrvatskoj izgrađen je samodoprinosom Novljana početkom osamdesetih godina prošlog vijeka. Kroz hrvatsku teritoriju prolazi u dužini od 22 kilometra, a od granice na Debelom brijegu do Filter-stanice Mojdež cjevovod je dug 10 kilometara.

Tokom i nakon rata devedestih godina, cjevovod je devastiran, ali ga je prije nekoliko godina hercegnovski Vodovod sanirao kreditom od 200.000 eura. Za devastaciju zemljišta na kome je izgrađen cjevovovod za potrebe Herceg Novog, “Vodovod” mjesečno Konavljanima plaća 15.000 eura.

Nakon priključenja na lokalno izvorište Ljuta u Konavlima prije tri godine, potrošači u Herceg Novog imaju kada zatreba I dodatnih 50 litara vode u sekundi tokom ljeta. Potrošaći u Konavlima kubik vode plaćaju 1,5, a Novljani euro.

Za glavni dovodni čelični cjevovod DN 700 mm, kojim se voda doprema u Herceg Novi, najvećim dijelom iskorištena je trasa nekadašnje željezničke pruge kroz Konavle, od vodostana “Plat” do Debelog brijega. Na trasi cjevovoda izgrađen je veliki broj kuća koje su i priključene.

Nikada nije geodetski snimljen i tačno pozicioniran u kartama. Takva je situacija i sa glavnim cjevovodom kroz hercegnovsku opštinu, DN 600 i DN 400 mm, zato su  iz “Vodovoda i kanalizacije” d.o.o. finansirali snimanje   cijele dionice kroz Konavle, kao i 5,5 km dionice od prekidne komore “Debeli brijeg” do FS “Mojdež”.

Kako je nedavno najavila direktorka hercegnovskog Vodovoda, Olivera Doklestić, za ugradnju leptirastog ventila i mjerača protoka na prekidnoj komori “Plat” u Konavlima,   uplaćena su sredstva, samo se čeka otvaranje granice sa Hrvatskom pa da posao i bude završen.

6 Komentari

 1. Baš uspjeh Đakovićke ! ! ! Ta je bila na poslu cijela tri mjeseca, ostalo bolovanje. Nije je ni nilo briga za Vodovod. Važno da je plata stizala.

  2
  4
 2. Sve je ovo za svaku pohvalu. Ali, to je sada voda iz tuđe države. Bilo kakav poremećaj odnosa dovodi do nestanka te vode. Zato je dobro što imamo i vodu iz Skadarskog jezera, kao rezervnu mogućnost.

  9
  9
  • SVE JE OVO BAJNO ALI MI NIJE JASNO DA NEKO GRADI KUCU NA TUDJI PLAC.VJEROVATNO JE RACUNAIO DA CE GA OLAKO KUPITI KAD SAGRADI KUCU .ALI TO JE SADA NEBITNO NEGO KADA CE ONAJ CUVENI VODOVOD IZ MORINJA REMEK DIJELO SNP I NJIHOVE KOALICIJE RODILJUBA POSTENJACINA .A DIO NJIH JE DANAS U DEMOKRATE SAMO SU DRES PROMIJENILI..

   7
   4
 3. Voda iz HET-a kroz Konavle za Herceg Novi je odlično rješenje. Voda i ima dovoljno i dobrog je kvaliteta. Dobri međususjedski odnosi su primjer dobre prekogranične saradnje tri države. Svaka čast direktorici novskoga Vodovoda na pametnoj upravljačkoj politici.

  10
  8
 4. SVAKA CAST SVE ISTINA ,NADAM SE DA OVO NOVLJANI CITAJU JER ISTINA TREBA DA SE ZNA ZASTO GRAD NIJE IMAO UREDNO VODOSNADBJEVANJE !
  OD 2015 IMAMO UREDNO VODOSNADBJEVANJE I CAK JE OBEZBJEDJENO 50 L DODATNIH SA IZVORISTA LJUTA U KONAVLIMA U SLUCAJU CISCENJA TUNELA !
  A ZA SVE OVO JE TREBALO MALO VOLJE I OSTAVITI POLITIKU SA STRANE !

  26
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code