Hitna pomoć nije uvijek hitna

Hitna pomoć nije uvijek hitna

4423
12
Podijeli

Služba Hitne medicinske pomoći u Herceg Novom koja radi u sklopu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, proteklih dana bila je na udaru Novljana i gostiju zbog nemogućnosti da hitno odreaguje na neke pozive građana.hitna pomoc 2

Naime, kako su Radiju Jadran kazali građani koji su zatražili pomoć, Hitna nije mogla da izađe na teren odmah po pozivu, jer nijesu imali slobodno vozilo.

Picerija i restoran

Jedan od slučajeva koji to potvrđuju desio se početkom prošle sedmice kada je jednoj turistkinji na plaži na kraju Igala pozlilo, a u pomoć su pritekli kupači. Na poziv, u Hitnoj su kazali da se “gosti sami snađu za prevoz” i dođu do Hitne. Služba Hitne stigla je tek nakon nekih pola sata.

Iz Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć našem radiju kazali su da hercegnovska jedinica “posluje” sa 8 ljekara, 13 medicinskih tehničara i 4 vozača, od kojih su na bolovanju trenutno 2 doktora i 3 tehničara.

“U prvih 6 mjeseci ove godine, u smjeni koja traje 12 sati prosječno je obavljeno 16 pregleda u ambulanti, 3.4% kućnih posjeta i 1.4% transporta, što je neznatno manje u odnosu na prošlu godinu. U 2015. godini u smjeni koja traje 12 sati prosječno je obavljeno 18 pregleda u ambulanti, 3.5% kućnih posjeta i 1.7% transporta”, navodi dr Saša Stefanović.

On dalje kaže da pomoć Hitne službe dnevno zatraži više od 300 ljudi, što bi podrazumjevalo da u svakom trenutku postoji 10 medicinskih timova, koji idu u kućne posjete.

“Zbog toga se i mora raditi trijaža poziva po redovima hitnosti. Za najhitnija stanja se dolazi u najbržem mogućem roku, a ostali redovi hitnosti se obavljaju poslije prvog reda hitnosti”, dr Stefanović.

Poslije trijaže poziva koju radi dežurni doktor terenska ekipa kreće u kućnu posjetu. Vrijeme dolaska do pacijenta zavisi od udaljenosti pacijenta i od gustine saobraćaja u opštini Herceg Novi u tom trenutku, a poznato je da je saobraćaj u ljetnjem periodu veoma otežan.

“Pacijenti se svakodnevno transportuju osim bolnice u Meljinama i u udaljenije bolnice u Risnu i Kotoru, što podrazumijeva da je medicinski tim duže zauzet naročito zbog ljetnjih gužvi. Procenat urgentnih stanja je takav da su u ambulanti u Herceg Novom od ukupnog broja pregledanih samo 10% pacijenata sa urgentnim stanjem, a da su od ukupnog broja pregledanih pacijenata na terenu samo 20% pacijenata sa urgentnim stanjem. Bez obzira na to nijedan pacijent nije vraćen iz službe HMP”, tvrdi direktor dr Saša Stefanović.

Služba HMP radi i mrtvozorstvo i palijativnu njegu, tako da 24 sata svakodnnevno brine o zdravlju građana Herceg Novog iz oblasti urgentne medicine.

–  Zaposleni rade stručno i profesionalno, često žrtvujući svoje zdravlje i život, kako bi pomagali oboljelima ili povrijeđenima. Svi doktori su edukovani i prolaze kontinuiranu edukaciju na četiri nivoa i posjeduju međunarodno priznate sertifikate – kategoričan je Stefanović.

Jedinica za Hitnu medicinsku pomoć u Herceg Novom posjeduje svu potrebnu savremenu medicinsku opremu i aparaturu za reanimaciju vitalnih funkcija i transporta pacijenata na sekundarni nivo zdravstvene zaštite i posjeduje dva sanitetska vozila, koja su tehnički ispravna. U ovoj godini će, kako najavljuje dr Stefanović, jedinica  dobiti novi reanimobil sa potrebnom medicinskom aparaturom.

12 Komentari

 1. Nemojte trošiti riječi ljudi, mog sina je udarilo auto u Bijeloj u petak veče, nisu uopšte došli, jer su procijenili da dijete od sedam godina koje je bilo bez svijesti 15minuta ne treba prvu pomoć ni ambulantna kola, hitan prevezu dokle god, hitne, bolnice u Meljinama a nedaj boze bolnice u Risnu
  0  1
 2. od onoliko parkiranih vozila samo su dva od hitne pomoci a ostali su od doma zdravlja i sluze samo za ukras a to su dvije razlicite sluzbe samo pod istim krovom
  0  0
 3. Dokle cete da komentarisete bilo sta pod izmisljenim nazivima.Ne bi trebalo da pustate komentare bez prabog imena i prezimena!
  0  0
 4. Na plazi zvali smo Hitnu rekli nemamo vozila snadjite se,pozovite taksi..nidje spasioca na plazi,nidje nikog tek nakon 25 minuta dosli,mos odapet 5-6 puta dok hitna dodje
  0  0
 5. Sramotno je kako laže direktor Hitnih službi pa mije u Herceg Novom i nemamo nažalost ni zimi samo jedno vozilo je u funkciji a kako će da dođe bolesnik koji nema auto a koji
  je bolestan sramota sve laž do laži .
  0  0
 6. Igalo 1 crnjak je cinjenica da su parkirana vozila od doma zdravlja,I hitna pomoc nema pravo da ih koristi. Dom zdravlja I hitna pomoc ne pripadaju istoj zdravstvenoj jedinici. Zalosno ali istinito
  0  0
 7. Istu situaciju sam ja imao , babi mi je pozlilo ( u međuvremenu sam sam bio kuci bez vozila ) i kad sam ih nazvao rekli su mi da nisu u mogucnosti da dodju . Nego mi da dodjemo sami , i kada smo stigli sto najžalosnije bila su parkirana 2 Vozila hitne službe…… Bruka i sramota !!!
  0  0
 8. Treba razmisliti o uvodjenju hitne sluzbe na motoru ,idealna je za ljetnji period kad su guzve,medicinski tehnicari bi brzo stizali kroz guzvu na poziv ,pruzali prvu pomoc i procjenjivali hitnost transporta.
  0  0

Ostavite komentar

*

code