Početna Društvo Hitno zaustaviti ekološke incidente: Kamena prašina iz Mojdeža zagađuje Presjeku i Sutorinu

Hitno zaustaviti ekološke incidente: Kamena prašina iz Mojdeža zagađuje Presjeku i Sutorinu

32

Godinama u donjem Mojdežu, selu u zapadnom dijelu hercegnovske Opštine, traju ekološki incidenti, koje izaziva mještanin prilikom rezanja kamena. Susjedi su mnogo puta reagovali, on se oglušavao. Ali, posljednjih osam dana su morali opet da alarmiraju komunalnu policiju i ekološku inspelciju.

Po pričanju Vasa Vlaovića i Miša Zipančića, kamena prašina se stvara prilikom rezanja kamena, odnosno sav otpad, Nenad Brajović baca u riječicu Presjeka. Ona se uliva u rijeku Sutorinu, pa u more. Ovih dana se bijeli Presjeka, a i Sutorina, što se može vidjeti i sa Čeprnića mosta u Igalu i na samom ušću.

Mještani donjeg Mojdeža i Tjesnog klanca, kao i toka Presjeke kojem gravitira oko 200 kuća, su ogorčeni:

-Zagađenje flore i faune počelo je da se dešava prije tri godine. Na moje insistiranje i intervenciju ekološkog inspektora iz Podgorice bilo je stalo. Molio sam Nenada da to ne radi, jer je to zločin prema prirodi. On mi je uzvratio: „Šta te briga, nije rijeka tvoja“. Onda je reagovala inspekcija iz Podgorice i bilo je zatišje, ali već osam dana rijeka je potpuno bijela- Neki dan sam pokupio mrtve pastrmke. Jer, sam rijeku poribio. Svake godine sam donosio po nekoliko kila iz Trebinja i bacao u Presjeku. Lovili su pastrmke i u Sutorini. Ali ove godine je sve pokrepalo – priča nam Vaso Vlaović.

On i Mišo Zipančić su dobili u komunlanoj policiji odgovor da nisu nadležni i uputili su ih na ekološkog inspektora. On je je kazao da je nadležan lokalni organ za vodoprivredu.

-Počeli su da prebacuju lopticu sa jednih na druge – primjećuje Vlaović.

Zato je obavijestio medije, ali i ovdašnjeg stručnjaka balneologije, koji je doktorirao na prirodnim i ljekovitim faktorima Crnogorskog primorja, dr Ljuba Radojičića.

-Rijeka Presjeka nikada ne presušuje. Do prije deset godina smo mogli piti vodu iz nje. Lovili smo jegulje, to je bio dragulj. Sada ne možemo, počele su da se grade septičke jame , dosta je vikendaša. A sada još i kamena prašina. Katastrofa- navodi Vlaović.

Kamena prašina nije hemijski toksična, pretpostavlja, Mišo Zipančić, ali je problem što pokriva dno rijeke, koje je potpuno bijelo, ulazi u škrge ribama, bježe i žabe i sve živo. Nema fotosinteze, ne može svjetslost da prolazi, priča Zipančić.

U svakom slučaju, dosta posla za nadležnu inspkeciju, koja bi morala da reaguje.

32 Komentari

 1. Kazete da ta rijecica nikada ne presusuje ,odlicna ideja za male hidrocentrale kad moze po sjeveru CG sto nebi neko dobio koncesiju na minicentralu i na primorju .
  Prasina u vodi ne bi smetala minicentrali a kome se jedu pastrmke neka ih kupi u Trebinje .
  A u gornji Mojdez odnosno u Porobice bilo je mlinova koje je pokrecala voda mogu ih zamjeniti mini centralama.
  Salim se, nisam za to ali se moze ocekivati da se pojavi neki strateski investitor za minicentrale.

  8
  8
  • “WWF Adria (World Wide Fund of Nature), jedna od najvećih i najuticajnijih svjetskih organizacija za zaštitu prirode, crnogorskoj Vladi uputila je inicijativu da obustavi aktivnosti na izgradnju malih hidroelektrana i formira radnu grupu koja bi preispitala koncesionu politiku u toj oblasti.
   Do toga dolazi nakon što su domaće ekološke organizacije optužile Vladu Crne Gore da i poslije navodne zabrane gradnje mini hidroelektrana izdaje nove koncesije, što u Vladi demantuju.
   Da li će Vlada postupiti po inicijativi WWF Adria pitanje je koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) elektronskom poštom uputila na adresu crnogorskog Ministarstva ekonomije, ali odgovor još nije stigao.”

   1
   1
 2. Ima li iko da reaguje na smrad i katastrofalne nehigijenske uslove mesare ‘ babic’ u podosoje?? Molim jednom komunalnu inspekciju da udje i pogleda iznutra kako se tretira meso koje masovno jedu ljudi u restoranu ‘babic’, ne znajuci nista…

  28
  1
  • Vi Marsovci niste istrajni i taj problem ne rješavate godinama. Skoro da ste dosadni!
   Pa bez muke nema nauke. AKo hocete rezultate, dobro se pripremite i navalite. I istrajte zaboga …sve dok ne pobijedite. Šta očekujete, da dodje neko iz Igala i bori se za Vas? Vlast? Imaju previše problema, pa morate Vi započeti borbu. Srećno!

   1
   1
 3. “Šta te briga, nije rijeka tvoja” – hvala na ovim divnim riječima. Kakva umotvorina. Samo naprijed braćo, gazi, kopaj, sipaj, ćeraj, reži, pilaj, sekaj, tovari, krkaj, glođi, zauzmi, napuni, ZARADI…

  34
  4
 4. Da je pravne države ,da postoje i sprovode se rigorozne kaznene mjere za počinioce ( za sve po istom ašinu ), da je inspekcijske službe rade svoj posao u okviru nadležnosti i da se učimo ekološkoj svjesti od malih nogu počevši sa časovima ekologije od osnovne škole, možda bi i bilo nekog pomaka u osvješćivanju prema prirodi koja se obnavlja ali ne prašta.
  Ekološka država CG— imala je sve potencijale ali je sve ostalo na ispraznim pričama po konferencijama, seminarima…

  23
  1
 5. Bliže okruženje Herceg Novog već godinama je Ekološki uništeno i u potpunosti vlada anarhija u dijelu zaštite čovjekove okoline, flore i faune. U ovom trenutku ne postoje institucije koje mogu izaći na kraj sa ekološkim izazovima kao što je primjer koji je naveden u textu novinara Radio Jadrana, zatim farme svinja u Bajkovini, Mljevenju kamena u Servisnoj zoni, otpadnim vodama koje se slivaju i izlivaju ka moru, mljevenje kamena u starom kamenolomu poviše Poda, …, i tako sve do grita u Bjeloj. Onom što je gradio put od Lipaca ka Dragalju je sud dodjelio zatvorsku kaznu, jer je stjensku masu deponovao u more ispred Lipaca i to je bilo označeno kao Ekoloska Bomba, a sve ovo drugo što stvarno i jeste ekološka bomba se ne procesuira. To samo jedno znači, a to je da neumitno postoje zaštićeni pojedinci koji mogu i rade šta god hoće u Crnoj Gori.

  29
  2
 6. Nevjerovatno koliko zatrovanosti u ljudima.
  Potpuno je nebitno ko je pocinilac nepocinstva!
  Kazna mora da bude primijenjena, zato postoje institucije da suzbiju pojedince koji bahato ugrozavaju okolinu.. rijeka Sutorina je bila dragulj..a pogledajte sada govna plivaju po njoj i razni otpad..
  Inspekcija treba kada je nizi vodostaj da camcem prodje kroz rijeku da vidi koliko kuca je direktno sprovelo sanitarne otpade cijevima u rijeku!
  Organi neka urade svoj posao niko pa ni taj Nenad nema pravo da unistava okolinu!
  A gradjani bi mogli da podignu svijest svoju i tudju pa da se bune i demonstriraju protiv svakoga ko radi sto god steti zajednici!

  27
  2
  • Gradjani govore po portalima, ali treba vlast da rješava, zato su ih i birali na izborima. Problem je, kako nije problem, kad nekome za sto puta manju stvar naplate kaznu, a nekome ne. Kad naplate velikima, onda neka naplate i malima. Ali ne, da bi pokazali svoju snagu iskaliće se na ovima i zamazati svima oči i sve super kaobajagi.

  • “Rijeka Sutorina je bila dragulj”?! – A kad je tio bilo: za vrijeme turske vladavine ili kada je izvedena “melioracija” korita Sutorine čime je korito betonirano kao da se radi o nekakvom beogradaskom keju? Koja budala je to uopšte sprovela u (ne)djelo?

 7. Podjite i do mesare klanice Babic na Debelom brijegu kod skretanja za Prijevor. To je tek strasno. Zivotinjska krv, iznutrice, ostaci raznog mesa sve odlazi u rijeku Sutorinu. Zasto niko nece da reaguje. Gospodjice nacelnice Andric Vasa sluzba je nadlezna za to. Podjite i demantujte ovo sto napisah ovdje.
  Pozdrav

  47
  1
  • Pisi propalo,sjora nacelnikovica i njena sluzba nemaju kad da se
   bakcu sa takvim stvarima.U stvari,cine sve da se ne mjesaju
   u svoj posao.Trebalo bi da gradjani pocnu sa peticijom da se
   cijela sluzba kompletno promjeni i dovedu oni koji ce radit
   po zakonu,i samo po zakonu.Bez privilegije za ikoga.
   U ovakvoj divljoj zemlji,na zalost,to je nemoguca misija.

   21
 8. Ovaj tekst je pravi primjer jednostranog izvjestavanja novinara Radija Jadran u kojem nema druge strane. Ako se vec bavite novinarstvom, trebalo bi da kontaktirate drugu stranu i izadjete sami na teren, a ne da se oslonite na pricu dva starca koja u ovome svemu imaju licne interese i zele da podmetnu. Prasina u potoku moze biti iz raznoraznih razloga, a nadlezni su ti koji ce na osnovu analize da utvrde izvor prasine. Pozdrav!

  26
  25
 9. Svi su napali na tog Nenada,a on ne radi nista sto mu je vec neko zabranio ili nalozio da obustavi daljni rad.Zagadjuje to je sigurno,ali bavite se vi divljim kanalizaciskim prikljuccima u ta potok i rijeku Sutorinu!!!

  27
  11
 10. Kad smo vec kod rijeke Sutorine neka podje malo komunalna da vidi sa druge strane Volija hipermarketa koliko kesa od flasa i smeca je odletilo svuda okolo i u rijeku Sutorinu.

  51
  2
 11. Ne opravdavam postupke gore pomenutog kamenoresca, mada mislim da je prejaka sintagma “ekoloski incident” za ovaj slucaj. KAKO CEMO U TOM SLUCAJU NAZVATI KATASROFU KOJU VEC GODINAMA PRODUKUJE PRVI COVJEK DPS-a U HERCEG NOVOM??? POCEV OD “NJEGOVE PRASINE” MLJEVENJA KAMENA, POTOM BETONJERKI KOJE NE MOZETE ZAOBICI NA SVIM PUTEVIMA, A O PLAZI, TJ. U MORU KOJE JE G-DIN “ZAKUPIO” RAZMNOZILE SU SE MNOGE BAKTERIJE ZBOG IZLIVANJA FEKALIJA, A “MORSKO DOBRO” SE NA TO OGLUSIJE. E TO VAM JE GORE OD INCIDENTA CERNOBIL!!!

  66
  11
 12. Lijepo selo jeste ali nije najljepse niste toliku frku dizali ni kad je bilo kliziste jer je neko dobio pare pa ste cutali a sad vam smeta kamion kamena

  27
  22
 13. Kamen se brusi i na Pode i u Zeleniku pa nikom ne smeta nasle se komsije da sacuvaju more od komsija a nesmeta im mesara i betonjerke pa nije komunalna da ispunja necije hirove nego da radi po pravdi.

  32
  21
 14. Eto prvi čovjek DPS-a Herceg – Novog već godinama truje sve živo mljevenjem kamena u Bajkovinu, pa nikom ništa. Zašto bi onda Nenad se osvrtao na ekologiju, ako je jasno da on iskida samo jedan kamion kamena sedmično, a ovi samelju svakodnevno 20-tak kamiona dnevno. Lipši magarče do zelene trave.

  49
  10
 15. Krajnje je vrijeme da se poništi ona famozna Deklaracija o ekološkoj državi, jer za 28 godina od njenog potpisivanja uspjelo se degradirati i obezvrijediti sve što ima veze za prirodom i ekologijom. Od čistog bisera i Bogom dane ljepote do sumorne stvarnosti u kojoj se zarad profita odabranih elita nemilosrdno ruše šume, betonizuju parkovi, kontaminiraju rijeke toksičnim otpadom i iste stavljaju u cijevi…pritom uništavajući golem živi svijet. Šta tek reći za more, ‘oplemenjeno’ fekalijama i hemijom iz kanalizacija aparmanskih favela…

  Šta ‘ekološka’ država ostavlja budućim naraštajima? Samo formu bez suštine

  32
  5
 16. Ko ce na koga nego komsija na komsiju, sramota a ne smetaju vam betonjerke po Sutorini gdje prasina od cimenta ide direktno u nas a da ne govorim o klanicama sve u svemu ovo je zalosno.

  34
  16
 17. A ljudi moji u komunalnu policiju pocevsi od nacelnice pa svi drugi su nesposobni.Ovo je katastrofa.Ovaj problem treba svi da se ukljuce od presednika m.z mojdez,opstine,drzave,ali ima jedan problem,a to je sto su svi dosli preko politike i sto su nesposobni!!!!!!! Mojdez je najlepse selo u CG,ali su ga unistili politicari iz dps i demokrata svojom demagogijom!!!!!!!!

  38
  8
 18. Nadležna je opštinska kom. Policija ali oni ne zbaju ni svoje nadleznosti i nema ko da im ih pokaže. Samo gledaju dje je ko parkiran što može i moja baba.

  62
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code