HOĆE LI BITI LIFTA OD ŠETALIŠTA DO DVORANE PARK?

HOĆE LI BITI LIFTA OD ŠETALIŠTA DO DVORANE PARK?

140
0
Podijeli

Formiranjem komisije sastavljene od predstavnika kako struke tako i lokalne samouprave, koja će uskoro raspisati konkurs za najbolje arhitektonsko idejno rješenje, opet je oživljena ideja o izgradnji panoramskogi lifta u Herceg Novom, stara skoro 4 decenije.

Prije skoro godinu ova tema je novske odbornike bacila u dilemu kako realizovati ovu investicju. Za jedan dio javnosti to i nije najbolje rješenje. Po drugima bila bi to prava turistička atrakcija i saobraćajna komunikacija koja bi na brži način povezala Šetalište i centar grada.
Podsjećamo da je Urbanističko tehničke uslove Sekretarijata za urbanizam u maju 2012. godine dobio je Veselin Paspalj u skladu sa važećim planskim dokumentima. Pored opštine Herceg Novi, on je vlasnik pretežnog dijela parcele, tako da on u ovaj projekat ulaže imovinu i sredstva za izgradnju i održavanje panoramskog lifta.
Predviđene su dvije konstruktivne cjeline, vertikalni dio panoramski lift i horizontalni, pasarelu kojom korisnici sa najviše tačke lifta pješke prelaze do podesta ispred Dvorane Park.
Prva stanica na kojoj bi se lift zaustavljao na Šetalištu, druga na krovnoj terasi ugostiteljskog objekta Tondo, čiji je vlasnik Veselin Paspalj i treća ispred Dvorane Park. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 325.000 eura, a troškovi održavanja na godišnjem nivou su 20.000 eura. Prihod će ubirati investitor, a opština Herceg Novi će kao ugovorna strana, uticati na cijenu karte za vožnju, koja neće koštati više od 50 centi. Predviđeno je da minimalan broj putnika u kabini bude šest do osam.
Iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog su obnovili ideju izgradnje lifta i kontaktirali zainteresovane investitore, ipak oni su iz tog najnovijeg projekta bili potpuno isključeni.
Kako saznajemo, u komisiji koja će raspisati konkurs za najbolje idejno rješenje nalazi se upravo i jedan predstavnik Agencije, te po jedan iz Udruženja ahitekata, Sekretarijata za urbanizam i jedan odbornik.
Takođe nezvanično nam je potvrđeno da je ideju za raspisivanje konkursa za idejno rješenje dao investitor.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code