Početna Društvo Hoće li kiša konačno pomoći vatrogascima?

Hoće li kiša konačno pomoći vatrogascima?

2

Protekla, jedanaesta noć u avgustu na Luštici je za hercegnovske vatrogasce bila takođe besana i aktivna, budući da su ponovo intervenisali u blizini sela Petrovići. Maestral koji u popodnevnim časovima pojačava, razbuktao je vatru, koju su vatrogasci uspjeli koliko toliko da stave pod kontrolu. Već nekoliko dana u prijepodnevnim satima ništa ne nagovještava da bi se situacija mogla pogoršati, a tokom popodneva, s vjetrom opet dim i vatra, priča nam v.d. načelnik Službe zaštite i spašavanja, Zlatko Ćirović:

– Čitav taj teren prekriven je sigurno sa 15-20 cm suvog lišća i koliko god mi natapali teren, uz maestral dim se ponovo aktivira. Otvorenog plamena danas nema nigdje, dežuramo po 24 sata, ali su nam protekla dva dana zaista bila naporna. Plameni jezici bili su se primakli bukvalno na razdaljinu od metra do pet nekim brvnarama, u koje niko ne dolazi već više od deset godina. Krčili smo teren mačetama i sjekiricama ne bi li to uspjeli da obezbijedimo i za sada držimo požarišta pod kontrolom. Stalno se nadamo kiši, koja bi nas sve spasila ove agonije koja traje skoro mjesec, mada koliko čujem, očekuje se neka bura u večernjim satima, a to nije dobro, kaže Ćirović.

Avijacija MUP-a pomagala je tokom jučerašnjeg dana, međutim, Ćirović ističe da je efekat bio zanemarljiv:

– Dežurstva su konstantna i na terenu je uvijek između 7-8 vatrogasaca, dok je u vatrogasnici pripravna jedna ekipa sa 5-6 vatrogasaca, ukoliko dođe do požara u gradu, navodi on.
Na Orjenu je stanje nepromijenjeno. Dim tinja kao i proteklih dana na nepristupačnom terenu i za sada nema opasnosti od širenja požara, kaže Ćirović.

Na drugoj strani, tivatski vatrogasci mogu da odahnu, budući da su poslije nekoliko dana borbe sa plamenom na nekoliko lokacija, uspjeli da se izbore:

– Noć je bila relativno mirna i za sada dima ima samo na jednoj lokaciji, ispod Krašića i to toliko “mali”, kao da je od roštilja, što je prosto za nevjerovati nakon svega. Otvorenog plamena, ali ni dima nema više nigdje, vatrogasci pretražuju teren da nije negdje zaostao neki žar. Pratimo situaciju kao i do sada i nadamo se da se sve ovo polako privodi kraju, kazao nam je potpredsjednik Opštine Tivat i član Kriznog štaba, Dejan Maslovar.

Na teritoriji tivatske opštine, odnosno tivatskog dijela Luštice bila su aktivna tri požarišta – Solila ka selu Lješevići u kotorskoj opštini, Gošići i Krašići. Članovi kriznog štaba, predsjednica opštine, dr Snežana Matijević, potpredsjednici Opštine Dejan Maslovar i Ilija Janović u pratnji komandira Službe zaštite i spašavanja Zorana Barbića, te komandira i predsjednika DVD „Krtoli“, Milana Vukošića i Stefana Kostića, obišli su juče požarište u Krašićima, kod naselja Maslinjak.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code