Početna Društvo Hodočasnička ekskurzija polaznika škole vjeronauke Sveti Stefan sa Sušćepana

Hodočasnička ekskurzija polaznika škole vjeronauke Sveti Stefan sa Sušćepana

8

Učenici škole vjeronauke Sveti Stefan sa Sušćepana na tradicionalnoj hodočasničkoj ekskurziji pred kraj školske godine posjetili su manastire u valjevskom okrugu.

Grupa od 30-ak đaka i nekoliko roditelja, na čelu sa vjeroučiteljicom, Milankom Tešović i protojerejom Vladimirom Pantelićem obišli su manastir Lelić i poklonili se moštima Svetog Nikolaja Velimirovića, koji je i ktitor tog, kao i manastira Ćelije u kojem se nalaze mošti Svetog Justina Ćelijskog.

– Odmah na početku je bilo zanimljivo, jer do manastira Ćelije vodi 930 stepenica, koje su bile izazov za sve, a posebno za Sašu Kulinovića koji je bio u grupi i iskoristio priliku da ih istrči – kazali su iz škole vjeronauke Sveti Stefan.

Nakon obilaska manastira, grupa je smještena u hotel u centru Valjeva, pa je paroh Vladan, koji je inače rodom iz tog kraja, sa posebnom emocijom proveo đake i roditelje kroz uži centar i pokazao im Gradski muzej, sabornu crkvu, kao i ostale znamenitosti.

Drugog dana, pred polazak za Herceg Novi, hodočašće je nastavljeno obilaskom manastira Jovanje. Svi učesnici su se vratili sa najljepšim utiscima, navode iz škole vjeronauke. Već razmišljaju o narednoj godini i novoj ekskurziji.

8 Komentari

  1. Nedavna anketa sprovedena u Srbiji i Crnoj Gori medju srednjoskolskom populacijom pokazala je da 64 posto ispitanika misle da su Sveti Nikola, Sveti Djordje, Sveti Jovan i sl – Srbi. Bili su vrlo neprijatno iznenadjeni kada su saznali da to nije istina.

  2. @istina,na kratko sam posjetio Dansku.Uređena država,što bi naši rekli-radi se od od jutra do sjutra.Ali,ima se vremena za porodicu,društveni život,putovanja za vrijeme odmora.Interesantno ali tamo se crkve “zatvaraju” .Na crkvama starim po nekoliko stotinama godina,na vratima stoji obavještenje da zbog malog broja vjernika,više tu nema svještenog lica.Kod nas obrnuto,crkve niču na svakom mjestu,a narod sve bezbožiji. Došlo je do tolike dekadencije,da kriminalci tetoviraju Ostrog,ode i pomole se Svecu pred neko krivično djelo,a kada “padnu”,istog Sveca pominju sudiji kunući se u svoju nevinost.Na nižem nivou,tu je simptomačno da kod naših vjernika nikad više razvoda brakova,uživanje u svim porocima…nešto ne valja,narod ili duhovni učitelji.

  3. prije komunisti sad popovi samo mlacenje prazne slame kad cete poceti uciti djecu da rade i budu napredni kao ostatak Evrope recimo Nord a ne im nabijate kompleks od rodjenja pa nadalje

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code