Početna Društvo HOĆE LI “LISICE” ISTJERATI “PAUKA” ?

HOĆE LI “LISICE” ISTJERATI “PAUKA” ?

0

carwheellockTragom vijesti da će u Kotoru vjerovatno umjesto “pauka” nepropisno parkiranje automobila regulisati blokiranjem točkova , jednostavnom spravom, “lisicama”, istraživali smo šta o takvoj inicijativi i metodu misle u Herceg Novom.

Tzv. Sistem ”lisica” predlaže kotorska komunalna policija, jer se prekršilac, koji je parkirao vozilo, ili motor, na nepropisnom prostoru, primorava da plati kaznu na licu mjesta. Smatraju da će  ovim biti smanjeni troškovi prevoza i odlaganja vozila i da će na  civilizovan način biti uveden red u parkiranju.

Picerija i restoran

Kolege kotorske komunalne policije u Herceg Novm o takvoj inicijativi nisu uopšte razmišljali.

– Vjerovatno će to biti na isti način riješeno u svim  opštinama, ako se pokaže efikasnim – kaže za Radio Jadran načelnica  komunalne inspekcije, Nataša Tatalović.

Međutim, odnošenje vozila “paukom” jednako kao blokada točkova “lisicama”, kako smo provjerili, Zakon o inspekcijskom nadzoru tretira  kao nezakonite radnje. Prema Zakonu o komunalnoj inspekciji prvo bi trebalo izdati rješenje vlasniku da ukloni nepropisno parkirano vozilo. Ako to ne učini, tek onda može regaovati na jedan ili drugi način. Znači, lisice ili pauk?

U Herceg Novom se obično taj prvi korak preskače iz razumljivih razloga, nema profita. Ostavlja se rješenje vlasniku na 2 sata da pomjeri auto.
Tatalovićka ne smtra da je uklanjane vozila “paukom” u koliziji s zakonom jer, kako kaže, ne oduzima se vlasniku auto, nego se samo uklanja.

– Podizanje auta “paukom” mnogi smatraju neprimjerenim, necivilizovanim, zato sam za svako rješenje koje može biti bolje. Ali

i ponavljanje jednog te istog prekršaja i neplaćenje kazne je takođe necivilizovano – smatra Tatalovićka.

Tokom sezone komunlana policija je u Herceg Novom “paukom” podigla 162 auta. I ni jedno nije tim postupkom oštećeno.

Direktor Parking servisa, Mišo Matković ovakvu ideju prvobitno je ocjenio kao dobru, ali i punu nelogičnosti ako “lisicama” treba blokirati parkirane automobile na trotoarima ili drugim mjestima gdje ometaju saobraćaj.

– Zato milsim da lisice nikada neće moći zamjeniti “pauk”, jer on i jeste tu da odmah ukloni vozilo i uspostavi normalan saobraćaj – tvrdi za naš radio, Matković.

On  objašnjava i proceduru za dobijanje  mjesečnih ili godišnjih pretplatnih karata za parkiranje.
Po njemu samo je prvi put procedura komplikovana, jer je potrebno dostaviti potvrdu o prebivalištu, izvod iz lista nepokretnosti, kao i kopiju saobraćajne dozvole. Matković dodaje da je mogu dobiti i podstanari ako dostave potvrdu o prebivalištu. Mjesečna cijena pretplatne karte je 5 eura u žutoj zoni i 10 eura u crvenoj, dok je na godišnjem nivou 20 posto.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code