Početna Kultura “HORIZONTI PETRA LUBARDE” U GALERIJI “JOSIP BEPO BENKOVIĆ”

“HORIZONTI PETRA LUBARDE” U GALERIJI “JOSIP BEPO BENKOVIĆ”

0

fondacija_petra_lubardePromocijom knjige „Horizonti Petra Lubarde“ čiji je autor prof. dr Sonja Tomović – Šundić u Galeriji Josip Bepo Benković, u Starom gradu u Herceg Novom, u organizaciji Fondacije Petar Lubarda organizovana su  tri događaja posvećena ovom čuvenom likovnom stvaraocu.

Lubarda je osobena pojava, ne samo u crnogorskoj, nego i u južnoslovenskoj likovnosti i predstavlja njen sam vrh. Vrijeme koje dolazi će to još više potvrditi, a istraživači koji će se baviti Lubardom pokazaće koliko je u likovnom smislu ovaj velikan obogatio južnoslovensku likovnost – rekla je autorka knjige Tomović-Šundić. Petar Lubarda pokazuje da je samosvojan, autentičan jer je uvijek u sebi nosio podneblje iz kojeg je poticao. Čuvao je u sebi tu izvornu vezu potvrdivši da čovjek može da putuje gdje god želi, ali da je korijenima vezan za tlo iz kog potiče. Petar je, zajedno sa Njegošem, temelj našeg kulturnog identiteta – istakla je Tomović – Šundić. Predstvljen je i  projekat obnove kuće u kojoj je Petar Lubarda živio i stvarao u Beogradu. U ime Kuće legata, uradila je to direktorka Ana Veljković.

Veče je zaokruženo izložbom Lubardinih djela koja se čuvaju u Narodnom muzeju na Cetinju.

Fondacija Petar Lubarda osnovana je kako bi se očuvala djela i misli Petra Lubarde, jednog od najznačanijih slikara sa jugoslavenskih prostora u 20. vijeku. Fondaciju su osnovali članovi najuže slikareve porodice – sestra Vjera, sestrična Đina i bratanić Đuro – “privatnim i skromnim sredstvima”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code