Hotel “Plaža” u Zelenici pripao sarajevskoj opštini Centar

Hotel “Plaža” u Zelenici pripao sarajevskoj opštini Centar

44
Podijeli

Opština Centar Sarajevo je nakon suđenja koje je trajalo duže od decenije, presudom Vrhovnog suda Crne Gore dobila u posjed Hotel “Plaža” u Zelenici – piše sarajevski portal Klix.ba.

S obzirom da je riječ o izuzetno vrijednoj nekretnini Opština Centar je po nalogu načelnika Nedžada Ajnadžića, formirala ekipu za preuzimanje hotela.

Picerija i restoran

Navedena ekipa se trenutno nalazi u Herceg Novom i u saradnji sa vlastima Crne Gore privodi posao preuzimanja hotela kraju.
Na sjednici Opštinskog vijeća Centar koja će biti održana krajem maja, naći će se i prijedlog za prodaju nekretnine, a biće raspisan međunarodni javni poziv za zainteresovane, saopšteno je iz Opštine Centar.

Istorija hotela „Plaža”

Hotel „Plaža” u Zelenici osnovao je potomak ugledne i imućne porodice Mađar, dr Antal, koji se nakon dužeg boravka po liječilištima Evrope, 1895. godine trajno naselio u Meljinama, gdje je kupio zemljište za gradnju kuće. Dozvolu za gradnju vile uz samu obalu mora, koja je kasnije pretvorena u pansion, dr Antal je dobio 1898. godine. Nedugo nakon toga se među poznanicima i rodbinom dr Antala čulo za povoljnu primorsku klimu, pa je dr Antal već 1900. godine dogradio vilu za smještaj gostiju, i tako otpočeo jednu nepoznatu djelatnost u ovom kraju – turizam. Od otvaranja do pred Prvi svjetski rat u hotelu su boravile poznati ličnosti iz cijele Evrope.

Tokom rata hotel je bio pretvoren u kasarnu što je ostavilo velike tragove na hotelskoj opremi, okolnom parku i zgradi. Hotel je u periodu između dva svjetska rata naslijedio Antalov sin Adorijan, koji ga je vodio do 1948. godine. Početkom drugog svjetskog rata, hotel se pretvara u kasarnu aktom komande mjesta Zelenika. Nakon 6. aprila – bombardovanja luke Zelenika, jugoslovenska vojska se povlači, i hotel radi za goste i ratne izbjeglice. Do pada Italije u septembru 1943, u hotelu se nalazi komanda italijanske alpinističke divizije “Taro”. Njemačka vojska okupirala je hotel do 29. oktobra. 1944. Tokom povlačenja Njemci su minirali susjednu trospratnu zgradu hotela Dunđerovića, pa je detonacija znatno oštetila zgradu i okolni park. Poslije oslobađanja Zelenike, do nacionalizacije 3. maja 1948. god, i potpunog prestanka rada hotela, 22. maja 1949. godine, hotel je radio pod upravom Adorijana Mađara. Nakon proglašenja je nacionalizacije u korist Opštine Herceg Novi zgrada je sasvim osposobljena. Opština Herceg Novi ustupa 1960. svoje besplatno stečeno korisničko pravo, na toj „opštenarodnoj imovini“, opštini Centar Sarajevo za 63,5 miliona dinara.

44 Komentari

 1. Zadnja rečenica teksta glasi”Opština Herceg Novi ustupa 1960 svoje besplatno stečeno korisničko pravo na toj opštenarodnoj imovini,OpštiniCentar Sarajevo za 63.5 miliona dinara.”Što znači prodato.Ako je neko ođe kriv onda je to opšita Herceg Novi.

  15
  4
 2. У вријеме грађења и рада хотела бока је била у саставу Аустроугарске монархије .Сарајево је било надлежно за Боку и приобаље.Одатле и логика какве везе има Босна са првим хотелом у Боки.Габрило,гаврило што уради?

  5
  18
  • glupost.

   sarajevo nikad nije bilo nadležno za boku. pod austrougarskom, boka je pripojena dalmaciji, a bosna je tek kasnije anektirana i bila je u statusu anektirane teritorije i pod takvom upravom. samo je pruga bila dio sarajevskog željezničkog sistema. i tako je ostalo do njenog ukidanja 1968.

   po Vasoj logici, s obzirom da je viša fiziotarapeutska u igalu bila dio zagrebačkog univerziteta do rata 1991, a ne univerziteta crne gore, treba li banju dati hrvatskoj?

   22
   1
    • ne znam jesu li vasi, ali to moji nisu.

     i ne znam kakve to ima veze sa temom.

     uostalom, argument dat kroz ovaj komentar vam je nedostojan dalje diskusije i osvrtanja.

     pozdrav

     1
     1
 3. Ono što je ostalo od hotela upropastila je do kraja vojska koja se tu smjestila nesretnih devedesetih.I sad zadnji ekser u kovčeg.Hotel daju bosancima.Užas.Nadam se da će vrijedna i časna porodica uspjeti povratiti svoje.Od kada znam za sebe,a to je već jako puno godina,znam da je to hotel porodice Mađar.Jedan vizionar je imao divan san,sproveo ga u djelo i sad jedna jadna crna gora nezna to da cjeni.A mi ostali čutimo.Pa dokle…Beeee,bbeee

  35
  2
  • Odakle familiji Madjar tolike pare. Ne tvrdim nista, samo pitam odakle im pare za tu kucerinu prije 100 godina? Komunizam i jeste nastao iz ideje da ne mogu pojedinci aristokrate da imaju enormno bogatstvo, dok ostali nemaju leba jes. Ponavljam ne znam, mozda su zaradili lovu kroz neko preduzetnistvo posteno, al eto nek neko odgovori ako ima saznanja. hvala

   3
   51
   • Galebe leti ne zagadjuj fekalijama, jer:

    Pricam po sjecanju, knjigu “Hotel Zelenika” nemam trenutno kod sebe, tako da ne mogu da dam tacan izvor.

    Porodica Madjar je izabrala i preselila u Zeleniku nakon velikih plucnih bolesti Antala, koji je do tada bio oficir visokog cina (kapetan, mislim) u Austrougarskoj vojsci. Nakon penzionisanja, Antal odlučuje da preseli porodicu na mediteran. Koliko se sjecam bio je u inžinjeriji (vojna gradjevinska operativa). Zahvaljujuci saznanju da Austrija gradi pomorsku bazu i novu luku, umjesto da se nasele na Francuskoj azurnoj obali (spominje se Nica), odlucuju da kupe zemlju i presele se u Boku.

    Po prvobitnom planu, luka i stanica su trebali da se grade u Meljinama, medjutim (jel’te veze vezice …) Antal uspjeva da ubjedi vladu da produže, probiju tunel kroz Lalovinu i stanicu i luku pozicioniraju u Zelenici. Troskovi su bili značajno veći za taj poduhvat jer je kompletan prostor brda Baterija trebao da se zaravni da bi se dobila poljana na kojoj može da se postavi željeznička stanica i svi kolosjeci. Takodje dio Obilića poljane, novi dodatni most preko Opačice i uredjenje toka Opačice, stari rezervoar (onaj iza doma penzionera u Zelenici), i kompletan sadašnji krug “Cash and Carry” i “Mješovitog”, “sve zgrade uz more do Zmijice, zgrada lučke kapetanije (ispred OŠ, tamo gdje je napušteni drveni brod, srušena je u zemljotresu), Ložiona (sadašnja zgrada Vodovoda), Tehnomarket, odvodni kanal …. i ko zna koliko dodatnih stvari su sagradjeni na prostoru “Zelenike” koja do dolaska pruge, faktički nije ni postojala. Ako obratite pažnju, u katastarska opština je Kuti, a močvarni i neuslovni prostor uz more nije bio naseljen.

    Antal je prodao prethodnu imovinu u Budimpešti i kupio zemlju za tačnu količinu (u knjizi je fotografija kupoprodajnog ugovora) i od tog novca sagradio pansion, u prvom momentu kao porodičnu kuću, da bi poslije 1906 (ako se tačno sjećam godine), proširio sa dva krila.

    Hotel je radio do početka prvog svjetskog rata i primao normalno goste. Antal, visokoobrazovani oficir, sa znanjem 6 (ŠEST) jezika vrši prepisku i dovodi goste iz cijele evrope (bez interneta, emaila, telefona, booking.com, turističke organizacije, pavla i ostalih pomoćnika i ometača), ostvarujući ozbiljan prihod.

    Nakon Prvog svjetskog rata, Hotel odlazi u državni sekvestar (prinudnu upravu) jer je Antal – vlasnik bio pripadnik mrske, pobjedjene vojske.

    Mislim da se sekvestar skida 1925 (znači 7 godina nakon rata) a za to vrijeme porodica Madjar živi na rubu siromaštva jer je ostala bez ikakvih primanja.

    Nakon povratka u vlasništvo, upravu preuzima Antal (Čabin otac), koji hotel vodi do 15.aprila 1941, odnosno dolaska Italijana u Boku. U periodu od 16 godina, hotel radi u potpunosti.

    Nakon ulaska Italijana, Italijani u Hotel smještaju upravu mjesta, što čine i Njemci koji su preuzeli okupaciju.

    Negdje odmah nakon Prvog svjetskog rata pored Hotela je bio sagrađen drugi, medjutim prilikom povlačenja Njemaca, taj hotel je miniran. Ista sudbina je trebala da se desi i sa Madjarovim hotelom, međutim… hotel nije bio miniran.

    Nakon Drugog svjetskog rata, Antal je bio uhapšen, a porodica Madjar doživljavala ozbiljne torture jer je bilo sumnjivo što Hotel nije bio uništen…

    1949 godine, hotel je nacionalizovan.

    Još jedan “zanimljiv detalj” je da je nakon zemljotresa 1979. Hotel bio označen sa dvije crvene (hitno rušenje), ali je Čaba uspio da zaustavi rušenje đedovine i da dovede da li republičku ili saveznu komisiju koja je hotel sa “dvije crvene” preimenovala u “zelenu” – u potpunosti ispravan za boravak!

    Porodici koja je značajno uticala na razvoj grada, nepravda koja se čini već nekoliko generacija, nije ni malo “zanimljiva”.

    23
    2
 4. iskreno svejedno je viji je. hotel se mora zastitit kao jedinstveno arhitektonsko resenje. Buduci investitor bi morao bit primoran da sacuva izgled hotela, odnosno da uradi njegovu adaptaciju umjesto da rusi.

  14
  15
 5. ovo je bolesno. zar nije trebalo da se vrati porodici kojoj je oduzet?

  neki dan sam komentarisao kako je vracanje imovine u cg teski interesni amaterizam koji ni P od prava ne poznaje. boze sacuvaj bolestine!!!!! e zemljo mafijaska bolesna si spasa ti nema bolje i da ne postojis kad ne znas da funkcionises normalno. oce li neko da porobi ovu bijednu drzavu? sramota.

  34
  2
 6. Sada cemo da vidimo kome ce ga prodatti Sarajlije.hahahaha ,možemo da nagađamo imena.Ali ima i Strazbur,polako .Ovo će biti za Riplija, a sudija koji je ovo dosudio ne bi mi dugo bio na slobodi!!!

  36
  1
  • tacno tako .u svaku normalnu zemlju privatno vlasnistvo je nedodirljivo tj,zakon ,Komunisti su nacionalizovali tj opljackali stare vidjenije porodice pod patronatom samoupravljanja a danas njihovi nasljednici kroz razne mahinacije to kupuju za bagatelne cijene,

   25
   1
 7. Sledece ce biti da ce ga ta opstina prodati nekom “uglednom biznismenu” iz CG koji ce najaviti ulaganja i nova radna mjesta! Jadna Boko sto si docekala!!!

  43
  3
 8. Opština mora da reaguje,ovo je spomenik turizma u Herceg Novom,a i mnogo šire,prvi hotel u CGori.Kakvo odmaralište iz Sarajeva,vratite im pare,tih 1000 eur što su uložili !!!

  38
  • koja nesretna opstina nisu u stanju jedan trotoar poplocati a da ne pricamo o kolektoru vodovodu putu za Trebinje itd.Bice MILO DJUKANOVIC potpisivao ove ugovore.Budite jednom realni i recite HN nikad nije imalo krstenu vlast od 1991 nije ni MILO zlatan ali je marka za sve ove sto laprdaju a kradu gdje god mogu a prave se patriote kroz srpstvo itd.

   9
   7
 9. Glasam za to da ga sruše i podignu jedan lijepi, novi hotel ,od jedno 30 spratova. Da nas više ne podsjeća kako smo jadni kad nam ništa nije vrijedno.

  13
  11
 10. JESU LI OVI NORMALNI !!!! PRVI HOTEL U CRNOJ GORI , VLASNIŠTVO PORODICE MAĐAR DATI BOSANCIMA ??? OVO JE ZA VJEROVALI ILI NE ! NADAM SE DA CE U STRAZBURU VRATITI SVOJE !!! NE MOGU DA VJERUJEM , DA MI JE VIDJETI KOME NAMJESTAJU OVO ZA KUPOVINU !!!

  52
  5
 11. Hahaha…kako je ovo providno.Da je pripalo Madjaru,on ga nikad ne bi prodao,ovako sad ce od općine Sarajevo da ga kupi Balša ili Balšin drug…..

  33
  4
 12. I tako gospoda Madjar ostaju bez svog nasledstva jer ga opstina krcmi raznim tajkunima.A da je vama to nasledstvo ostalo od djeda napravili bi RAT
  Sramota!

  32
  10
 13. Kako? Da li je isplaćena familija Magyar od strane države za nacionalizovan hotel?
  A posebno što Sarajlije POJMA nemaju šta su dobili…

  Da li je moguće?

  27
  4

Ostavite komentar

*

code