Početna Izdvojeno Hotelijeri pred neizvjesnom predsezonom i sezonom: Otkazivanje rezervacija i u Casa del...

Hotelijeri pred neizvjesnom predsezonom i sezonom: Otkazivanje rezervacija i u Casa del Mare

2

Širenje korona virusa ostavlja je teške posljedice na sektor putovanja i turizam, posebno na avio-kompanije, turističke agencije, hotelijeri…jer je sve manje onih onih koji idu na poslovna putovanja ili odmor iz straha od zaraze. Globalno riječ je o gubicima u milijardama na turističkom tržištu.

Foto: casadelmare.me

Aktuelna epidemiološka situacija održava se negativno i na trenutno poslovanje crnogorskih hotelijera, koji se sve više suočavajaju sa otkazivanjem aranžmana.

I hotelska grupacija Casa del Mare, koju čini 6 malih hotela u Boki, bilježi prva otkazivanja rezervacija za sezonu, međutim, menadžment nastoji da u postojećim okolnostima izvuče maksimum, najprije za zaposlene a onda i za goste.

Pripreme za sezonu su u toku, hotel Casa del Mare Mediterrano u Kamenarima radi, popunjene su 4 smještajne jedinice sa ruskim gostima.

Vlasnik grupacije, Nikola Milić, priča nam da su od uvođenja vanrednih mjera na nivou države, u hotelskom objektu u Kamenarima preduzeli automatski sve mjere kako bi zaštitili radnike i objekat i nekoliko gostiju koji su trenutno na odmoru:

„Početkom sedmice održali smo sastanak sa radnicima jer smo osjetili njihovu zabrinutost da će ova situacija direktno ili indirektno uticati i na njih. Odlučili smo i pored dosta nezavidne situacije i zatvaranja ugostiteljskog dijela, da sve radnike zadržimo, da dobiju dogovorena primanja i da ih nepovoljan ekonomski momenat za privredu, ne dotiče i ne dovede u nezgodnu situaciju. U manjim grupama počeli smo pripreme za sezonu“, pojašnjava Milić.

Riječ je kako navodi o radovima manjeg obima:

„Prevashodno, analiziramo prethodnu sezonu, inovativnosti u ugostiteljstvu, zatim sitne popravke – farbanje, krečenje i slično. Mislimo da je to i dobar način da ujedno podstaknemo timski duh i rad međusobno. Nastojimo da utičemo na njih da se pridržavaju predloženih higijenskih mjera za sebe i okolinu i ono što mislimo da je važno je da svi ostaju u radnom odnosu kako je i dogovoreno ranije“, navodi naš sagovornik.

Milić kaže da sve hotele iz grupacije, pripremaju za sezonu, mada u ovom trenutku nije mogao precizirati da li će doći do pomjeranja predsezone:

„U ovom trenutku to ne zavisi od nas. Sa sezonskim radnicima smo takođe u kontaktu, jer su im mjesta obezbijeđena prema dogovoru, kad se ova situacija okonča. Ističem i da nastojimo da budemo odgovorni prema gostima koji su rezervisali smještaj ranije za ovaj period. Liberalizovali smo otkaznu politiku, pa umjesto povrata novca, gosti mogu iskoristiti smještaj kod nas bilo kada tokom godine. Nećemo dozvoliti da ta sredstva nikome propadnu“, uvjerava Milić.

Ipak, mišljenja je da će predstojeća sezona biti jako teška, te da država i privreda moraju da se fokusiraju na to da ostanu likvidni i da ne dođe do otpuštanja radnika. Za to, kako kaže, očekuju i minimalnu pomoć države.

2 Komentari

  1. Treba biti optimista!!!
    Radujmo se turističkoj sezoni 2021. kada će nas Turistička Organizacija HN svakodnevno obradovati statističkim podacima da je u HN sto hiiljada ili milion procenata turista više nego “koronarne sezone 2020.”

    16
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code