Početna Turizam Hotelska grupacija Casa del Mare postala crnogorski brend: Vjerujte u domaće snage

Hotelska grupacija Casa del Mare postala crnogorski brend: Vjerujte u domaće snage

5

Kruna desetogodišnjeg istrajnog i odvažnog rada Kotoranina Nikole Milića i njegove supruge Milene na stvaranju potpuno nove hotelske ponude u Crnoj Gori, sa bokeljskim šmekom, jeste renovirani mali hotel Casa del Mare – Mediterraneo u Kamenarima.

Jubilej hotelske grupacije Casa del Mare, kojoj pripada sedam boutique hotela u Boki, obilježen je sinoć, filmovima o stasavanju izazovnog hotelskog biznisa, koktelom i zabavom s grupom “Toć”, za brojne zvanice i prijatelje.

Milena kaže da Casa del Mare nije samo porodični biznis nego način života, te da ih je entuzijazam doveo do ovoga i u trenucima kada je bila skeptična. A Nikola priznaje:

– Da mi je neko prije deset godina rekao da ćemo ovdje, gdje je sve počelo, slaviti deceniju postojanja i otvaranje staro-novog hotela Casa del Mare Mediterraneo, sa brojnim prijateljima, partnerima, kolegama, mislio bih da je u pitanju bilo šta samo ne realnost. Sada mi je srce puno i lagao bih kada bih rekao da nismo ponosni na sebe, iako često zaboravimo i znamo da minimiziramo to što smo uradili – kaže Nikola Milić.

U krupan posao su ušli jako mladi, učili su radeći, prvi gosti su im bili najveći učitelji, a imali su sreće da budu okruženi onima koji su im davali dobronamjerne savjete, kao i onima koji su im pomagali da sve primijene.

– Milena i ja smo sa djecom prvo došli ovdje, pa pošli kući, što dovoljno govori o posvećenosti poslu. Ali, tu je bila porodica da nas podrži i vrati – zahavalan je Nikola, posebno ocu, kome je posvetio veče jubileja u Kamenarima.

Čovjek ne može mnogo sam, ali u timu može mnogo, pogotovo ako vjeruje u sebe, zato Nikola Milić poručuje da treba vjerovati u domaće snage:

– Mi u Crnoj Gori imamo kvalitet. Ne treba sa sumnjom da gledamo u svoje dvorište iako to često činimo. Neka vam Casa del Mare služi kao primjer. Možda neobičan i pomalo lud primjer da se uz trud i rad mogu postići rezultati, ali mi ćemo vam uvijek služiti kao podrška u svim dobrim i kvalitetnim inicijativama.

Maleni Milići, Helena i Dimitrije, u crnogorskim nošnjama, simbolično su otvorili Hotel Casa del Mare Mediteraneo, nastavljajući đedov i roditeljski san da pretvaraju u javu.

Počelo je kao lijepa priča, a danas je Casa del mare zaista velika porodica i biznis, kompanija sa ozbiljnom infrastrukturom, sa ambicijom da postane relevantna van granica Crne Gore i pokaže da crnogorski resursi nijesu mali, te da crnogorsko iskustvo može da se mjeri svjetskim kriterijumima.

Porodica Milić zaslužuju sve čestitke jer je uspjela da realizuje jedan ovakav projekat, ocijenila je na sinoćnjoj proslavi direktorica NTO, Željka Radak Kukavičić.

– Deset godina rada, poslovanja, koji podrazumijeva proširivanje svog biznisa iz godine u godinu jeste veliko dostignuće. Podsjetiću da je ova kompanija prošle godine dobila prestižnu nagradu Wild beauty award, što potvrđuje da se grupacija ne zaustavlja sa biznisom, nego hrabro gaze dalje i proširuju poslovanje, kazala je Radak Kukavičić.

Činjenica je, kako je dodala, da su butik hoteli ono što je karakteristično za Boku i ponuda koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju, uglavnom strance:

– Jer, ovakva vrsta ponude daje dodatni šarm ovom području i zbog čega Boka upravo jeste privlačna stranim gostima, koji žele porodični odmor. Vjerujem da će ovakva vrsta ponude u Boki ali i drugim dijelovima Crne Gore sve više dobijati na značaju. O tome govori i činjenica da u smještajnoj strukturi kapaciteta u Crnoj Gori imamo prije svega učešće hotela visoke kategorije sa 60%, a manji hoteli značajno dominiraju, precizirala je Radak Kukavičić.

Državni sekretar u turizmu, Damir Davidović ocijenio je da je porodični biznis suština biznisa u Crnoj Gori, što potvrđuje primjer kompanije Casa del Mare. Casa del Mare uspješna je priča jer je riječ o velikom broju hotela koji posluju pod istim brendom. Oni mogu biti primjer kako se ljudi odlučuju da uđu u određene investicije i da rizikuju.

– Butik hoteli su pogovoto za Boku, koja nema prostora za gradnju velikih hotela, uzimajući u vidu njegovo kulturno i pirrodno nasljeđe i činjenicu da je pod zaštitom UNESCO-a. Sama činjenica da je ovo domaći, porodični biznis koji funkcioniše na kvalitetan način, da su u kompaniji posvećeni tome da koliko je moguće rade 12 mjeseci i pri tom zapošljavaju naše ljude, ide u prilog ukupnoj viziji razvoja turizma. Nadamo se da će ovakvih priča biti što više, vjerujući da bi ovakvi primjeri iz prakse najbolje trebalo da podstaknu ljude da sami razmišljaju o ulaganjima tamo gdje je to moguće za razvoj ovakve vrste biznisa, poručio je Davidović.

 

5 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code