Hronično: Pucaju novi šahtovi kanalizacije duž rivijere

Hronično: Pucaju novi šahtovi kanalizacije duž rivijere

42
Podijeli

Posljednjih nekoliko dana na hercegnovskoj rivijeri, u Baošićima i Đenovićima, angažovani su ronioci, koji popravljaju novoizgrađene šahtove kanalizacione infrastrukture. Slična scena mogla se vidjeti i tokom minule turističke sezone, jer su mašine i kamioni često posjećivali ovaj dio grada.

Direkorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Jelena Đaković nam je kazala da Društvo još uvijek nije preuzelo radove, a izvođač trenutno obavlja propravke i preventivne mjere prije testiranja i primopredaje.

Picerija i restoran

Prema njenim riječima problem je stvorila kišnica, jer cjevovod nije pražnjen duže vrijeme, a sada se svakako obavlja ispiranje kompletnog sistema, čišćenje i snimanje CCTV kamerom, kako bi bili sigurni da je cjevovod potpuno ispravan, objašnjava Đaković.

Međutim, problem je, prema riječima inženjerke hidrogradnje, direktorice hercegnovskog “Vodovoda i kanalizacije “ d.o.o, Olivere Doklestić što su cijevi kolektora položene ispod nivoa mora, pa morska voda prodire u njih i oštećuje ih.

– Na puno mjesta je čitav kolektor nekoliko metara ispod nivoa mora i to će se stalno dešavati. To je hronični problem, od sada pa zauvijek, a znali smo to i ranije. To sam pričala prije 2012. godine – navodi ona.

Doklestić je još dok je trajala revizija projekta upozoravala nadležne da će doći od ovakvog scenarija,a jedino rješenje je da se infrastruktura ponovo gradi.

– Svojevremeno je, 1988.-89. godine Biljana Keka Marković uradila rješenje, na kome sam  sa njom radila kao pripravnica. Ono je imalo mnogo više pumpi. Njemci su to rješenje odbacili i bili “pametniji” od nas, napravili  svoje koje je problematičnije – tvrdi Doklestić.

Inače, gradnja kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda u Herceg Novom počela je još 2012. godine, investicija “teška” skoro 28 miliona eura, praćena brojnim nevoljama i probijanjem rokova. Jer, sve je trebalo da bude završeno u februaru 2014. godine.

42 Komentari

 1. Naslovna vijest danas 10.10.2018 je da turska firma tuzi opstinu Herceg Novi za 9 miliona eura jer smatra da je opstina kriva za kasnjenje radova.Dragi moji Novljani tako se to radi, kad nasi nisu sposobni i u stanju da kod prvog kasnjenja sami podnesu tuzbu i traze zatezne penale.Sad cemo morati platiti za njihovo kasnjenje radova a tek koja cijena ce biti za popravak kolektora i cijelog sistema?? Sledecih sto godina ce nasa djeca i unuci placati za nesto sto je krivo uradjeno i niko ga ne popravi.A pitam se koliko pravnika sjedi u opstinskim sluzbama i sta je opis njihovog radnog mjesta i za koliku platu.

  22
 2. Pucaju sahte i surlas nagrdi palme,to je najveci problem bogatih i objesnih novljana,ostaloga svega ima i dobro je a nije dobro no prelijepo!

  11
  4
 3. Od početka izgradnje ovog kapitalnog objekta za opštinu je sve počelo naopako i sada svi pomalo peru ruke za ovaj građevinski debakl. Dijete bi znalo da je trebalo izvršiti probni rad poslije jednog kilometra, a ne završiti cijelu dužinu kolektora pa uvidjeti da je projekat od početka imao tzv, sistemsku grešku. Investicija od 28 miliona evra nije mali novac, a sada, kako sroje stvari, treba očekivati nove, ne male troškove. I znate li ko će to da plati, građani kroz nove namete. Ovdje ima posla za Državnog tužioca.

  22
 4. Hvala teta Danijeli Djurovic, inace odgovornoj za ovaj najstetniji posao u istoriji novoga i sasvim slucajno podpredsjednici opstine u sadasnjoj vlasti.

  32
  4
 5. Pucaju Sahtovi..pucaju zardjale ograde..Led rasvjeta je pukla..puca asfalt..pukla uspjesna preduzeca..pucaju glave ..a niko nije kriv???..i niko ni otkaz da dobije a kamo li zatvor i da odgovara za udruzivanje i cinjenje stete po drustvo i drzavu radeci odgovoran posao dobro placen!
  Pukao je i Hotel Tamaris..i PKB..i Hotel Igalo..i RVI..i .Rivijera.itd..Mjesovito..Transportno..Zeljeznice..Brodogradilista..Fabrike..zdravstvo..Meljine..silna Vojna imovina je opljackana rasturena .prodata..oteta ..pukle su plaze od Ulcinja do Igala..Pucaju Rijeke ..Jezera
  Pukao je kolektor..sve je puklo a sto nije i to ce…Sve da se od ponosnog Crnogorskog Naroda naprave ..konobari..kuvari..barmeni..taxisti..security..sluge ..spijuni..itd..puklo je $

  73
  4
 6. Nije mi jasno zasto se specijalni tuzilac ne ukljuci u ovu pricu,samo treba postaviti pitanja koliko je po tenderu trebo kostati ovaj poso a koliko isplaceno vise od toga,sta su bile obaveze izvodjaca a sta opstine,zasto nije raskinut ugovor sa izvodjacem,o penalima da ne pricamo i sto je najgore posle svega kakav je ugovor izvodjac ce tuziti opstinu i dobiti odstetu

  39
  2
 7. Dogovori i ugovori u ime naroda se ne sacinjavaju i potpisuju po restoranima
  Jer pametni posalju dokumente sa hiljade stranica potpisi tu i jos tu i tu i jedi i pjani se a narod ko j..e i ko predstavja narod!?
  Svi koji su potpisali a nije kako treba treba im oduzeti imovinu svu i da se od toga poprave greske Jasno kao dan.

  27
  1
 8. ljudi , hoce li ovo ikada proraditii ? hoce li rivjera ikada imati cisto more bez kanaliacije.
  sta je sa sekundarnim cijevima kad glavnu niste u stanju da napravite.

  27
  1
  • Nikad nece i kuku nama sa kanalizacijom a jos grdje bacenim parama. Odavno sam pisao i komentarisao o ovom problemu koji svi znaju nazalost a niko nista nije uradio ni ova niti bivsa vlast u HN.

   10
 9. Konjevicu i Maricu,objasnite Novljanima da li je moguce da jos uvijek trpite Demokrate i njihove kadrove na rukovodecim pozicijama? Vas dvojica ste Novljani i glasao sam vas iz ubjedjenja da ste iskreni u namjeri da pokrenete grad ali pocevsi od Starcevica kojeg ste makli pa Ralevica koji ne zna koja mu je lijeva noga a zazmurili ste na njegovo postavljenje .Novljanin sam i glasao sam vas ali vi vise niste Novska lista vec lista poslusnika.

  29
  13
 10. Krajnje je vrijeme da neko u ovoj drzavi odgovara za korupciju koja je direktno povezana sa izvodjenjem javnih radova od opsteg interesa zna se ko je sklapao ugovore vodi tendere tuzilastvo i policijo vi ste na potezu.

  44
 11. Ono što Turci u doba Otomanskog Carstva, a i Njemci 1944/45 nijesu uspjeli da unište tokom povlačenja sa ovih prostora, dovršila je ova Njemačka Banka sa svojim izvođačem radova iz Turske.

  42
  2
 12. Zar je ikakav dalji komentar potreban? Ista osoba je upozoravala na teskoce izrade, potom u Vodakomu ucestvovala u “organizaciju” zaduzenja svih nas gradjana Herceg Novog za kapitalnu i najznacajniju razvojnu investiciju opstine, a sada ce sa istom da upravlja, te produbljuje agoniju i zaduzenja. Dodatno sa fotografija se vidi nacin organizacije rada, pojave se kamioni, ljudi, ronioci, oprema i alat. Onemoguci saobracaj mjestanima, bez ikakvog upozorenja, prethodne najave, a kamoli da se postave propisni znakovi, i izvrsi regulacija saobracaja.

  38
  1

Ostavite komentar

*

code