Početna Društvo Hrvatska avijacija izbacila 534 kubika vode na požarište iznad Debelog brijega

Hrvatska avijacija izbacila 534 kubika vode na požarište iznad Debelog brijega

18

Od osam jutros do 19.30 h večeras jedan kanader i dva air traktora iz Hrvatske gasili su požar koji je prije deset dana izazvao grom na brdu Osoj na Debelom brijegu.

Sa air traktorima Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore hrvatski kanader je i juče bio angažovan, jer se vatra spustila skoro do stare željezničke pruge, a i blizu granične međuzone Hrvatske i Crne Gore.

Međutim, danas su u koordinaciji sa kolegama iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja bila aktivna tri aviona cijelog dana. Kanadrer je izbacio 79 vodenih bombi po 6 kubika , a dva air traktora po deset od po 3 kubika, kaže nam Aleksandar Škobalj iz hercegnovske Službe zaštite i spasavanja:

– Požar je počeo ozbiljno da eskalira, zahvatio je površinu od nekoliko kilometara. Pritekli su nam susjedi, sa kojima imamo dobru saradnju. Hrvatski kanadar je zahvatao nekada vodu u topaljskom zalivu, između Njivica i Novog, a nekada kod Molunta. Air traktori su punili tankove s vodom na Aerodromu Čilipi. Stalno sam bio u komunikaciji sa Mariom Magudom, komandirom Javne Vatrogasne postrojbe Konavle, koji je navodio kanadere. Zahavlni smo njemu, kao i Stjepanu Simoviću, glavnom vatrogasnom zapovjedniku Dubravačko neretvanske županije – kaže nam Škobalj.

Još se, ipak, ne smije niko usuditi da kaže, da je požar u potpunosti ugašen. Ne vidi se ni dim niti plamen, ali sjutra veče se opet najavljuje vjetar i moguće je da raspiri neki zaostali korjen. Za sada je gorelo nisko rastinje i po neki bor i čempres.

– Sjutra će biti angažovan još jedan hrvatski avion fire boss, koji takođe zahvata vodu s mora, u slučaju da se ponovo pojavi požar. Teren će obići prethodno njihov helicopter – dodaje Škobalj.

On pored hrvastkih kolega ističe proteklih dana veliku požrtvovanost hercegnovskih vatrogasaca, koji su 24 sata provodili na terenu, često nemoćni da priđu vatri sa cijevima. Njima su pomagali sa pet cistjerni opštinska preduzeća “Vodovod” i “Čistoća”, ali i vlasnici privatnih firmi, Beko, Bokić i Murišić. Hercegnovska komunalna policija je pomagala u regulisanju saobraćaja tokom gašenja.

18 Komentari

 1. Najbolji do sada je bio Jože iz Kumrovca, jer je tačno znao odvagati koliki stepen Demokratije se može pružiti Balkancima, a prema kome treba postupiti represivno. On je jedini bio sposoban da napravi i vodi Balkanski narod jedinim ispravnim putem sa kojim oni znaju da idu. On je Balkanski Džingis Kann.

 2. Republiko boka nisu to hrvati shvatili ozbiljno nego to rade za lovu ono sto vidis ono nije nista dzabe ono se placa … pustili su da gori pet dana a kad je doslo do njihove sume onda su se malo angazovali da ne uhvati njihovo u na kraju ispali heroji a pravi heroji si nasi vatogasci i volonteri koji gase cijelo ljeto bez prestanka Skobalj hvala ti… a kad smo kod kamenja i hleba onu su nas u Jasenovcu kruhom gadjali tako da se malo suzdrzi takvih komentara … jos jednom HALA momcima na terenu

  15
  12
 3. Tačno je. Za vrijeme sankcija, Milošević je tri kanadera prodao Grcima. Četvrti je bio oštećen i ko zna šta je sa njim. Kanadere je održavala JNA. I piloti su bili iz vojnog vazduhoplovstva.

  9
  2
  • Svima je sad Milošević kriv i to za sve. Morate da shvatite da smo samo mi obični građani krivi za sve, jer smo pustili moćnike da od nas naprave ono što su htjeli. Da se narod ujedinio i pokazao zube kad je trebalo, posve bi nam drugačija sudbina bila. Ovako, tipično Balkanski mentalitet.

 4. Koliko nas kosta tih 500 kubika? Interesuje me racunica crnogorskih vlasti, posto su nase kanadere prodali pa ako se ova usluga placa, red je da gradjani znaju koliko to kosta…

  14
  3
  • Pazi da ti neće ispostaviti računicu. Nije ovo Zapad, a posebno Amerika da se podnosi izvještaj gdje se lova troši. Vjerujem da je ovima našima što plaćaju nije žao što im Hrvati nisu rekli troduplo više, pa da ono što nije prosuto na požarište podjele međusobno.

   10
   2
  • Evo ti otprilike računica na osnovu podataka iz teksta “Kanadrer je izbacio 79 vodenih bombi po 6 kubika”. Sat leta kanadera košta vojsku oko 70 000kn ili oko 9 000€ a kako je u Boki more blizu u najgorem slučaju mu treba 5 minuta za nalet a vjerujem da mu je prosjek 4 minute, dakle 15 naleta na sat. Dakle, nekih 5 sati leta ili oko 45 000€, možda malo više.

   7
   1
 5. Svaka cast na profesionalizmu Hrvatskim pilotima,vidi se da imaju ogromno iskustvo i vrhunsku obucenost. Ima ona narodna poslovica”Bolje imati dobrog komsiju nego brata” dok brat dodje izgore kuca a komsija je tu da prvi pritekne upomoc.Hvala Hrvatskoj na ljudskoj i nesebicnoj pomoci,hvala pilotima doktorima svog posla.Pozdrav.

  42
  3
 6. Gledao sa skvera kako kupi vodu izmedju barki,skutera… Milina vidjet sa kakvom lakocom upravljaju piloti sa njima kao igrackama.Nevjerovatno to djeluje ali se vidi ogromno iskustvo pilota. Hvala bogu da Hrvati nisu prodali njihove kanadere…

  85
  2
  • za to je kriva kapetanija i pomorska policija sto nisu oslobodili dio zaliva dje slijece kanader da ljudi mogu raditi posao bez strecanja oce li nekoga pokupiti sa vode.

   28
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code