HRVATSKA OD PONOĆI POSTAJE ČLANICA, A CRNA GORA GRANICA EU

HRVATSKA OD PONOĆI POSTAJE ČLANICA, A CRNA GORA GRANICA EU

239
0
Podijeli

 

european-unionHrvatska će od ponoći biti 28. država EU, što je, kako ocjenjuju iz Vlade, istorijski trenutak za tu državu i njene građane, ali i snažan podsticaj i ohrabrenje zemljama regiona da ostvare svoje evropsko opredjeljenje.
Centralnoj proslavi u Zagrebu prisustvovaće predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović, potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i savjetnici premijera Milan Roćen i Nebojša Kaluđerović.
Na prijemu u Banskim dvorima i proslavi na trgu Bana Jelačića naći će se politički lideri država članica EU, jugoistočne Evrope, šefovi evropskih institucija i hrvatski visoki zvaničnici. Vujanović,koji je u Zgareb stigao među prvim zvanicama, je kazao da je ulazak Hrvatske u EU važan za sve države regiona i Crnu Goru, koja će iskustva Zagreba moći da koristi u pregovaračkom procesu.

SVEČANOST U HERCEG NOVOM

Picerija i restoran

Sjutra će u Herceg Novom, koji će biti geografski najbliži crnogorski grad Evropskoj uniji, biti organizovana svečanost, povodom ulaska Hrvatske u EU.
Od 9 h do 10 h na graničnom prelazu Karasovići predviđen je sastanak predstavnika Delegacije EU u Crnoj Gori, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, predsjednika Opštine Herceg Novi i predstavnika zvaničnika Dubrovnika, kao i učesnika međunarodne biciklističke ture preko Zapadnog Balkana, Trst-Skoplje.
Predsjednik Opštine Herceg-Novi Dejan Mandić uručiće simbolične poklone uz čestitke povodom ulaska u EU predstavnicima Dubrovnika. Zvaničnici dvije zemlje daće izjave medijima.
U 10:30h do 11:00h u Gradskom parku “Boka” planiran je
svečani program (Gradska muzika, EU maskenbal djece iz JPU, distribucija promo materijala na info štandovima, ispisivanje poruka na temu EU integracija, pravljenje kartonskih brodova sa simbolima EU i puštanje u more na Škveru).
Potom je od 11:30 h do 13:00 h predviđena panel diskusija u Gradskoj kafani na temu: „Uticaj ulaska Hrvatske u EU na proces evropskih integracija u Crnoj Gori”. Uvodnu riječ imaće Ljilja Radunović iz NVO Eko Centar DELFIN – o projektu “EU znači DA”. Govoriće predsjednik Opštine Herceg-Novi, Dejan Mandić, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Andrija Pejović, ambasadorka Hrvatske u CG, Ivana Perić, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič.
Organizator svečanosti je Eko centar Delfin, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i uz podršku Delagcaije EU u Crnoj Gori kroz projekat “EU znači DA”.

PRELAZAK GRANICE

Većina građana u Crnoj Gori, pogotovo u pograničnom pojasu još samo nagađa koliko će im ulazak Hrvatske u EU olakšati ili iskomplikovati život, prelazeći Debeli brijeg i Kobilu.
Žitelji Boke Kotorske više neće moći u Hrvatsku samo s ličnom kartom. Tek nakon potpisivanja sporazuma o pograničnom saobraćaju, državljani Crne Gore koji žive uz granicu sa Hrvatskom moći će da je prelaze sa pograničnom propusnicom, a do tada uz pasoš, bez viza. Kada bude potpisan taj sporazum Ministarstvo unutrašnjih poslova će obavijestiti o načinu podnošenja zahtjeva i dobijanju pogranične propusnice.
Zbog politike EU da se preko ulaznih barijera zaštiti od unošenja robe iz Kine, SAD i Brazila, crnogorski državljani od sjutra na granici mogu očekivati i strožu kontrolu robe koju unose u Hrvatsku. Crnogorski poljoprivrednici da bi eventualno izvozili voće i povrće moraće da imaju posebne potvrde o ispunjavanju evropskih standarda, koje izdaje hrvatska fitosanitarna inspekcija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code