Početna Oko nas Kotor Hrvatski pisci u Kotoru

Hrvatski pisci u Kotoru

5

Savez Crnogoraca Hrvatske Rijeka i Grad Rijeka, u saradnji sa JU Kulturnim centrom „Nikola Đurković” Kotor, Gradskom bibliotekom i čitaonicom, Ogrankom Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore i Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore organizuju predstavljanje višestruko nagrađivanih hrvatskih pisaca Nikole Petkovića i Zorana Ferića u Multimedijalnoj sali Kulturnog centra večeras u 20 sati.

Moderatorka će biti prof. Višnja Višnjić-Karković, viša stručna saradnica Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Nikola Petković (1962) je književnik, književni kritičar, univerzitetski profesor, esejista, publicista, urednik, prevodilac i scenarista. Redovni je profesor u trajnom zvanju na Odsjeku za kulturalne studije i Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci.Naučne i stručne radove, poeziju, prozu i književnu kritiku objavljivao je i objavljuje u mnogim domaćim i inostranim zbornicima, listovima, časopisima. Bio je predsjednik Hrvatskog društva pisaca od 2011. do 2018. Dobitnik je književne nagrade portala za najbolji hrvatski roman “Put u Gonars”, u izdanju Profila za 2019. godinu.

Zoran Ferić (1961) je diplomirao jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i od 1994. radi kao profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj XVIII gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine, ali prvu knjigu priča, „Mišolovka Walta Disneya”, objavio je 1996. godine. Nakon deset godina dobio je za nju Nagradu Dekada. Za drugu knjigu priča, „Anđeo u ofsajdu”, objavljenu 2000. godine, dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, poljski, ukrajinski, slovenački, italijanski i španski jezik.

5 Komentari

  • razlika među Hrvata i Srba je mala, no razlike među Primorcima i Kontinetalcima su velike, s tim su dalmatinski pisci naši koliko i beogradski ako ne i više

   2
   2
 1. samo da znate, ovo je trebalo da bude i hn, ali nije bilo sluha nigdje, počev od biblioteke, herceg festa pa dalje. da je iz jagodine, moglo bi.

  8
  21
  • Pažljivom analizom Vašeg komentara ,zaključio sam da niste čitali niti jedne niti druge, čini mi se da ste i pored bilioteke rijetko prolazili ,a kamoli svraćali.

   3
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code