HSF: Andrea Di Vito i Mario Alberti – prvi gosti 13. izdanja...

HSF: Andrea Di Vito i Mario Alberti – prvi gosti 13. izdanja festivala

2
Podijeli

Svjetski superstar, italijanski strip umjetnik Andrea Di Vito, prvi je potvrđeni gost za 13. izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF), koje će se ove godine održati od 6. do 11. septembra.

Punih devet mjeseci prije početka festivala potvrdu dolaska na hercegnovsku manifestaciju posvećenu devetoj umjetnosti ponovio je i još jedan italijanski umjetnik – Mario Alberti koji je trebalo prošle godine da gostuje na HSF-u ali je zbog bolesti morao da otkaže dolazak u Herceg Novi, sapoštavaju organizatori popularnog festivala posvećenog sedmoj umjetnosti.

Picerija i restoran

Neki od najpoznatijih naslova najveće izdavačke kuće Marvel Comics, poput Anihilacije (Annihilation brojevi 1-6 kao i Annihilation: Heralds of Galactus #2), Crnog Pantera (Black Panther #33), Kapetana Amerike (Captain America and the Falcon #8), Građanskog rata (Civil War: House of M #1-5), Tamnica i zmajeva (Dungeons and Dragons), Tora (Thor #80-85), Hulka (World War Hulk: X-Men #1-3) …. samo su dio opusa koje je kompletno odradio Andrea Di Vito. Rođeni Rimljanin, Di Vito je svoj rad započeo na kratkim pričama u italijanskom magazinu Interpido, da bi u Marvelov svijet uplovio kao crtač CrossGena, a odmah potom i kao zvanični crtač i fill-in umjetnik stripa The First and Scion. Nakon toga je uslijedilo osvajanje skoro svih najvažnijih naslova u Marvelovim izdanjima počevši od serijala Young Avengers.

Mario Alberti – Italijanska legenda strip stvaralaštva. Trenuto je angažovan na najnovijim izdanjima Texa i Nathana, radi za najveće američke, francuske i italijanske izdavače, crtajući stripove poput “The Cutting Edge”, “Les Chroniques de Legion”, specijalne projekte Tex Willer-a, te niz naslovnih strana za izdanja Aquaman, Wonderwoman, Dr Fate, a potom i X-Men, Spiderman, Fantastic Four.

Sa jednim od najvećih italijanskih crtačko-scenarističkih zvijezda Lukom Enohom 2000. godine je za francusko tržište kreirao serijal Morgana, koja je postala svjetski hit, a u kojoj je Mario Alberti kompletan likovni autor. Njegov značaj i veličinu u stvaralaštvu u svijetu devete umjetnosti potvrđuje činjenica da je imao posebnu čast da sa čak pet strana učestvuje u crtanju jubilarnog 600. (šeststotog) broja stripa „The Amazing Spiderman“, kao i da bude autor kompletne sljedeće, 601. epizode.

Najavljujući ovakve goste devet mjeseci prije ovogodišnjeg izdanja, HSF nastavlja svoju misiju stvaranja jedne od regionalno najznačajnijih manifestcija posvećenih stripu, koja je Herceg Novi i Crnu Goru već pozicionirala vrlo visoko na evropskom nebu devete umjetnosti.

2 Komentari

  1. Ovaj “mještanin” očigledno ne poznaje likovnu umjetnost, što je strip sigurno, jer ne bi u mnogim Likovnim akademijama širom svijeta bio predmet koji se poseno polaže. Uostalom, crtež kao likovna forma, je osnov u likovnoj umjetnosti. To što smo mi na Balkanu, mislim na širu publiku još daleko da prepoznamo, da osim ribanja na cipole i vađenje vagana, ima i nešto što se zove slikanje, muzika i opšta kultura, nije nam niko kriv. Bolje nas drugi cijene, poput Italije, koja je HSF prepoznala kao doprinos kulturi na našem terenu i ovaj festival posebno pohvalila. O ovom festivalu je pisala i neka strana štampa, ali “mještanin” nju ne čita pa onda i ima negativan komentar o ovom festivalu.

    5
    3
  2. Pa ovo postaje teror sa ovim crtaćima.Nemamo para za umjetnost a za grafite i crtaće imamo.Uopšte ne razumijem politiku kulture Herceg Novog,ili mi postajemo neka rupa ,neko predgradje koje odustaje od umjetnosti i nivoa .Postajemo duboka provincija gdje čudni tipovi izigravaju zvijezde.A grafiti se zabranjuju u normalnim gradovima,freske iz 13 vijeka propadaju jer nema para.Nema para za sadjenje sadnica mimoza ,kamen se ne vidi, samo pocrnjeli beton svuda. Grad Lubarde,Kujačića,Cara, Andrića,Njegoša……………………………..Još se samo poneka palma bori,poneki kaktus,rjetka divlja naranča,i poneki metar starih zidina da potsjeti kako je bilo……

    5
    10

Ostavite komentar

*

code