Početna Kultura HSF – jedini festival u Herceg Novom koji nije ustuknuo pred pandemijom

HSF – jedini festival u Herceg Novom koji nije ustuknuo pred pandemijom

20

Uz prisustvo brojnih gostiju, među kojima su i neka od najvećih svjetskih imena devete umjetnosti, na Trgu Belavista, otpravnica poslova Slovenačke ambasade u Crnoj Gori, Stanka Štrukel, svečano je otvorila 14. Hercegnovski strip festival.

U Galeriji “Sju Rajder” priređena je izložba mladog crnogorskog strip crtača Luke Cakića, a u Galeriji “Josip Bepo Benković” otvorena je izložba grupe autora.

Jedini festival koji nije ustuknuo pred problemima koje je donijela pandemija korona virusa-Hercegnovski strip festival – otvoren je uz propisane mjere zaštite NKT-a i uz neskriveno zadovoljstvo publike i učesnika. Među njima su svjetski striperi poput: Vilijama Simpsona, Glena Fabrija, Karen Folovej, Esada Ribića, Tihomira Tikulina, Krešimira biuka i mnogih drugih.

Od ove godine među prijatelje festivala upisala se i ambasada Slovenije u Crnoj Gori, čija predstavnica Stanka Štrukelj je otvorajuči festival poručila:

– Drago mi je da se u Herceg Novom prepoznaje značaj stripova, gdje su pozvavi ne samo domaći nego i inostrani autori stripova da udruže svoj rad. To budi nadu da će u budućnosti biti ostvareno više festivala – kazala je Štrukelj.

Prethodnih godina ovaj festival postao je jedan od uspješniijih, ne samo u regionu već i šire , a ove godine je jedinstven, kazao je u ime organizatora, Nebojsa Mandić. Jer, ni jedan drugi festival stripa u Evropi do sada nije održan.

Među umjetnicima iz Crne Gore i ove godine je Luka Cakić , koji je, prema riječima jednog od osnivača HSF-a, Jovana Subotića, stasao uz ovaj festival:

– U Galeriji Sju Rajder imamo izložbu nažeg djeteta, fantastičnog mladog autora Luke Cakića iz Podgorice koji se predstavlja premijerno svojim djelom. U Galeriji Jopsip Bepo Bneković je izložba drugih poznatih autora – najavio je Subotić.

Globalna zvijezda u svijetu stripa, Marvelov crtač Esad Ribić, inače Zagrebčanin, kaže da mu nije bilo teško voziti do Herceg Novog , da bi uživao u druženju sa kolegama i publikom. To što je HSF sada jedini festival stripa u Evropi dolazak čini slađim.

Kriza izazvana pandemijom za strip crtače u Americi i nije tako loša priča Ribič:

– Radim u Americi. Obično kada bude neka kriza onda prodaja stripova poraste. Jer, je to jedan od jeftnijih hobija, pa ljudi umjesto da troše pare u skupim restoranima, sjede doma i čitaju stripove, što se i sada desilo. S druge strane, Marvel je u vlasništvu Diznija, koji gubi master pare jer im ne rade nesrteni dizni volvovi, pa svi grizu nokte da vide što će biti – kazuje Ribič.

Hercegnovski strip festival trajaće do 9.septembra na gradskim trgovima, u kafićima , galerijama , parkovima i plažama. Na programu su izložbe, prezentacije, berze stripa i muzički programi.

20 Komentari

 1. Zao mi je da se Luka Cakic nije pozabavio pravljenjem novog grba i zastave Herceg Novog, Kotora, Podgorice i Bara. Mogao bi da napravi barem alternativne…

  4
  3
 2. U nadi da će Redakcija objaviti moj komentar, ne mogu a da ne napišem i sljedeće.
  Da je u Herceg Novom postojao festival stripova prije nego je Nobelovac doselio u HN – njemu bi bilo ispod časti da dođe u takvu sredinu. I to GARANTOVANO!
  Da je nekome u HN palo na pamet da u vrijeme boravka Nobelovca u HN organizuje festival stripova – to bi bilo sa gnušanjem odbijeno!
  Na kraju: očekujem da se stripovi ubace u školski nastavni program Herceg Novog! Dobra zabava! Nije valjda da bi djeca mrzila da čitaju dobre crtiće, pogotovo ako se u pitanju stripovana literatura poput: Na Drini ćuprija, Gorski vijenac ili epska narodna poezija.
  Nije valjda da je to zabranjeno stripovati?!

  4
  8
 3. Лука Цакић би зарадио грдни новац када би отпутовао у Токијо да црта Манга стрипове. Црна Гора је закржљао терен за његове способности.

  10
  2
   • Donja škola HN, nastavnički kadar su bili sve sami pravi Novljani! Malo ko od te generacije je danas živ. Nastavnica likovnog se još dobro drži, ali za mnoge ostale znam da su umrli… Moj prethodni komentar i nije bio upućen žutokljuncima. Ima dovoljno penzionera u HN da potvrde ono šta sam napisao!
    Kladim se da u rukama nikada nisi imao dječiji časopis Kekec i čitao ga – zar ne?

    4
    3
  • Kekec, to su bila vremena kad su se citale knjige, ne samo tanke nego i debele, bila je najnormalnija stvar na svijetu. Svoje djedove i babe ja pamtim sa knjigom u ruci kao i roditelje. A sad su dosla vremena da je premija ako ti dijete i strip procita

   8
   3
 4. Nisu ustuknuli pred Koronom jer su kao Udruženje građana MOTIVISANI da organizuju festival i pokupe novce sponzora i donatora. Sa druge strane, organizatori sa platom u državnim tj opštinskim firmama NISU MOTIVISANI da se smaraju sa festivalima, jer uvijek imaju istu platu, a novci od sponzora i donatora idu firmi. Što bi rekli Ameri: ako vam nešto nije jasno, samo pratite tokove novca!

  21
  6
  • Ti si veliki kapacitet za sastav nove vlade Crne Gore, resor ministarstva finansija vapi za tobom. Ali, tvoj tok je teško slijediti – patiš li od stidljivosti i skromnosti?!

   6
   8
 5. Trebalo bi približiti nacionalnu kulturu smartfon generaciji te napraviti stripove od Gorskog vijenca, junačkih narodnih pjesama i romana Na Drini ćuprija

  9
  14

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code