Početna Kultura HSF u rangu najvećih – Dagninova posveta i dva nova vrhunska imena

HSF u rangu najvećih – Dagninova posveta i dva nova vrhunska imena

1

Potvrda da je Hercegnovski strip festival u društvu najvažnijih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti, stigla je u vidu posvete koju je kao predgovor djelu „Smart girl: I-matter“ napisao sjajni španski umjetnik, Fernando Dagnino.

Zahvaljujući se najbližim saradnicima i svima koji su mu pomogli u dvogodišnjoj realizaciji ovog djela, Dagnino se zahvalio i sjajnim fanovima, umjetnicima i organizatorima koje je upoznao na strip festivalima, posebno ističući Klermon, Nicu, Marsej, Lion, Paris, Edinburg, Nju Jork, Alikante i Herceg Novi, saopšteno je iz Hercegnovskog stirp festivala.

Picerija i restoran

Ističu da je upravo takav odnos prema HSF-u i onome što, ne samo umjetnici koji stalno žele da se vrate u Herceg Novi, već i svi koji i kao slučajni prolaznici barem jednom svrate i osjete atmosferu na hercegnovskoj smotri strip stvaralaštva, u stvari koje čine da umjetnici jedni drugima preporučuju da budu dio HSF-a. Po preporuci Fernanda Dagnina, među 13 specijalnih gostiju HSF ove godine ima još dvojicu vrhunskih umjetnika – Alena Morisea (Alain Mauricet) i Raula Alena (Allen).

Belgijski pisac i crtač stripova, Morise je devet godina radio na jednom od najpopularnijih stripova sa frankfonog područja Spirou, dok trenutno radi za jednu od dvije najjače američke i svjetske izdavačke kuće – DC Comics, za koje crta Betmena i Supermena. Morise je u prošloj godini radio i na još jednom izuzetno popularnom projektu – Star Wars Adventures, za koje je crtao godišnjak „The Lost Eggs of Livorno“ i četiri posebne priče: „Tales from Wild Space: A Small Push“—Star Wars Adventures 12; „Chewie’s Day Off“ – Star Wars Adventures 14; „An Unlikely Friendship“ – Star Wars Adventures 15 i „Roger Roger“ – Star Wars Adventures 19.

Raul Alen je umjetnik iz Valjadolida, koji se za lijepe umjetnosti, ilustraciju i dizajn školovao u Salamanki i Bostonu. Dobitnik je značajnog broja nagrada za svoj rad, među kojima i godišnja nagrada na 49. smotri Udruženja ilustratora u Nju Jorku. Njegov rad na stripu ogleda se u anagažmanima za najznačajnije svjetske izdavačke kuće poput DC Comics, Marvel, Valiant, Dynamite, za koje je učestvovao u realizaciji takvih strip karaktera poput Wonder Woman, Secret Avengers, Hawkeye, Immortal Iron Fist.

Iz HSF-a podsjećaju da su uz Morisea u Alena ranije najavljeni proslavljeni argentinski umjetnik, jedan od svjetski najvećih autoriteta strip stvaralaštva Enrike Breća, te španski crtač Betmena Havijer Fernandezi, zatim super zvijezde italijanskog stripa Andrea di Vito, Mario Alberti i Pasquale del Vecchio. Time se ne zatvara spisak ovogodišnjih specijalnih gostiju HSF-a, koji će biti u znaku velikih jubileja koji se obilježavaju ove godine u svijetu devete umjetnosti.

1 komentar

  1. Bravo za HSF, Stekao je međunarodnu reputaciju, zato ga treba podržati u nastojanjima da opstane. Festival privlači pažnju stranaca i domaće publike, tako da reklamira i novski turizam.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code