Humana akcija eko odbora Srednje škole u Domu Mladost: Sreća je u...

Humana akcija eko odbora Srednje škole u Domu Mladost: Sreća je u malim stvarima

0
Podijeli

Članovi eko odbora JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” danas su posjetili Dječiji dom Mladost u Bijeloj, sa garderobom i igračkama, koje su učenici i zaposlenimove škole prikupljali u okviru akcije “Dječiji osmjeh”. Ta akcija je dio osmišljenog plana Eko škole.

Oni su razgovarali sa djecom i direktorom Dječijeg doma, Vladimirom Delićem, o svom projektu i razmjenili iskustva o ekološkim akcijama.

Picerija i restoran

– Zahvalan sam članovima Eko odbora škole što su prepoznali značaj podrške Domu pred novogodišnje praznike. I u našem objektu se povremeno organizuju ekološke akcije, pa je razmjena iskustava od izuzetnog značaja. Nadam se da ćemo nastaviti sa saradnjom – kazao je Delić.

Nakon tople dobrodošlice direktora, članovi Eko škole su posjetili nekoliko soba i družili se sa mališanima.

Kako je kazala učenica II razreda Gimnazije, Ana Krivokapić, članovi eko odbora donirali su nekoliko kesa garderobe i sa puno ljubavi pokazali humanost.

– Na ovaj način smo reciklirali garderobu i uljepšali dan djeci. Trudićemo se da u skorije vrijeme obavimo još akcija – kazala je ona.

Učenica II razreda Ugostiteljske škole, Isidora Vidaković istakla je da je eko odbor ovim projektom pomogao Domu, uštedio novac, a članovi su proveli lijepo jutro sa mališanima iz Doma.

Milica Pejić, učenica drugog razreda Gimnazije, naučila je da je sreća u malim stvarima:
– Naš doprinos je mali za čovječanstvo, ali veliki za nas – kazala je ona, a učeniku II razreda Gimnazije, Marku Radanoviću bilo je drago što je eko odbor posjetio Dom, čime je uljepšao jutro.

Profesor biologije, Alen Lalovac, objasnio je da je projekat Eko škole međunarodni program osmišljen da najprije bude realizovan u učionici, a potom i na nivou škole, te da doprinese kvalitetnim promjenama u lokalnoj zajednici.

– Kroz ovaj program mladi se upoznaju sa činjenicom da u svojim školama imaju pravo glasa u politici upravljanja životnom sredinom. Kombinacijom iskustvenog učenja su uključeni kako učenici i nastavnici, tako i lokalna zajednica. Program je dobar način da škola  unapređuje uticaj na životnu sredinu. Eko škole su i izazov učenicima da se uključe u rješavanje problema životne sredine, na nivou na kojem mogu da doprinesu i da uoče opipljive rezultate, što im omogućava da shvate da mogu da naprave razliku – kazao je Lalovac.

Projekat Eko škole kod učenika razvija osjećaj odgovornosti i njeguje ekološki i ekonomičan način razmišljanja, koji je moguće primjeniti u svakodnevnom životu. Bitan aspekt Eko škole je i učenje izvan učionice, čime se dodatno unapređuju znanja i vještine u svim oblastima, smatra Lalovac.

Na kraju, Eko škole su i osmišljene da jačaju timski rad i podstiču veze između škola i zajednica oko njih.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code