Početna Društvo Humanost i solidarnost „Školjki Boke“: Nezaposlenim, vatrogascima i penzionerima mušlje iz Orahovca

Humanost i solidarnost „Školjki Boke“: Nezaposlenim, vatrogascima i penzionerima mušlje iz Orahovca

7

Otkako je proglašena epidemija koronavirusa u Crnoj Gori, među brojnim humanistima svrstala se i plantaža mušlji i ostriga iz Orahovca „Školjke Boke“. Zapravo oni su samo nastavili da budu ono što su uvijek i bili.

Ove sedmice realizovana je treća akcija besplatne dodjele po 5 kg školjki ugroženima. U prethodne dvije akcije donacija je bila usmjerena ka članovima kotorske Službe za zaštitu i spasavanje, Zavodu za transfuziju i dijelu penzionera i nezapsolenih, a treća isključivo ka penzionerima sa minimalnim primanjima. Zanaimljivo je da je vlasnik „Školjki Boke“ akciju proširio i na ugrožene penzionere iz Herceg Novog posredstvom humanitarne NVO „Leptir“.

-Proslijedio sam 15-tak vrećica i njima. Drago mi je da smo pomogli i hercegnovske penzionere koji su ugroženi. Svi treba da pomognemo ako smo u mogućnosti, da podstaknemo i druge koji imaju višak proizvoda i imaju mogućnsti – kaže nam vlasnik ekološke plantaže iz Orahovca, Nevres Đerić.

Predsjednica hercegnovske NVO „Leptir“, Milanka Stijović nam priča da je na Radiju Jadran saznala za akciju „Školjki Boke“.

-Oduševila me njihova humanitarna akcija o dodjeli po 5 kg školjki ugroženima. Iako je donacija bila za građane kotorske opštine, dospodim Đerić je odlučio da donira tog jutra ubrane mušlje i za novske najugroženije penzinere. Tako smo podijelili 65 kg školjki, na čemu smo neizmjerno zahvalni – ističe predsjendica „Leptira“, Milanka Stijović.

Inače, farma mušalja i prvih ostriga u Crnoj Gori iz Orahovca veoma je pogođena krizom korona virusa, kao i druge u Boki. Prodaja je pala na svega 5% onih količina koje su plasirane ranijih godina.

-Veoma je loše, s obzirom da nam nema Rusa, koji su najbolji konzumenti školjki, nešto manje dolazi iz zemalja EU, a rodilo je toliko da ne znam gdje ću sa proizvodnjom. Treba uzeti u obzir da ovo nije sezonska djelatnost. Mušlja raste do dvije godine da bi bila konzumna, kamenica tri i po godine. Morao sam tri godine da radim i da mi svaka ostriga prođe kroz ruke do 25 puta da bi bila konzumna. Sada kada je ostavim u moru, a mora biti u vodi, dolaze predatori, vremenske nepogode, što su ogromne štete. Međutim, niko nam ne daje subvenciije, niti garantuje otkup, kako je bilo obećano – navodi Đerić.

Šteta bi bilo da propadnu plantaže školjki u Boki, a ova u Orahovcu je posljednjih godina postala primjer prve zdrave organske proizvodnje u Crnoj Gori, uz poštovanje svih evropskih i domaćoih standarda o bezbjednosti hrane.

O tome svjedoče brojni utisci onih koji su posjetili plantažu u Orahovcu i jeli školjke. Puna je knjiga njihovih opažanja o tome da nigdje nijesu vidjeli nešto slično i osjetili takav ukus školjki. Time se porodica Đerić ovih mjeseci tješi u očekivanju da će kriza proći, ili podrška nadležnih stići.

Do tada biće, kao i uvijek, humani i solidarni ljudi, u želji da to budu i drugi koji mogu.

7 Komentari

 1. Ovi na drzavnim jaslama nisu zasluzili nikakvu pomoc. Za svoj rad, imaju oni i previse…
  Toliko je ljudi bez posla, bez krova nad glavom, bez pristojnog rucka i sl… Ali, ko ima, daj mu jos, ko nema, neka crkne.

  4
  3
 2. Gospodin Đerić je duša od čovjeka, velikog radnika i humaniste. Ajde da budemo bar malo kao on i ako imamo neki višak prosliejdimo ga nemoćnim starim, bolesnim, gladnim…biće ih sve više.

  7
  2
 3. Vatrogascima? Pa imaju plate od 500e i dvije intervencije godisnje spavaju bleje i nista ne rade… Bolje da ste poslali hitnoj sluzbi u dom zdravlja.

  7
  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code