I DALJE NEZAKONITO NAPLAĆIVANJE ULAZA NA PLAŽE

I DALJE NEZAKONITO NAPLAĆIVANJE ULAZA NA PLAŽE

97
0
Podijeli

plazahnJedna od najčešćih primjedbi gostiju kada pozovu Call centar jeste  naplaćivanje ulaska na pojedine plaže, kao i uslovljavljanje zakupaca da kupači moraju uzeti plažni mobilijar i ono što im se nudi u cijenu ulaznice.

 

PR Morskog dobra, Sandra Radulović nam je rekla da po Zakonu o turizmu privatnici ne bi smjeli naplaćivati ulaz na plaže, jer je to kažnjivo, međutim – svjedočimo drugačijoj praksi. Pravo da naplaćuju plažni mobilijar imaju hotelijeri na svojim plažama, i to važi za one koji nisu gosti hotela, a htjeli bi da koriste hotelsku plažu. Za one koji naplaćuju ulaz na plaže, zakonom su predviđene sankcije  za koje je nadležna turistička inspekcija i kontrolori Morskog dobra, koji identifikuju problem i prosljeđuju ga nadležnim inspekcijama. Međutim, Radulovićka posebno ističe da bi gosti trebalo da obrate više pažnje i na informativne table na ulazima kupališta, na kojima je istaknut „plažni red“. Tako bi pozivom na turistički telefon 1300 mogli tačno da kažu na kojem su kupalištu i zbog čega imali neprijatnosti. Ovaj telefon je svakako vrlo važna „adresa“, jer se prijave odmah prosljeđuju turističkoj inspekciji, koja „aktivira“ Morsko dobro, tako da se tačno zna u kom je trenutku i na kom lokalitetu nastao problem.

Picerija i restoran

Radulovićka dodaje da će Morsko dobro u saradnji sa turističkom inspekcijom i dalje nastojati da mandatnim kaznama i krivičnim prijavama sankcioniše naplaćivanje. U Morskom dobru se vode i zapisnici o tome kako su se zakupci „ponašali“ tokom sezone i da li su ispoštovali ugovore, na osnovu čega se određuje hoće li im biti produžena saradnja i u narednoj sezoni.

Morsko dobro je prije 3 godine počelo sa izradom skica za svako kupalište gdje je „ucrtano“  koliki dio kupališta treba da zauzima plažni mobilijar, a gdje je slobodan prostor.

Zaključak koji možemo izvesti na kraju jeste da „zakonski nedodirljive“ ima ko da kontroliše i sankcioniše, samo je pitanje – kada ?

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code