I Kotor daje podršku kandidaturi Herceg Novog za EPK 2021

I Kotor daje podršku kandidaturi Herceg Novog za EPK 2021

4
Podijeli

kotor gradska muzikaOpština Kotor kao grad kulture, istorije i turizma, daje punu podršku Herceg Novom u projektu Evropska prijestonica kulture 2021, saopšteno je našem radiju iz pr službe Opštine Kotor, kroz pismo podrške koje još 20. jula uputio predsjednik opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević predsjednici opštine Herceg Novi, Nataši Aćimović. Ovakav odgovor uslijedio je nakon što se više puta čulo da Kotor, za razliku od Tivta, Budve, Cetinja, Bara, Podgorice, Trebinja i Dubrovnika nije prihvatio partnerstvo u ovom projektu i dao podršku Novom.

“Smatramo da ovaj projekat može doprinijeti daljem razvoju i njegovih pojedinačnih segmenata kao što su kultura, umjetnost, kreativne industrije, obrazovanje, turizam, kulturno nasljeđe, razvoj civilnog društva, do ekonomije i sticanja uslova, za još dinamičniji razvoj grada, regiona Boke Kotorske kao i na ukupan razvoj i imidž Crne Gore”, kazali su iz kabineta predsjednika Opštine.

Picerija i restoran

Kotor kao viševjekovni, kulturni, obrazovni, administrativni, privredni centar je brend cijelog regiona, što se i potvrđuje UNESCO-vim patronatom, svojom podrškom nesumnjivo će predstavljati više nego značajnu kariku u realizaciji projekta Evropska prijestonica kulture 2021. godine, kaže se u pismu podrške k oje je dostavljeno Radiju Jadran iz kabineta predsjednika Kotora.

Iz lokalne uprave podsjećaju i da je Kotor pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine, prepoznatljiv u regionu i svijetu po vrijednom kulturno-istorijskom nasljeđu i prirodnim obilježjima koja su i doprinijela upisu starog grada Kotora na listu svjetske prirodne i kulturne baštine.

–      Više od 60% kulturnog nasljeđa Crne Gore nalazi se na području opštine Kotor, koji se smatra jedinstvenim spomenikom kulture u cjelini – navode iz kotorske opštine.

Kotor, inače, ne bi mogao da se kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture, jer ne ispunjava jedan od ključnih uslova Evropske komsije, da ima više od 30 hiljada stanovnika.

4 Komentari

  1. Kotor kako hoće, ja ne dajem. Pod jedan, jer nije grad kulture, sa onakvom muzikom i sa onoliko decibela i sa svjetlom za protivvazdušnu odbranu koje neprekidno šara nebo, kao da se svakog časa očekuje napad aviona – to sam gledao samo ovdje i na nekoliko zabačenih benzinskih pumpi po Srbiji. Pod dva – jer mnogo košta, a ništa ne donosi.

  2. Nije ovo pismo podrške Herceg Novom već promocija Kotora. Kakvi umovi i ljudi mogu biti ljubomorni na kanditaturu našeg grada. Dali su podršku Dubrovniku, a Herceg Novom tek poslije prozivke. Sitne duše.

  3. Kada se kaže da je Herceg Novi kandidat za EPK 2021. da li je i Igalo dio te priče? Ako jeste trebalo bi prisiliti opšinsku administraciju koja to promoviše, zaposlene u TO, komunalne inspekcije i druge službenike da se kupaju i sunčaju 7 dana na Staroj banji a uveče izlaze u lokale u Igalu i da konačno shvate za šta smo kanditi. Nije HN samo Kanli kula! Pogledajte oko sebe.

Ostavite komentar