Početna Kultura I Ministarstvo kulture uz Hercegnovski strip festival

I Ministarstvo kulture uz Hercegnovski strip festival

5

Na više lokacija u Herceg Novom, od 1. do 6. septembra biće organizovano jedanaesto izdanje Hercegnovskog strip festivala (HSF). Valja očekivati  opet  vrhunske goste i izuzetno bogat programom ispunjen izložbama, radionicama, predavanjima, crtanjem za fanove, žurkama i berzom stripova. Uz lokalnu, prvi put HSF imaće i podršku Ministasrtva kulture Crne Gore.

Foto: hercegnovi.cool

To su sinoić, predstavljajući novi sajt festivala i nagradu “Karavađo” koju je festivalu dodojelila ambasada Republike Italije u Crnoj Gori, najavili  organizatori najpozantije crnogorske manifestacije posvećene devetoj umjetnosti. Nikola Ćurčin, Jovan Subotić i Nebojša Mandić.

Oni su otrkili i prva imena umjetnika koji će biti među više od 25 gostiju jedanaestog izdanja festivala: R. M Guera, Roger Ibanjez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka i Valerio Held.

-Prva konkretna stvar je organizovanje izložbe retrospektive radova sa dosadašnjih festivala. Postavka će biti u zgradi Ministarstva na Cetinju, a otvaranje je za desetak dana. Jedini strip festival u Crnoj Gori, koji je postao i jedna od vodećih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu, u godini u kojoj je od Ambasade Republike Italije dobio prestižno priznanje “Karavađo”, bogatim programom i svjetskim zvijezdama iz svijeta stripa nastavlja da opravdava svoju reputaciju. Nagrada koja je došla kao priznaje “zarad strasti svih nas prema stripu, zarad samog stripa, zarad vrijednosti samog hercegnovskog Festivala i vještine onih koji ga organizuju uporno svake godine”, kako je naglasio prilikom uručenja ambasador Italije Vinćenco Del Monako, dodatna je motivacija da se nastavi sa unapređivanjem manifestacije koja je postala pravi spektakl za sve ljubitelje stripa, ali i za one koji strip nisu posmatrali baš onoliko ozbiljno koliko ta vrsta umjetnosti zaslužuje, poručio je Nebojša  Mandić.

Foto: hercegnovi.cool

Osnivač HSF Nikola Ćurčin, kazao je da im nagrada mnogo znači, tim prije što je HSF proglašen festivalom značajnim za region. Na novom veb sajtu  se mogu pratiti sve aktivnosti HSF. Zahvalio je  na podršci Ministrastvu kulture, čiji je predstavnik Boris Abramović, prisustvovao svečanom koktelu, najavljujući trajnu i zasluženu saradnju.

– Bez ikakve lažne skromnosti HSF je postao manifestacija od regionalnog značaja, koji ima ambiciju da postane jedan od najvećih u Evropi – kazao je Jovan Subotić i  posebno zahvalio opštinskim čelnicima, Stevanu Katiću,  Milošu Bigoviću i Milošu Konjeviću. Oni su, kako je kazao,  ne samo došli na svečani koktel, nego  su odavno  istinski prijatelji Festavala. Godinama i kada nisu bili na funkcijama, aktivno su sebe davali Festivalu i nije im bilo teško da budu  vozači, stolari, rade, transfere sa aerodroma.

5 Komentari

  1. HSF poslije 10 godina borbe za afirmaciju i opstanak uspio je da Crnu Goru i Herceg Novi populariše i van granica, a državna nagrada Italije to posebno potvrđuje. Iako se prvih godina rada HSF mučio da se održi, uspio je, ali će mu u daljem radu biti teže da održi nivo koji je dostigao. Ovakvim manifestacijama pomoć države i društva je od izuzetnog značaja, što je prepoznalo i Ministarstvo kulture Crne Gore i sam grad Herceg Novi.

  2. Hvala bogu da je napokon Herceg Novi dobio presjednika Skupstine i Opstine iz naroda i medju narod bez imalo uobrazenosti. Prisjetite se samo drcnosti Radmana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code