Početna Društvo I na moru potrebna ribočuvarska služba

I na moru potrebna ribočuvarska služba

0

Pored obavljenih kontrola na rijekama i moru, u prethodna tri mjeseca suzbijanje nelegalnog ribolova dalo je posebne rezultate u Bokokotrskom zalivu, odnosno u Tivatskom i Kotorskom zalivu.

-Zaplijenjeni su kilometri nelegalno postavljenih i neobilježenih ribolovnih alata i opreme i oduzete desetine kilograma nedozvoljeno sakupljenih školjaka – kazala je generalna direktorica Direktorata za ribarstvo, Slavica Pavlović, na sastanku radne grupe za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme u ulovu ribe.

Ocijenjeno je, kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, da su ove godine nastavljeni dobri rezultati u suzbijanju nelegalnog ribolova na crnogorskim vodama, zahvaljujući koordiniranim aktivnostima nadležnih institucija i pojačanim kontrolama koje su pokrenute nakon formiranja radne grupe.

Nju čine predstavnici Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta, grupe građana “Stop krivolovu” i nevladinih organizacija.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva unutrašnjih poslova su članovima radne grupe prezentovali izvještaj o sprovedenim aktivnostima u borbi protiv nelegalnog ribolova za prva tri mjeseca 2019. godine.

Pomoćnik direktora Sektora policije opšte nadležnosti, Nikola Janjušević, ukazao je na činjenicu da se veliki uspjeh postigao i većim angažovanjem Plovne jedinice MUP-a i time što kontrolu nelegalnog izlova, kao i prometa obavljaju i pripadnici saobraćajne policije.

Veoma značajne akcije u prethodnom periodu sprovele su ribočuvarske službe JP Nacionalni parkovi Crne Gore, nacionalni park Skadarsko jezero, gdje je zaplijenjena velika količina nelegalnih ribolovnih plovnih objekata i elektro agregata.
Predsjednik Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore, Omar Bašić, je izvijestio radnu grupu o rezultatima rada svih Sportsko ribolovnih klubova, korisnika ribljeg fonda, na suzbijanju nelegalnih aktivnosti na rijekama i jezerima.

Predstavnik grupe građana Stop krivolovu, Aleksandar Vuković, predložio je da se stacionira jedno plovilo MUP-a na dobro poznatim kriznim tačkama na obali, te formira ribočuvarska služba na moru koja bi pomagala inspekciji, kao što je to slučaj na rijekama i jezerima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code